Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, 2005’ten bu yana 326 firmaya, İhracata İlk Adım Programı (İİAP) kapsamında danışmanlık hizmeti verdi. İİAP ile bugüne kadar hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz olarak ihracat yapmış firmalar, düzenli ihracat yapar hale getirildi. İİAP, yeni etabıyla İTO üyelerini kalıcı ihracatçı yapmayı hedefliyor. Geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan İİAP 16. etabın başvuruları, 4 Aralık tarihine kadar devam ediyor. Başvuruların tamamlanmasından sonra firmalar ön elemeyi geçip, mülakata girecek. Mülakatlar sonucunda belirlenen firmalara 4 ay boyunca 48 saat yerinde danışmanlık hizmeti sunulacak. Program sonunda katılımcılara ‘İhracata İlk Adım Programı Katılım Belgesi’ verilecek.
ÖNCELİĞİMİZ KOBİ’LER
Tanıtım toplantısının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, Türkiye’de kalıcı marka olmak isteyen firmaların mutlaka ihracata yönelmesi gerektiğini vurguladı. Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “2005’ten bu yana İTO olarak İhracata İlk Adım Programı’nı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin cari açığını kapatmak için ihracata yönelmemiz gerekiyor. Öte yandan, firmalarımızı kalıcı ihracatçı yaparak marka değerlerini de yükseltmeliyiz. Firmalar, ortalama 5 yıl ihracat yapıyor. 10 yılı aşan firma sayısı ise oldukça az. İhracata İlk Adım Programı, KOBİ’lerimizin yurt dışına açılmaları ve yeni pazarlar keşfetmeleri noktasında yadsınamaz bir öneme sahip. KOBİ’ler, Türk ekonomisinin bel kemiği. Önceliğimiz İstanbullu KOBİ’lerin ihracatçı olması. İhracat, KOBİ’lerimizin büyümesini sağlayacak. Hiç ihracat yapmayan ya da ihracat yapmış ama sürekli hale getirememiş işletmelerimize ihracatın kapılarını kalıcı olarak aralamak, onları gerekli donanıma kavuşturmak ve ihracatın düzenli, planlı, bilinçli aktörleri haline gelmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz İhracata İlk Adım Programı’nın da meyvelerini alıyoruz.”
BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ
Program danışmanları Şefik Ergönül, Hüseyin Yazıcıoğlu, Ceyhun Yeşilşerit ve Nihat Turhan da toplantıda İhracata İlk Adım Programı’nı üyelere anlattı.
Son yıllarda fiziki ticaretin yerini e-ticaret aldığını, daha çok ihracat için de firmaların e-ihracata yönelmesi gerektiğini belirten danışmanlar, şu bilgiyi verdi: “Geçmiş programlara katılan ve hiç ihracat yapmadığı halde bugün cirosunun yaklaşık yüzde 65’ini ihracattan elde eden, yurt dışında firma ve depo açıp oradan ihracat yapan firmalar oldu. Yazılım ve analiz hizmetleri konusunda çalışan katılımcı hizmet firmalarından da oldukça başarılı sonuçlar elde edenler var. Bu program, şapkadan tavşan çıkartan bir program değil. Katılımcı firmalara somut ve kalıcı bilgiler ve kurallar aktararak, onların kendi ayaklarının üzerinde durmasının ve kendi başlarına ihracat yapabilmelerinin temelini atan bir program. Bilinen özdeyişi tekrarlamakta fayda var. Bu program balık vermiyor ama balık tutmasını öğretiyor. 25 trilyon dolarlık pazarda sizlerin de yer almasını istiyoruz.”
EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
Firmada 2 ortak ve bir çalışanımız var, programa katılabiliyor muyuz?
- Evet, programa katılma hakkınız var.
Her sene sadece 20 firma mı katılabiliyor?
- 16. etap, 16 firma ile başlayacak.
16. etap eğitimleri ne zaman başlayacak?
- Ocak ayında başlayacak.
İİAP’A KATILIM ŞARTLARI
STARTUPLAR DA KATILABİLİYOR
Her firmanın programa katılabileceğini söyleyen danışmanlar, “15. etapta, 16 firmamızla programımızı tamamladık. Bu firmaların 15’i program sırasında ihracat yaptı. Öte yandan, 1 firmamız ise startup yani bir fikir girişimiydi. Program sonunda onun da ihracat yapmaya başlayacağını öğrendik. Programımıza, sağlıktan tekstile, gıdadan teknolojiye kadar bütün girişimciler, startuplar katılabiliyor” diye konuştu.
27 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi