Pazar, 24 Kasım, 2024
TÜBİTAK’ın düzenlediği Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışması UAV Turkey, İstanbul Ticaret Üniversitesi açısından gururla sonuçlandı. Yarışmaya iki farklı ekip ve iki insansız hava aracıyla katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi, “Sabit Kanat Kategorisinde” Yerli Ürün Ödülü’nün sahibi oldu. Amacı yangın, kaza durumlarda insanlara ihtiyaç duyulacak yardım malzemelerini en kısa sürede, doğru bir şekilde ulaştıracak sabit kanatlı ve döner kanatlı İHA tasarımlarını geliştirmek olan yarışma süresince, tasarımların maliyetlerini de TÜBİTAK karşıladı.
İKİ GÖREV VERİLDİ
UAV Turkey yarışmasına katılan ekiplere iki görev verildi. Toplam ağırlığı 4 kilogramı geçmeyen İHA’lardan yarışma alanına dikilmiş 4 direk etrafında belirlenen bir rotada 3 tur atması beklendi. Bu esnada İHA’nın zamanlaması, başarıyla geçtiği direk sayısı rol sahibiyken, ikinci görevde bu 4 direğin her birinin etrafında bulunan yer hedeflerine eş boyutlara sahip küp yükleri hedeflemek baz alındı. Bu aşamada da görevi tamamlama süresi, toplam yük ağırlığının boş uçak ağırlığına oranı ve hedeflemenin ne kadar başarılı gerçekleştiği ödülde belirleyici oldu.
Yarışmayı benzerlerinden farklı kılan ise farkı uçuşların tamamen otopilot ya da FPV sistemleri ile yapılmasının zorunlu tutulmasıydı.
AHŞAP KULLANDILAR
Yarışmada “Sabit Kanat Kategorisi”nde Yerli Ürün Ödülü’nü alan COMAIR-2 İHA’sı, konvansiyonel ortadan kanatlı, kanatlardan motorlu, değişen uçuş koşullarına ayak uydurabilecek flapler içeren, konvansiyonel kuyruğu bulunan, 3 tekerlekli iniş takımına sahip, gövde ve kontrol yüzeyleri karbonfiber kompozit ile üretilmiş bir uçak olarak tasarlandı. Tasarım iyileştirme işlemleri sonucunda ise gövde, üzerine film kaplanmış balsa ağacına çevrildi. Genel kanat yapısında da balsa içerikli sert ama hafif yüzeylerle desteklenmiş kanat karakteristiğine dönme kararı alındı. Tasarımda yapılan bu değişiklik sonucunda uçak; kaldırma ve itki özelliklerinden bir şey kaybetmeden, boş ağırlığında yüzde 15 azalmayla uçuşa hazır hale geldi. Bu sayede kaldırılabilecek yük miktarında artışa gidebilme imkânı oluştu.
ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR
Üretim sürecinde; 3 boyutlu yazıcılar, karbon kompozit parçaların üretilmesi, lazer destekli CNC makinesi ile yüksek hassasiyette parça işlenmesi gibi yöntemlerin yanı sıra el işçiliği de kullanıldı. COMAIR-2 İHA’sına krem, gri ve siyah renkler hakim. Radyo frekansı ile kontrol edilip FPV sistemi yardımıyla uçurulan İHA’nın yavaş uçuş, yüksek manevra kabiliyeti, yüksek kaldırma kuvveti gibi yetenekleri var. Uçak, uçuş yüklerinin yanı sıra iniş sırasında oluşacak darbelere de dayanıklı.
İKİ FARKLI GRUP KATILDI
İstanbul Ticaret Üniversitesi yarışmaya 2 farklı alandaki 2 farklı İHA ile katıldı. 2 takımın toplamında Mekatronik Mühendisliği Bölümünden 2 akademik danışman, 2 yüksek lisans öğrencisi, 6 lisans öğrencisi yer aldı. Takım üyeleri öğrencilerin; üretim teknikleri, montaj, analiz bilgisi ve geçmiş yarışmalardan edindikleri tecrübelerine göre seçildi. Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ceylan’nın danışmanlığında çalışan Enes Altan, Doğa Can Akar, Mehmet Furkan Semiz, Cahit Alpdemir, Ahmet Karahan, Dilara Albayrak ve Burak Işık’tan oluşan ödüllü ekip, tasarım aşamasında yarışmanın geçerli alanının 150 metreye 40 metre limitinde olmasını dikkate alarak çalıştı.
31 Ekim 2016 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi