HABER:ŞİLAN YILMAZ
Dış ticarette dengeli bir büyüme için ihracatı geliştirecek çalışmalar yapan Ticaret Bakanlığı, girişimcilere ve şirketlere birçok destek sağlıyor. Bakanlık, ihracata yönelik faaliyetler için yapılan yardım ve teşvikleri tanıtmak üzere özel bir web sitesi kurdu. www.kolaydestek.gov.tr adresinde hizmet veren sitede ihracat destekleri başlıklar ve grafiklerle desteklenerek tanıtılıyor. Teşvikler tanıtılırken, teşviklere dayanak olan kanun ve yönetmelikler ile başvuru noktaları, telefon ve adresler de veriliyor. Sitede ihracata yönelik teşvikler için başlıca konular şöyle sıralanıyor:
İŞ SEYAHATİ
İhracat yapmak isteyenlerin öncelikle iş seyahatleri destekleniyor. Yurtdışındaki ulaşım, konaklama, araç kiralama masraflarının yüzde 70’ini devlet karşılıyor.
FUAR HARCAMALARI
Bakanlığın listesindeki dış fuarlara katılanlar için standın metrekare ücretinin bir kısmı geri ödeniyor. Bu ücretin içinde ulaşım ve nakliye ücretleri de mevcut.
SEKTÖREL TİCARET HEYETİ
Yeni pazarlar keşfetmek ve yurtdışındaki şirketlerle ilişki kurmak isteyenlerin işi artık daha kolay. Sektörel ticaret heyetine katılan iki kişinin masraflarının yarısını Bakanlık karşılıyor. Hedef ve öncelikli ülkelere giden heyettekiler için bu desteğin oranı yüzde 60.
KİRA VE TANITIM
Yurtdışında kurulan mağaza, ofis, depo ve showroomların kirasına devlet destek oluyor. En fazla 25 birim (iş yeri) için kiranın yüzde 60’ı devlet tarafından geri ödeniyor. Destek 4 yıl sürüyor. Destek için ön şart, Türkiye’de üretilen ürünlerin satışının yapılması. İş yerini açtıktan sonra 6 ay içinde kayıtlı olunan ihracatçı birliğine başvurmak gerekiyor. Ayrıntılar, kolaydestek.gov.tr adresinde.
ŞİRKET ALMA
Yurtdışındaki bir şirketi veya bunlara ait bir markayı satın almak için yapılan finansal ve hukuki analizin yüzde 60’ını devlet karşılıyor. Ayrıca kullanılan kredi faizine de destek var.
TİCARET MERKEZLERİ
Yurtdışında iş yeri bulmaya çalışmak yerine ihracatçı Türkler için kurulan Türkiye Ticaret Merkezleri’nde ofis ve depo veriliyor, danışmanlık hizmeti sunuluyor. Bu merkezlerdeki kira bedelinin dörtte üçünü devlet ödüyor.
REKLAM DESTEĞİ
Yurtdışında katalog bastırma, sosyal medya, dergi, gazete, televizyon reklamları ve pop-up mağazacılık harcamaları için destek sağlanıyor. 4 yıl boyunca bu harcamaların yüzde 60’ı oranında destek ödeniyor.
MARKA TESCİL
Türkiye’de tescilli bir markası olup bunu yurtdışında da tescil ettirmek isteyenlere yüzde 50-70 destek var.
PAZAR RAPORLARI
Müşterisini tanımak ve pazarı öğrenmek isteyenler için rapor desteği sağlanıyor. Belirli bir pazar ya da sektör hakkında ayrıntılı rapor hazırlatmak için yapılacak harcamaların yüzde 60’ını devlet ödüyor. Her yıl yenilenen destek için sınır 200 bin dolar.
MARKA ÖLÇÜMLERİ
Potansiyel müşterilerin iletişim bilgileri, rakiplerinin pazardaki fiyatlandırması, belli bir ülke ya da pazarda mal satmak için geçerli kuralları öğrenmek üzere hazırlatılan raporların masraflarına devlet destek oluyor.
YURTİÇİ FUARLAR
Türkiye’de yapılan sektörel ve uluslararası nitelikteki fuarlara katılmak için yapılan harcamaların bir kısmını devlet karşılıyor. Yer kirasının ve stand masrafının yarısı geri ödeniyor.
STANDART BELGELERİ
Pazara girişte gerekli belgeler için de masraf yapılıyor. Standartlara, can güvenliğine ve kaliteye ilişkin belgelerin yanı sıra tarım test ve analizleri için yapılacak harcamalara da devlet desteği var. Bu harcamaların yüzde 50’sini, 250 bin dolar üst sınıra kadar devlet ödüyor.
VERGİSİZ HAMMADDE
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile dünyanın herhangi bir ülkesinden alınacak girdiler için tüm vergilerden muafiyet sağlanıyor.
MÜŞTERİYE KREDİ
Devlet, ihracatçıların müşterilerine uygun finansman imkanları sunuyor. Bakanlık ve Türk Eximbank ortaklığıyla yatırım malı ihracatında uluslararası en düşük faiz oranıyla müşterilere finansman sağlanıyor.
UR-GE DESTEĞİ
Sektörüyle birlikte hareket etmek isteyene de kolay destek var. İhracat için belirli sektörlere has Ur-Ge projeleri yürütülüyor. Şirketler, üyesi oldukları işbirliği kuruluşları vasıtasıyla yürütülen projede yer alabilir, 5 yıl boyunca farklı faaliyetlere katılabilir ve masraflarının yüzde 75’ini devlet karşılar.
ALIM HEYETİ
İhracatçı, ürünlerini alma potansiyeli olan müşterilerini Türkiye’de veya firmasında misafir edebilir. Bunun masraflarına da destek
var. Ayrıca bu yönde danışmanlık hizmetini de devlet destekliyor. Danışmanlığa ilişkin masrafların yüzde 70’ini Bakanlık karşılıyor.
TASARIM DESTEĞİ
Ürünlerini farklılaştırmak ve değeri yüksek ürünler üretebilmek amacıyla geliştirilecek projelere destek sağlanıyor. Tasarımcı, modelist ve mühendis brüt maaşlarının 50’sini, 1 milyon dolara kadar devlet veriyor. Tasarımcının proje için yurtdışına yapılacak seyahat masrafları ve web sitesi üyeliklerinin masrafının yarısı ödeniyor.
MAKİNA VE YAZILIM
Mal satmak üzere olduğunuz küresel bir firmanın sizden istediği ürün standardı için yeni makina almak, yeni yazılımlar kurmak, ürünlerin kalitesini gösteren belgeler almak gerekiyorsa, bütün bu masrafların yarısı (1 milyon dolara kadar) Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bu konunun ayrıntıları da kolaydestek.gov.tr adresinde.
TEDARİK ZİNCİRİ
Küresel firma, bazı parçaları sizden tedarik ediyorsa, ‘Küresel Tedarik Zinciri’ desteği var. Örneğin, küresel bir beyaz eşya firmasına rezistans; küresel bir otomotiv firmasına far satmak isteyenler için de destek sağlanıyor.
MARKA ALMA
Yurtdışındaki bir markayı satın alarak, rekabet avantajı sağlamak ve o pazara hemen satış yapmak isteyenler için kredi faizi ödemelerine devlet destek oluyor. Marka satın almak için kullanılacak Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puan, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puan olmak üzere toplam 2 milyon dolara kadar destek sağlanıyor.
TURQUALITY
Marka destek programı ya da Turquality destek programına girmeye hak kazananlar, birçok faaliyeti için yüzde 50 oranında destek ödemesi alabiliyor. Kiradan tanıtıma, stratejik iş planından yönetici geliştirme programlarına kadar birçok başlıkta özel desteklerin ayrıntıları kolaydestek.gov.tr adresinde.
YEŞİL PASAPORTTA SÜRE 4 YIL OLDU
Ticaret Bakanlığı, ihracat teşvikleri kapsamında ‘yeşil pasaport’ (hususi damgalı pasaport) veriyor. İhracatçıya, daha önce 2 yıl süre ile verilen hususi damgalı pasaport için mevzuatta bir değişiklik yapıldı. 24 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7196 Sayılı Kanun ile ihracatçıların hususi damgalı pasaporttan faydalanma süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, süre artışını duyurduğu açıklamasında, “Hususi damgalı pasaport hakkını elde edebilmek için son üç yılda yapılması gereken ortalama en düşük ihracat tutarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Böylece yaklaşık 7 bin ihracatçımız daha hususi damgalı pasaport alabilme hakkına sahip oldu” dedi. İhracat miktarına göre firmadaki 5 kişiye kadar hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Bu destekle ilgili genel sorular için çağrı merkezinin numarası: 0850 808 04 04
12 BİN FİRMA GÜÇ ALDI
Ticaret Bakanlığı, özellikle girişimcilerin ve KOBİ’lerin dış pazarlara açılması için mal ve hizmet ihracatına yönelik devlet yardımlarını geliştiriyor. Bu doğrultuda, 2018’de 12 bin 255 firmaya destek sağlandı. İhracat portföyüne uygun olacak şekilde ihracatçılara sağlanan destek bütçesi bu yıl 3 milyar 104 milyon lira oldu.