tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası, 2005’ten bu yana farklı sektörlerde faaliyet gösteren 266 firmaya, İhracata İlk Adım Programı (İİAP) kapsamında danışmanlık hizmeti verdi. Program ile bugüne kadar hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz olarak ihracat yapmış firmalar düzenli ihracat yapar hale getirildi. İhracata İlk Adım Programı’nda şimdi ise yeni dönem heyecanı yaşanıyor. 13. Etap Tanıtım Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, ihracat danışmanları; Nihat Turhan, Hüseyin Yazıcıoğlu ve Şefik Ergönül program kapsamında yapılacakları anlattı.

İKİ HEDEF

İhracata İlk Adım Programı’nı yeni bir anlayış ve yaklaşımla uyguladıklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Polat, şu bilgiyi verdi: “Programla üyelerimizin küresel rekabetin bir parçası olmasını istiyoruz. Onların sadece bulundukları il, bulundukları ülke için değil, dünya için üretmesini arzu ediyoruz. Çünkü biz artık, rakipleri-mizle karşılaşmaktan korkmayan bir üretim biçimine kavuştuk. İkinci hedefimiz ise hiç ihracat yapmayan ya da ihracat yapmış ama sürekli hale getirememiş işletmelerimize ihracatın kapılarını kalıcı olarak aralamaktır.”

ZİHİNSEL DEĞİŞİM

İhracat yapmanın bir yönünün de operasyonel süreçleri doğru yönetmek olduğunu vurgulayan Nihat Turhan, “Eğitime gittiğimiz-de, bir amacımız da ihracatın yanı sıra operasyonel süreçlerin yönetilmesinde altyapı oluşturmak” diye konuştu. Dünyada ihracatın tercih değil, zorunluluk olduğunun altını çizen Hüseyin Yazıcıoğlu da şunları söyledi: “Dünya ticareti batıdan doğuya yani Asya’ya kayıyor. Bu süreçte geçiş ülkesi olarak önemli avantajlarımız var ve bunları iyi kullanmalıyız. Yapılması gereken firmalarda zihinsel bir değişim sağlamak ve kurumsallaşma konusundaki eksiklikleri gidermek. Çünkü küresel sistem de artık bir zihniyet değişimi içinde. 2030’a kadar dijital ticaretin 16 kat artacağı tahmin ediliyor.”

YÜZDE 79 ARTIŞ

KOBİ’lerin ihracat konusunda uyuyan bir dev olduğuna dikkat çeken Şefik Ergönül ise bilgi eksikliğinin giderilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması ile ihracatta büyük bir atılımın gerçekleştirilebileceğini söyledi. Ergönül, ihracatın sadece ürün satmak
değil, aynı zamanda sürdürülebilirliği yakalamak olduğunun da altını çizdi. Toplantıda İhracata İlk Adım Programı’nın 12. etabına katılan 20 firmanın yakaladığı başarılar hakkında da bilgi verildi. 12. etaba katılan firmaların ihracat becerilerini yüzde 79 oranında artırdığı belirtildi.

KATILIM KOŞULLARI VE UYGULAMA SÜRECİ

  • İhracata İlk Adım Programı’na; İTO üyesi olan, yabancı dil bilen çalışana sahip, hizmet veren ve/veya üretim yapan, 5-250 kişi arasında çalışanı olan firmalar katılabiliyor.
  • Programa katılmak için ihracat yapma potansiyeli olmasına rağmen ihracat yapamamış ya da 100 bin doların altında ihracat yapmış olma şartı aranıyor.
  • Program kapsamında katılımcı firmalara, profesyonel danışmanlar tarafından yerinde danışmanlık hizmeti verilecek. 4 ay sürecek programda her bir firmanın haftada bir gün, günde 4 saat olmak üzere 64 saat hizmet alması öngörülüyor.
  • Programın 13. etabına son başvuru tarihi 13 Aralık 2019.

11 Aralık 2019 Çarşamba

Etiketler : Sektörel