Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de şirketlerin çoğunu kaliteli mal ya da hizmet üreten, iç piyasada da işleri yolunda giden, ancak bir süre sonra büyümekte zorlanmaya başlayan, ‘riske girmeyeyim’ diyerek ihracattan uzak duran KOBİ’ler oluşturuyor. KOBİ’lerin önündeki en önemli engelin kendi korkuları olduğunu söyleyen dış ticaret uzmanlarının görüşü ortak: “Korkularınızla yüzleşin ve ihracat için gerekli adımları atın.”
İTO da KOBİ’leri bu döngüden kurtarmak için 2005 yılından bu yana İhracata İlk Adım Programı’nı (İİAP) uyguluyor. Programa katılan firmaları sıfırdan başlatıp ihracat uzmanı haline getiren İİAP, KOBİ’leri kendi iç denizinden çıkarıp okyanuslara uğurluyor.
SOSYAL SORUMLULUK
Bu yıl 14. etabı tamamlanan program kapsamında 24 firma ihracat potansiyelini geliştirdi. Yüzlerce başvurunun arasından elenen firmalarda, hiç ihracat yapmamış ya da toplam ihracatı 100 bin ABD dolarının altında olması şartı aranıyor. Program süresince firmalar toplam 48 saatlik ve 4 aylık bir eğitime tabi tutuldu.
41 MİLYON DOLAR İHRACAT
Program kapsamında 4 farklı dış ticaret uzmanı, firmalara birebir danışmanlık yaptı. Birbirinden farklı alanlarda 310 firma, eğitim aldı. Eğitim ve danışmanlıklar sonunda firmalar, 41 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firmalar arasında programa başladığında hiç ihracat yapmayan, ancakşu an cirosunun yüzde 60’ını ihracattan sağlayanlar dahi bulunuyor.
İHRACAT OLMAZSA OLMAZ
İİAP’ın 14. etabının kapanış toplantısında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, ihracatın Türkiye için vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Ülkemizin ihracatı her geçen gün artıyor. Çok kaliteli ürünler üretiyoruz. Markalaşarak katma değerimizi ve ihracatımızı artıracağımıza inanıyorum” dedi.
15 YIL DEĞİL 5 AY
Alfa Beta Tekstil ve İş Kıyafetleri: İç piyasa için çalışıyorduk. Ancak ihracat için sağlıklı adımlar atamamıştık. Maliyet dengelerini bir türlü sağlayamıyorduk. İhracata İlk Adım Programı ile farkındalık kazandık. İhracat bağlantıları kurduk. 15 yılda yapamadığımız ihracatı son 5-6 ayda yaptık.
DÜMENİ KIRDIK
Mak Gıda Maddeleri: İhracata İlk Adım Programı sürerken İngiltere’de bağlantılar kurduk. Artık İngiltere’de bizim adımıza üretim yapacak bir bağlantımız var. İsveç’in en büyük marketler zincirine kendi markamızla ürün göndermeye başladık. Dümeni iç piyasadan dış piyasaya kırdık.
LİMİTİMİZİ YÜKSELTTİK
RSU Bilişim ve Danışmanlık: Siber güvenlik firmasıyız. Alanımız hizmet olduğu için katma değeri yüksek ihracat yapma potansiyelimiz var. Programla ihracat limitlerimizi yükselttik. Belli bir noktadan ileri gidemiyorduk ama programla potansiyelimizi yükseltmeyi başardık.
17 Ekim 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe