Pazar, 24 Kasım, 2024
Bankalar, ihracatçılar için yeni bir kredi paketi uygulamaya koydu. Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) ile üçü kamu bankası toplam 11 bankanın katılımıyla ‘Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi’, düzenlenen törenle devreye girdi.
‘Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi’ kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.
Protokole ilişkin törende konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 61 ihracatçı birliğin, 27 sektörün ve 115 bin mal ve hizmet ihracatçısının ortak sorunu olan finansmana erişimin çözümü için 11 bankayla bir araya geldiklerini söyledi.
“2028 yılı için 400 milyar doları mal ve 200 milyar doları hizmet ihracatı olmak üzere 600 milyar dolarlık hedef koyduk” diyen TİM Başkanı, ihracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacının da aynı oranda arttığını, bu noktada bankalarla birlikte yol alacaklarını belirtti.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar da “Yeni bir finansman desteğini Türkiye İhracatçılar Meclisi aracılığıyla ihracatçılarımıza sağlayacağız. 11 bankanın katılımıyla 1 milyar dolar tutarına ulaşacak bu kredi paketiyle ülkemiz ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan ihracatçılarımızın finansmana erişimlerini kolaylaştıracağız” dedi.
ROTATİF SEÇENEĞİ
Protokole göre, TİM üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek.
Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecek.
Rotatif kredi seçeneğiyle 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek.
Bu şekilde, tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor.
TAKSİTLİ UYGULAMA
Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi 24 ay olacak.
ŞİRKETLERE ‘DIŞARIYA ÜRÜN SATIN’ TAVSİYESİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kalıcı refah artışı için ihracatın öncelikli kanallardan biri olduğunu belirterek, bu kanalı desteklemeye ve öne çıkarmaya devam edeceklerini açıkladı. İhracatçıya yönelik kredi protokolünü değerlendiren Bakan Şimşek, “2024 yılında dezenflasyon ve ekonomide yapısal dönüşüm hız kazanacak.
İç talebin yavaşlayacağı bir döneme gireceğiz. Firmalarımızın üzerine düşen ise ihracatı öncelikli hale getirmek” dedi.
KREDİ TUTARI NE KADAR?
04 Eylül 2023 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar