tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların yüzde 99.9’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Ancak bu yüzde 99.9’luk kesim Türkiye ihracatının yalnızca yüzde 40’ını gerçekleştiriyor. Yapılan araştırmalara göre ihracata başlayan her 4 KOBİ’den 3’ü 3 yılın sonunda ihracattan çekiliyor. İstanbul Ticaret Odası’nın, KOBİ’lerin hem ihracat potansiyellerini artırmak hem de ihracatlarını sürdürülebilir hale getirmek için gerçekleştirdiği İhracata İlk Adım Programı (İİAP), 2005’ten bu yana KOBİ’lerin bu sorununa deva oluyor.

Bu yıl 12. etabın tamamlandığı İİAP sayesinde 14 yılda 266 firma ihracatçı konuma geldi. İhracat yapabilme potansiyelini en az yüzde 38 artıran firmalardan, program sayesinde yurtdışına marka ihraç edenler de bulunuyor. Her etapta ortalama 20’şer firmanın seçildiği programda, firmalara 4 ay boyunca 64’er saatlik ihracat eğitimleri veriliyor.

YERİNDE EĞİTİM

İİAP’ın yüzleri en çok güldüren tarafı ise firmalara eğitimlerin, firmaların iş akışını aksatmayacak yerinde veriliyor olması. Firmalar başvuruların arkasından bir eleme sürecinden geçiyor. Buna göre ihracat potansiyeli geliştirilebilecek firmalar elemeden geçiyor. Eğitim boyunca firmalar danışmanlardan birebir destek alıyor ve her türlü sorularını danışmanlara sorabiliyor. İİAP’ın 12. dönem kapanış programı, İİAP katılımcıları ve danışmanlarının katılımıyla İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşti. İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın da yer aldığı toplantıda, programa katılan firmalar, programın kendilerine kattığı faydaları anlattılar.

GİRİŞİMCİLER MEMNUN

Markamı ihraç ettim
Şükrü Alkan / Alkan Tekstil: Programın 6. etap katılımcısıyım. Giyim aksesuarları alanında faaliyet gösteriyoruz. Programa dâhil olana kadar da ihracat yapan bir firmaydım. Ancak şu anda ihracatlarımız daha düzenli. Yalnızca ürünlerimi değil markamı da ihraç ediyorum. Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkeleri markamızı kullanıyor.

Sekiz ayda yüzde 3
Alper Öztürk / Balonevi: Yılda 16 milyon balon üretimiyle Avrupa’nın 4. büyük balon üreticisiyiz. Programa dâhil olmadan önce de ihracat yapıyorduk. Ancak ihracat payımız düşüktü. Eğitimler sonuncunda ihracatımız düzenli hale geldi. Eğitimlerin ardından ilk sekiz ayda ihracatımızda yüzde 3’lük bir artış oldu.

Azerbaycan’a ihracat
Hakan Baş / Çevre Endüstriyel Analiz: Programın bize çok faydası oldu. Henüz program devam ederken Azerbaycan’a ihracat yapmaya başladık. Hocamıza sürecin her aşamasında danıştık.

İlk ihracat
Enbiya Eren / Eprati Plastik Ambalaj: İhracat yapıyorduk ancak yurtdışında faaliyet gösteren Türk firmalar müşterimizdi. İlk defa yabancı müşterilerle irtibat kurarak Gürcistan’a ihracat gerçekleştirdik.

Avusturya ve Yunanistan
Aktan Altun / Gülsan Makine Endüstriyel: Programdan önce bilgisizliğimiz çok fazlaydı. Program sonucunda ihracat potansiyelimizi artırdık. Yunanistan ve Avusturya’ya ihracata başladık.

Ülkeyi beşe çıkardık
Semra Çukurlu / Hünnap İlaç ve Sağlık Hizmetleri: Programa dâhil olmadan üç yıl önce ihracat yapmaya başlamıştık. Ancak 3 yıl boyunca 3 ülke ile ihracat yaptık. Şimdi bu sayıyı 5’e çıkardık ve 400 bin TL’lik satış gerçekleştirdik.

07 Ekim 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel