tatil-sepeti

KOBİ’lere ihracatın kapılarını kalıcı olarak açmayı sağlayan İhracata İlk Adım Programı’nın 17. etabı başlıyor. Daha önceki etaplara katılan girişimciler, İTO ile ihracata ilk adımı nasıl attıklarını anlatıp, tecrübelerini aktardı.

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

İstanbul Ticaret Odası İhracata İlk Adım Programı (İİAP), yoğun rekabeti beraberinde getiren küreselleşme sürecinde KOBİ’lerin ihracata ilk adımı atması için gerçekleştiriliyor. Program, bugüne kadar 16 defa düzenlendi. İİAP’ın 17. etabı da İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca başkanlığında yapılan toplantıyla tanıtıldı. İİAP’ın 17. etabının Tanıtım Toplantısı’na, danışmanlar Şefik Ergönül, Hüseyin Yazıcıoğlu, Ceyhun Yeşilşerit ve Nihat Turhan ile program üyeleri katıldı. Programın temel prensipleri ve genel işleyişi hakkında sunumların yapıldığı toplantıda, İİAP’ın önceki etaplarında yer alan firma temsilcileri, program hakkında deneyimlerini aktardı. 


İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, ekonomiye doğrudan katkı sağlayacak bir işbirliğini hayata taşımak için bir arada olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “İTO olarak, özel sektör ve işin uzmanlarını bir araya getirerek, ülkemize ihracatçılar kazandıracak olmanın gururunu ve heyecanını taşıyoruz. Türkiye, 40 yıl önce kendi kendine yetmeye çalışan ekonomisiyle çok daha dışa kapalı bir tarım ülkesiydi. Bugün ise yıllık 615 milyar dolarlık dış ticarete sahibiz. Yılda 100 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştiren, yurt dışına sattığı malların yüzde 94’ü sanayi ürünlerinden oluşan dev bir ülke haline geldik. İhracat yapmadığımız ülke neredeyse kalmadı. Otomotiv, savunma sanayi, tekstil ve kimyada kendi markalarıyla dünyada boy gösteren bir ekonomi haline geldik. Ancak ülkemizin potansiyeli bu rakamların çok daha ötesinde. Bu potansiyeli ileri taşıyacak olanlar da sizlersiniz.” 

 

YENİ REKORLAR 

Eyyüpkoca, İTO olarak kanunla verilmiş pek çok görevin yanında üyelere yurt dışında yeni pazarlar oluşturmak, onları küresel ticarete entegre etmek için çalıştıklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Uluslararası fuarlarla düzenlediğimiz milli katılım organizasyonları, alım heyetleri, tedarikçi günü etkinlikleri, inceleme gezileri yanında ihracata yönelik en önemli faaliyetlerimizden biri de 2005 yılından bu yana aralıksız ve kesintisiz olarak düzenlediğimiz İhracata İlk Adım Programı. Bu programla daha önce hiç ihracat yapmamış ya da ihracat yapmış ama sürekli hale getirememiş üyelerimize ihracatın kapılarını kalıcı olarak aralıyoruz. Sizleri gerekli donanıma kavuşturmak, kalıcı ve bilinçli ticaret aktörü haline getirmek, temel amacımız. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 16 etapta 342 firmamız, küresel pazarlara entegre hale geldi ve ülkemize döviz kazandırmaya başladı. İnanıyorum ki, bu etabın sonunda da güzel neticeler elde edeceğiz. Bu sinerji, ülkemizi ihracatta rekorlara taşıyacak. Programımızın yeni fırsatlara ve iş imkanlarına kapılarını açmasını diliyorum.”

 

NASIL BAŞARDILAR?

Program Danışmanı Hüseyin Yazıcıoğlu, KOBİ’lerin sayısının 4 milyona yakın olduğunu belirterek, ülkeye dış ticaret, üretim, istihdam, katma değer açısından katkısının ise yüzde 50’lerde olduğunu vurguladı. 2005’ten bu yana devam eden İhracata İlk Adım Programı’na heyecanla geldiklerini ifade eden Yazıcıoğlu, ”İhracatın hem girişimciye hem de ülkeye katkısını hâlâ fark edemedik. Program, bireysel özgüvenden tutun da muhasebe ve finans kayıtlarına, üretim maliyetlerinden enflasyon muhasebesine kadar birçok alanda katkı sağlıyor. Alternatif pazarlarda müşteri bulmanız gerekiyor. Dünyanın bir tarafında kriz varken, diğer tarafında nefes aldıracak firmalar buluyorsunuz” dedi. Program danışmanlarından Nihat Turhan ise her 4 firmadan sadece 3’ünün, 3 yıl ihracata devam edebildiğini belirterek, “İhracata girenlerin yüzde 75’i ihracattan çıkıyor. Burada olmamızın sebeplerinden biri de o yüzde 75’i azaltmak. İhracatçıları oldukları pazarda tutmak veya gerçekten kalıcı olacak pazara yönlendirmek”diye konuştu. 

 

PROGRAMDA İKİNCİ YILIMIZ İHRACATTA MİLYON DOLARI AŞTIK

İsmail Yalçınkaya: İstanbul’da triko imalat firmasıyız. Yurt içinde bildiğiniz birçok markanın da üreticisiyiz. İTO Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi Üyesiyim. Aslında yurt içi pazarda iyiyiz. Bir dış ticaret uzmanı alalım, ihracata başlayalım derken, İTO’nun İhracata İlk Adım Programı (İİAP) ile tanıştım ve 15. etabına katıldım. 

Özellikle mikro KOBİ’lere hitap eden bir program. Şirketinizde çalışan bir ya da iki kişi, tam olarak dış ticaret uzmanı olmasa da İİAP ile güzel bir eğitim alacak. Böylece dış pazara açılmanızda rol oynamanızı sağlayacak. Programda ikinci yılımız ve ihracatta milyon doları aştık. 

 

EĞİTİME BAŞLADIĞIMIZDA İHRACATIMIZ YOKTU 

Ebru Sular: Türkiye’de bildiğiniz birçok kozmetik firmasının danışmanlık hizmetleri, üretim tesisleri kurulumunu yapan bir aile şirketiyiz. İhracatın çok önemli olduğunu bilmemize rağmen süreçleri çok iyi bilmediğimiz ve korktuğumuz için ‘İç piyasada biraz daha güçlenelim’ dedik. Ancak yurt içerisindeki ekonomik koşullara, üretim maliyetlerinin artış hızına bu ticari model ile yetişmeniz çok zor. İhracat, sizin yurt içinde daha fazla ilerleyebilmeniz için çok önemli. Programa katılarak eğitim aldık, 16 haftamızın her anı dolu dolu geçti. Ödeme koşullarında hangilerinin daha güvenli yöntemler olduğunu, sadece ödeme koşullarındaki korkaklık neticesinde müşteriyi kaçırmadan kendimizi nasıl güvenceye alabileceğimizi, ticaret yapabileceğimiz modelleri gördük. Programa başladığımızda neredeyse hiç ihracat yapmıyorduk. 

İhracatla krizi kriz olarak yaşamazsınız Sevim Erengil: İhracata İlk Adım Programı’nın 14. etabına katıldım ama seçilmeden önce 4 yıl içinde hep başvurdum. Dönem dönem ihracat yaptım, ancak hiçbiri sürdürülebilir olmadı. Bulunduğumuz coğrafyada değişen konjonktürel sebepler var. İhracat bizim için gerçekten çok önemli. Ben çok kriz gördüm, krizleri fırsata çevirdim, bunu başardım ama her krizi kriz olarak yaşamayabilirsiniz. Bunun formülü ihracat. Programın her aşamasında, bildiklerimizde yanıldığımızı ve eksikliklerimizi gördük. 

19 Kasım 2024 Salı