HABER: SOYHAN ALPASLAN
Kamunun mal alımı ihalelerinde mevzuattaki yerli lehine yüzde 15 fiyat ajantajı, uygulamada yeterince gerçekleşmiyor. İstanbul Ticaret Odası, bu avantajın istisnasız uygulanması gerektiğine dikkat çekti. İTO, yeni gelişen yerli sanayici için de oranın yüzde 25’e çıkarılması önerisinde bulundu. İTO’nun diğer bir girişimi de orta ve yüksek teknolojili üretimlerde İstanbul’un 4. Bölge destekleri kapsamına alınması için oldu. Oda, Türkiye’nin içinden geçtiği sıkıntılı süreçte tasarruf ve üretim odaklı modellere destek vermenin önemine dikkat çekti.
EKONOMİYİ CANLANDIRIR
İTO, Makine ve Ekipmanları ile Takım Tezgâhları ve Otomasyon Meslek Komiteleri ile sanayi alanında faaliyet gösteren meslek komitelerinin üyesi bulunduğu İTO Sanayi İhtisas Komitesi’nin kararlarını değerlendirerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu 63’üncü maddesinin c fıkrasında değişiklik talep etti. Kamu İhale Kurumu’na başvuruda bulunan İTO, ihalelerde yerli malı oranının artmasının Türkiye’nin üretim gücünü artıracağına ve ekonominin canlanmasına önemli katkı yapacağı vurgulandı.
İTO, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel
Müdürlüğü nezdinde de girişimde bulundu. Söz konusu girişim ile orta ve yüksek teknolojili üretimlerde İstanbul’un da 4. Bölge destekleri kapsamına alınması talep edildi. Yerli ve yüksek katma değere sahip üretimlerin daha çok teşvik edilmesi ile üretim gücümüzün artacağı vurgulandı.
YERLİ MALI YÜZDE 3’TE KALDI
İstanbul Ticaret Odası Sanayi İhtisas Komitesi Üyesi Oğuz Akyüz, kamu ihalelerinde bütün mal alımlarında yerli istekli koşulu konulması, yani yerli istekli lehine uygulanan avantajın tüm mal alım şartnamelerinde yer alması gerektiğini söyledi. Akyüz, mal alımı yapılırken neden yerlinin tercih edilmediğinin ilgili kamu birimlerince açıklanması gerektiğine vurgu yaparak, “Yüksek ve orta teknolojili ürün alımlarında yerli malı kullanımına sağlanan avantaj en az yüzde 25 olmalı” dedi.
Kamunun son üç yıl içinde 100 milyar TL’nin üzerinde mal alımı gerçekleştirdiğini söyleyen Akyüz, “Söz konusu ihalelerin adet olarak yüzde 39.36’sı mal alımı, yüzde 23.93’ü yapım işi, yüzde 36.38’i hizmet alımı ve yüzde 0.33’ü danışmanlık hizmet alımına ait. Bu alımlarda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu 63’üncü maddesinin c fıkrasında belirtildiği üzere yerli istekli lehine avantaj uygulanacağının belirtildiği ihale sayısı yüzde 38 seviyesinde. Ancak alımı gerçekleştirilen ihalelerde yerli malı alımı yüzde 3 seviyesinde kaldı” şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI TALİMATI
Akyüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tüm kamu ihalelerinde Türkiye’de üretilen ürünlere öncelik verilmesi konusundaki talimatını hatırlatarak “Fakat ne yazık ki kamuda toplam mal alımlarında yerli üretimin payı kırılma noktasını aşamadı” dedi.
YERLİYİ TERCİH ETMEYEN NEDENİNİ AÇIKLAMALI
İstanbul Ticaret Odası 60 No’lu Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Oğuz Akyüz, “İhalelerde yerli ürün tercih etmeyen kamu birimlerinin nedeni açıklaması gerekiyor. Kamu İhale Kurumu’nda oluşturulacak bir üst kurala neden ithal ürün tercih etmek zorunda kaldıklarını açıklayan bir rapor sunmalılar. Böylece yerli üretimde eksik veya kusur varsa giderilmesi için adım atılmış olacak” dedi. Akyüz, “Kamunun mal alım ihalelerinde yerli lehine avantajı en az yüzde 25 olursa, Türkiye yüksek ve orta teknolojili sanayisini daha avantajlı bir yapıya dönüştürebilir” dedi.