Cuma, 22 Kasım, 2024
Yılın ilk yarısındaki ihracat 125.4 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat ise 257.8 milyar dolar oldu. Ekonomim.com’daki İmam Güneş imzalı habere göre, bu veriler, ihracattaki kötümser senaryoyu gösteriyor.
Temmuz ayındaki yüzde 13.8’lik artış moralleri yükseltse de bu artışta geçen yılın temmuz ayındaki bayram tatilinin baz etkisinin rolü bulunuyor. 7 aylık verilere göre ihracat yüzde 4.1’lik artışla 148.8 milyar dolar, 12 aylık ihracat ise yüzde 3.4’lük artışla 261.5 milyar dolara yükseldi.
2024 için OVP’de belirtilen mal ihracatı hedefi 267 milyar dolar, hizmet ihracatı ise 110 milyar dolar. Mevcut gidişatın devam etmesi halinde mal ihracatının belirtilen hedefi yakalamayacağı öngörülüyor.
İhracatçılar kaybedilen rekabetçilik nedeniyle yeni sipariş almakta zorlandıklarını, bu nedenle geri kalan aylarda hedeflenen ihracatı yakalayamama ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiriyor.
Hizmet ihracatı cephesinde ise gidişat daha pozitif durumda. Yaz sezonunda sağlanacak ivme ile birlikte yılsonunda 110 milyar dolarlık hedefin yakalanması bekleniyor. Hizmet ihracatında kötümser senaryo yüzde 3, baz senaryo yüzde 10, iyimser senaryo ise yüzde 18’lik büyüme şeklinde belirlendi. Geçen yılı 101,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan hizmet sektörü kötümser senaryoda 104,2 milyar dolar, baz senaryoda 111,3 milyar dolar, iyimser senaryoda ise 119,4 milyar dolara ulaşmayı planlıyor.
İhracatta lokomotif sektörler arasında yer alan çelik, geçen yıl yüzde 30’a yakın düşüş göstermişti. Hem üretimdeki hem de talepteki artışla beraber yeniden ihracat atağına kalkan sektör, bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 12,3’lük büyüme sağladı. Sektör yılı minimum yüzde 10’luk büyüme ile kapatmayı hedefliyor. Türkiye’nin konvansiyonel sektörlerinden olan hazır giyim ve tekstilde ise kan kaybı devam ediyor. Geçen yılı eksi rakamlarla tamamlayan sektörler bu yılda ihracatta olumsuz bir tablo çiziyor. İlk iki sıradaki otomotiv ve kimya sektörleri ise yüzde 5 ila 10 arasında artış hedefleniyor.
2024 ihracatını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin fiyat rekabetçiliğini kaybettiğini belirtti. Rakip ülkelere göre 2-3 basamak geriye düştüklerini ifade eden Gültepe, “Birçok ülkeye göre yüzde 40-50 daha pahalı konuma geldik. Şu an asıl sorun yeni işler, siparişler almak. Piyasa eskisi gibi hareketli değil. Eskiye göre daha yüksek fiyat verdiğimiz için müşteriler de doğal olarak başka üretici ülkeleri tercih ediyor. Bugün bütün dünya Türkiye’den ‘pahalı’ diye bahsediyor. Enflasyon hepimizin sorunu, bu mücadeleyi destekliyoruz ancak bu sorunu sadece dövize bağlamamamız gerekiyor. Aksi halde ihracattaki bu sarmaldan kurtulamayız. İhracatta yeniden ivme kazanabilmemiz için döviz algımızı değiştirmeliyiz” dedi.
● Maliyetlerin son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde artması. Girdi maliyetlerinin fazla, çıktıların az olması. Buna bağlı olarak ihracatta sürdürülebilirlik sağlanması için düşük fiyatlı satışlar gerçekleşmesi.
● Enflasyona paralel olmayan kur seviyesinin ihracatçıların elini zayıflatması. Döviz kurundaki yatay seyir nedeniyle fiyat rekabetçiliğinin kaybedilmesi.
● İhracatçı birlikleri, bütçelerinin TL olması ve TL’deki kayıp nedeniyle faaliyetlerin azalması.
● Birçok sektörde Türkiye’de üretilmeyen ürünlere referans fiyatlar ve antidamping vergileri uygulanması.
● Girdi maliyetlerini karşılamak için işletme sermayesi ihtiyacı artması. Yüksek faiz ortamının fi rmaları zor durumda bırakması.
● Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki farkı 5 puanı aşmamalı.
● Yurt içinde üretimi olmayan ve talebi karşılamayan hammadde ve ara malının ithalatında vergi yükü hafifletilmeli.
● Üretici ve ihracatçıya ilave yük getirecek, rekabetçiliğe zarar verecek düzenlemeler gözden geçirilmeli.
● Üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetleri asgari düzeyde tutulmalı.
● Eximbank ve İGE A.Ş, sürecin en hasarla atlatılabilmesi için daha uygun koşullarda finansman imkanları oluşturmalı.
23 Ağustos 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma