Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin Asya-Pasifik ve Ortadoğu pazarlarında güçlü bir şekilde yer alması için hedef pazarlarını genişletiyor.
Bu doğrultuda 2025 yılı ihracat hedefi 279.6 milyar dolar olarak belirlendi. e-ihracatta ise geçen yılki 6.4 milyar dolarlık hacmin, 8 milyar dolara yükselmesi öngörüldü. İhracat hedeflerini yükselten
Ticaret Bakanlığı, yeni destekleri ve ülke stratejilerini de güçlendirerek güncelledi. Ayrıca finansman destekleri de yeni koşullara göre yeniden düzenlendi.
İLK KEZ LİSTEYE GİRDİLER
Ticaret Bakanlığı, bu doğrultuda 2025 yılı için 55 ülkeyi ‘hedef ülkeler’ olarak belirledi. Bu ülkelerden şu 5’i listeye ilk kez dahil edildi:
İSLAM İŞBİRLİĞİ PAZARINA KATKI
Ticaret Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri de hedef ülkeler kapsamına aldı. Bu çerçevede e-ihracat potansiyeli yüksek olan üye ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan, hedef ülkeler listesine alındı.
Yeni düzenleme kapsamında, bu ülkelere yönelik e-ihracat faaliyetlerine ilave yüzde 20 destek sağlanacak. Destekler, özellikle dijital pazarlama, lojistik ve e-ticaret altyapı yatırımlarını kapsayacak. Bakanlık, bu teşviklerle Türk ihracatçılarının söz konusu pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmesini hedefliyor.
Öte yandan, e-ihracat pazaryeri desteği de 2024 sonunda 20 pazaryerine yükseldi. Bu yıl ise pazaryeri sayısının 25’e çıkarılması planlanıyor.
EKSTRA DESTEK VAR
Hedef ülkelerde ticareti zorlu, uzak ve ticari diplomaside yeni adım atılan ülkeler için de ek destekler verilecek. 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar ile 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında, söz konusu hedef ülkelere yönelik destek oranlarının 20 puana kadar artırılması mümkün olabilecek.
5973 sayılı Karar kapsamında hedef ülkelere yönelik giderlerin hedef sektörlerde olması durumunda ise 5 puan ilave ile 25 puan destek sağlanıyor.
FİNANSMAN KOLAYLAŞYOR
Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için Türk Ticaret Bankası ve Türk Exim Bankası üzerinden kapsamlı bir destek programı hazırladı. Bu kapsamda devreye alınan destek ve imkanlar şöyle:
İGE’DEN YENİ PAKETLER
İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE), yeni destek paketleriyle ihracatı güçlendirecek adımları şöyle:
MAL İHRACATINDA 22 DESTEK
Bu yılki ihracat hedefleri kapsamında, mal ihracatını desteklemek için 22 yeni adım belirlendi. Bu kapsamdaki bazı destekler şöyle:
HİZMET İHRACATINDA DESTEKLER GÜNCELLENECEK
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024’te 114 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşıldığını ve bir önceki yıla göre 8 milyar dolar artış sağlandığını açıkladı.
Hizmet ticaretinde 61 milyar dolar dış ticaret fazlası verilerek mal ticaretindeki 82 milyar dolarlık açığın kapatılmasına katkı sağlandığını belirtti. Bakan Bolat, bu yıl uygulanacak destekleri şöyle sıraladı:
ETKİNLİK VE FUARLAR
Finansman ve düzenlemeler
Sektörel destekler
DESTEK VERİLEN 55 ÜLKE
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İspanya, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam