Türkiye ihracatında yeni yol haritası, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı bir toplantıyla açıklandı. ‘İhracat Ana Planı’ adını taşıyan yeni eylem planında, 17 ülke ve 5 sektör stratejik hedef olarak belirlenirken, ihracatçıların yüzünü güldürecek açıklamalar da yer aldı.
Buna göre hedef ülkelere ulaşma konusunda pek çok bürokratik engelle karşılaşan ihracatçıların bunları aşmasını sağlayacak çözüm önerileri de sıralandı. İhracatçı; ‘Müşavire Danışın’, ‘Akıllı İhracat Platformu’ ve ‘Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezi’ gibi çevrimiçi sistemlerle hedef ülkeler konusunda daha hızlı yol alabilecek.
7/24 GÖREV BAŞINDALAR
İhracatçıların en büyük sıkıntılarından biri olan ticaret müşavirine ulaşamama durumu yeni dönemde ortadan kalkacak. Buna göre ‘Müşavire Danışın’ hattı ile dünyanın 110 ülkesinde bulunan 163 ticaret müşavirine 7 gün 24 saat ulaşılabilecek. Bu yıl içinde yapılması planlanan ‘Ticaret Müşavirleri Ağı’ ile ihracatçılar müşavirlerle çevrimiçi yüz yüze görüşme imkânı da elde edecek.
SANAL DANIŞMANLIK
İhracatçıların memnuniyetle karşıladığı bir diğer uygulama da ‘Akıllı İhracat Platformu’ olacak. Bu platformla ihracatçı firmalar ücretsiz dış ticaret danışmanlığı alabilecek. Buna göre platformla birlikte ihracatçı firmalar, pazarlayacakları ürünle ilgili tüm bilgilere çevrimiçi olarak ulaşabilecek. Firma yalnızca pazarlamak istediği ürünü sisteme işleyecek ve karşısına; bu ürünü hangi ülkeye pazarlayabileceği, gideceği ülkedeki gümrük uygulamaları, ürünü hangi yollarla ilgili ülkeye ulaştırabileceği, gideceği ülkede karşılaşacağı çeşitli uygulamalar gelecek. İhracatçı bu platform sayesinde aklına gelebilecek pek çok soruyu sorup çevrimiçi danışmanlık desteği alabilecek.
18 AYDA HAYATA GEÇECEK
Türkiye’nin iç ve dış ticarete dair verileri de artık ulaşılabilir olacak. Buna göre bu yıl içinde hayata geçmesi planlanan ‘Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezi’ ile hangi sektörde ne kadar iç, ne kadar dış ticaret yapıldığı sisteme kaydedilecek. Ticaret Bakanlığı’nın bütün birimlerinden bu bilgilere ulaşılabilecek. Böylelikle ihracatçılar da veriye dayalı, dolayısıyla daha sağlıklı işlem yapabilecek. İhracatta hedef odaklı büyümeye zemin sağlayacağı öngörülen uygulama, aşamalı olarak 18 ayda hayata geçecek.
DIŞ TİCARET MESLEK LİSESİNDE ÇİNCE EĞİTİM İMKANI
İhracat Ana Planı’nda öne çıkan en önemli gelişmelerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma sonrası hayata geçirilecek dış ticaret meslek liseleri. Bu liselerde standart olarak İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde eğitimin yanı sıra İspanyolca, Çince, Japonca ve Rusça eğitim de verilecek. Okullar Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından da desteklenecek.
HİZMET İHRACATI İÇİN DÜZENLEME
Hizmet ihracatı da yeni düzenlemede unutulmayan başlıklar arasında yer aldı. Müteahhitler ve yurt dışına ihraç edilmek üzere yatırım malı üreten firmalar için Yurt Dışı Teminat Mektubu Programı oluşturulacak. Ayrıca yurt dışına iş yapan müteahhitlerin teminatlarının haksız yere nakde çevrilmesini önlemek amacıyla Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilmesi Sigortası Programı oluşturulacak. Yine riskli coğrafyalarda iş yapan firmaların kayıpları için Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası da yapılacak düzenlemeler arasında yer alacak. Kefalet Sigortası ve Yurt Dışı Yatırım Sigortası Programı ile hizmet ihracatçılarının küresel hizmet ihracatından daha fazla pay alması sağlanacak.
17 ÜLKE 5 SEKTÖR
İhracat Ana Planı ile 226.6 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Buna göre 2019-2023 yılları arasını kapsaması beklenen planda şu başlıklar öne çıkıyor: