tatil-sepeti

Merkez Bankası, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için günlük reeskont kredi hacmini 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkardı.


Diğer taraftan KKM zorunlu karşılık oranı, vadeye göre farklılaştırıldı. KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

 

Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i, Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

 

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli KKM için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli, 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

 

DAHA ÖNCE YÜZDE 15’Tİ 

 

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15’ti. Böylece piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM’de uzun vade öne çıkarılacak.

 

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 24 Ağustos 2023 tarihli kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.ihracatçıya reEskont desteği  Merkez Bankası, geçen hafta aldığı bir diğer kararla, ilk adımda 5 katına çıkartarak 1.5 milyar TL’ye yükselttiği ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini iki kat daha artırdı.  Merkez Bankası’nın, ihracatçılardan sağladığı geri bildirim akışı ve proaktif etki analizleriyle gerekli ölçüde ihtiyaç duyulan adımları atmaya devam edeceği belirtiliyor. Merkez Bankası böylece, ihracatçılara finansman desteğini 1.5 ayda 10 katına yükseltmiş oldu.

 

TCMB, ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde önemli bir karar daha aldı. Temmuz ayında yaptığı değişikliklerle yüzde 30 ilave döviz satış ve önden döviz satış şartı gibi koşulları kaldırarak, krediye erişim şartlarını kolaylaştıran ve günlük kredi kullandırım limitini 1.5 milyar TL’ye çıkaran TCMB, limiti şimdi de 3 milyar TL’ye yükseltti.

 

Merkez Bankası, aldığı kararla ihracatçının krediye erişimini desteklemeye devam ederken, KOBİ’lerin kredilerden aldığı payın artırılmasına ve toplam ihracat artışına katkı sağlayan ihracatçılara öncelik veriyor. 

19 Eylül 2023 Salı