tatil-sepeti
tatil-sepeti

İhracatçı zirvedeki talep için idmanlı

Giriş: 10.05.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Pandemi şartlarına rağmen, son yıllarda yükseliş trendinde olan küresel imalat PMI endeksinin seyri bozulmadı. JP Morgan’ın raporuna göre küresel imalat PMI endeksi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Rapora göre ortalama tedarikçi teslim süreleri rekor derecede yükseldi; imalatçılarda birikmiş iş kayıtları ise son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya genelinde artan talep, alıcıları, geleneksel tedarikçilerden farklı alternatiflere yönlendiriyor. Bu durum Türkiye’deki sektörlere de yansıdı. Birçok iş kolunda dış talebe mal yetiştirme konusunda baskı hissediliyor. Bunun sonucunda ihracatla ilgili verilerde dikkat çekici veriler art arda geliyor. İhracat değeri son beş aydır sürekli artarken, ihracatçı sayısı da dikkat çekici seviyeye ulaştı. 2010’da 54 bin olan ihracatçı sayısı 2020’de 87 bini geçti. Bu artış trendi 2021’de iyice yükseldi.

YÜZDE 50 ARTTI

Bu yılın ilk 4 ayında ilk kez ihracat yapan firma sayısı 6 bin 778 oldu. Geçen ayın verileri bu gelişmenin detaylarını ortaya koyuyor. Geçen yıl nisan ayında 30 bin firma ihracat yaparken, bu yıl nisanda aylık bazda ihracatçı sayısı 44 bin 988’e yükseldi. Üstelik, nisanda 2 bin 444 yeni ihracatçı, dış ticaret sahnesine çıktı. Bu gelişme, hem pandemide dijitalleşen hem de farklı gelir yolu bulmaya çalışan firmaların çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

28 ÇEŞİT DESTEK

İhracat kulübüne yeni katılımlar Türkiye’nin üretim gücünü ve ticaret kabiliyetini yansıtırken, girişimcisinden ihracatçısına herkes için ihtiyaç duyulan her türlü destek de sağlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın ihracat için verdiği 28 farklı destek, dış pazarlara açılmak isteyenlere ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlıyor.

ÖRNEK PROJELER

İhracata devlet desteklerini ‘kolaydestek’ sitesinde bir araya getiren Ticaret Bakanlığı, neyi, nereye, nasıl satacağını araştıranlar için de ‘kolayihracat’ platformunu açtı.

Bunların yanı sıra, İstanbul Ticaret Odası ihracat seferberliğinde, Türkiye’ye örnek olan ‘İhracata İlk Adım’ projeleriyle üyelerini destekliyor.

İTO’DAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

Önceki yıl iş programını dış pazarlarda ihracat seferberliği vizyonuyla hazırlayan İstanbul Ticaret Odası, art arda projelerle ihracatçıları ve girişimcileri destekliyor.

UR-GE PROJELERİ

Sektörel bazda uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi amacıyla uygulanan UR-GE projelerini İTO da uyguluyor. Oda, deri, hazır giyim, iç giyim ve ayakkabı gibi alanlarda UR-GE projeleri geliştirdi.

İHRACATA İLK ADIM

İTO, KOBİ’lerin dış pazarlara açılması için 2005 yılından bu yana uyguladığı ‘İhracata İlk Adım’ programlarına devam ediyor. Pandemide, gruba giren firmalarla online gerçekleştirilen program sayesinde üyeler 4 ayda ihracatçı oluyor.

YÜKSELEN MARKALAR

İstanbul Ticaret Odası liderliğinde başlatılan ‘Yükselen Markalar’ projesi ile kadın girişimcilerin global marka oluşturması hedefleniyor. Bu sayede kadınların, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat yapmasına imkan sağlanıyor.

Ayrıntılar için adres: www.ito.org.tr

PAZARA GİRİŞTE DESTEKLER HAZIR

Devlet, yurt dışına açılma sürecinde firmalara, Ticaret Bakanlığı üzerinden birçok konuda destek sağlıyor. Daha yolun başında olanlara, hedef ülke pazar araştırması için çeşitli destekler sağlanıyor. Pazar ve pazarlama konusunda belli bir olgunluğa ulaşan firmalar için de markalaşmaya özel programlar bulunuyor. Yani ihracat seferberliği kapsamında ne destek lazımsa onlar bir bir devreye giriyor.İşte mal ihracatına yönelik devlet desteklerinden bazıları:

  • Pazar Araştırması
  • Pazara Giriş Belgeleri
  • Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi
  • Fuar Destekleri
  • Heyetlere Destekler
  • UR-GE Projeleri
  • Markalaşma ve Turquality Desteği
  • Tasarım Desteği
  • Reklam Desteği
  • Rapor Satın Alma Desteği
  • Şirket Alımı Danışmanlığı
  • Tasarım Desteği
  • İhracatçıya alacak sigortası
  • Tarımda ihracat iadesi

Mal ve hizmet ihracatı için sağlanan devlet desteklerinin hepsi bir sitede toplandı.
Destekler için adres: www.kolaydestek.gov.tr

KOLAY İHRACAT İÇİN AKILLI PLATFORM

İhracat yapmak isteyenler için hazırlanan web sitesi Kolay İhracat Platformu, dışa açılmak isteyenlere yol yordam gösteriyor. Neyi, nereye, nasıl satabileceğini öğrenmek isteyenler için tasarlanan platformda, ürüne göre pazar önerisi sunan Akıllı İhracat Robotu bulunuyor. Robot, sizin ürününüz ile birlikte şu ürünler de alınıyor diyerek tamamlayıcı ürün önerisinde bulunuyor.

Siteye, bireysel veya kurumsal giriş yapılabiliyor. Firmalar, istedikleri kişiye de platforma giriş yetkisi verebiliyor.Ürün adı veya GTİB kodu girilerek arama yapılınca, önerilen pazarlar, belge şartları ve firma adreslerine kadar her şey çıkıyor.

Detayda ise şu bilgiler veriliyor: Şirket kurmak için gereken süre, vize istiyor mu, lojistik performansı, seçilen ürünün en çok hangi ülkelerden alındığı, vergiler, tarife dışı önlemler, etiketleme şartları, sertifika gereklilikleri.

Platform üzerinden ihracat eğitimlerine katılmak da mümkün. Şimdiye kadar yaklaşık 30 bin giriş yapılan platformda sayfa görüntüleme sayısı 1.5 milyona ulaştı. Ayrıca ‘ASK Türkiye’ de bu platforma entegre edildi. İhracatçılar, firmalarını tanıtmak için ASK Türkiye’de yayımlanacak bir firma vitrini sayfası oluşturabiliyor. Buraya hem firma bilgilerini hem ürün kataloglarını ekleyenler, dış pazarlarda bir avantaj daha elde ediyor. Dışa açılmak isteyenler için adres: www.kolayihracat.gov.tr