tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Türkiye’de 77 menşe adı, 102 mahreç işareti olmak üzere toplam 179 tescilli coğrafi işaret bulunuyor. 203 coğrafi tescil başvurusunun ise işlemleri devam ediyor. Türkiye’de tescil edilen coğrafi işaretlerin büyük bölümü gıda ve tarım ürünlerini kapsıyor. Bu iki grubun tescilli ürünler içindeki oranı yüzde 73. Bu rakamlar, Türkiye’de coğrafi işaret tesciline ilişkin farkındalığın giderek arttığını gözler önüne seriyor.

POTANSİYEL YÜKSEK

Türkiye’nin bulunduğu bölge itibariyle bu alanda büyük potansiyel barındırdığı belirtilirken, özellikle yöresel ürün ihracatında öne çıkabileceği kaydediliyor. Böylece bu alandaki faaliyetlerin ülke istihdamına da olumlu katkı sağlayacağı vurgulanıyor. Bu noktada Finike portakalı, Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Antep baklavası uluslararası alanda ses getiren başarılı örnekler arasında gösteriliyor.

150 BİN TL DESTEK

Türkiye’de yöresel ürünler alanında destek ve teşvikler de söz konusu. Bu bağlamda Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (URGE) ile yerel üreticiler bir araya getirilerek ürünlerin yurt dışında pazarlanması destekleniyor.

Ayrıca KOSGEB’in sağladığı Tematik Proje Destek Programı kapsamında coğrafi işaretli ürünleri içeren projelere 150 bin TL’ye kadar destek veriliyor.

AB’DE BİN 78 TESCİL

Türk Patent Enstitüsü (TPE) koordinatörlüğünde hazırlanıp yürütülen Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ndaki rakamlara göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bin 78 tescilli işaret bulunuyor. Bunun yanı sıra 184 başvurunun ise incelemesi devam ediyor.

FRANSA BİRİNCİ

AB’den ihraç edilen coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını Fransa tek başına gerçekleştiriyor. Bu ülkeyi yüzde 25 ile İngiltere takip ederken, yüzde 21’lik pay ile İtalya ihracatta üçüncü ülke konumunda bulunuyor.

İLK TESCİL ANTEP’TEN

Türkiye’den ilk coğrafi işaret başvurusu Antep baklavası için yapıldı. Bu ürün, 2013’te tescil edilerek, AB’nin gıda ve tarım ürünlerine yönelik coğrafi işaret veri tabanına kaydedildi.

AB’NİN GELİRİ 54 MİLYAR EURO

AB ülkeleri, coğrafi işaretli ürün satışından 54 milyar Euro’nun üzerinde gelir sağlarken, bu ürünlerin ihracatından elde ettiği gelir ise 11 milyar Euro’nun üzerine çıkıyor. Bu ihracattan gıda ve içecek, yüzde 15 pay alıyor.

SATIŞLARI ARTIRDI

Fransa’da coğrafi işaretli peynir, diğer peynirlere kıyasla yüzde 30 daha yüksek alıcı buluyor. İtalya’nın manzarası ve tarihi geçmişiyle ünlü Toskana bölgesinde üretilen yağların satışında, coğrafi işaret aldıktan sonra yüzde 20 artış yaşandı.

26 Eylül 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel