Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Gelir vergisi, finans piyasaları ve kıdem tazminatı sistemi konusunda yeni düzenlemeler yolda. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) çalıştayında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi düzenlemesinin bankalar ve özellikle İslâmi bankalar için planlandığını söyledi. Ağbal, hükümetin finans sektörüne ilişkin vergi düzenlemelerini iki hafta içerisinde tamamlayacağını belirtti.
Maliye Bakanı Ağbal, son günlerde gündemde olan ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın da dikkati çektiği iflas erteleme konusunda da açıklamada bulundu.
ENDİŞELERİMİZ AYNI
Ağbal, “İflas ertelemede Türkiye Bankalar Birliği’nin taleplerini karşılayacak mısınız?” sorusu üzerine, “Orada (iflas ertelemede) çalışmamız devam ediyor. Bankaların endişeleriyle bizim endişelerimiz aynı. Aynı zamanda birtakım müesseseler beklediğimiz gibi kullanılmadı. Onları da engelleyecek, orada da bir disiplin getirecek bazı düzenlemelerimiz olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Bütün sektörün vergi kanunları karşısında aynı duruma gelmesini istiyoruz. Farklılıklarını gideriyoruz ki piyasadaki aktörler, oyuncular aynı vergi düzenlemeleri karşısında rekabet yapsınlar. Finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda neler yapabileceğimize çalışıyoruz” dedi.
İTO DİKKAT ÇEKMİŞTİ
İTO Başkanı Çağlar da yoğun şikayetlere sebep olan konu hakkında geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Bu müessesenin yeniden yapılanması gerekiyor. İflas ertelemelerde suistimal olabilir. Bir firma müracaat ettiğinde incelemek zorundasınız. Gerekirse kayyum atanacak” demişti.
Öte yandan damga vergisinin kaldırılmasını isteyenlerin olduğunu belirten Maliye Bakanı, “Damga vergisinde özellikle kayıt dışılığa iten veya iş yapmaktan alıkoyan düzenlemelerle ilgili bir çalışma yaptık. Damga vergisi yükümlülüklerini özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltabiliriz diye çalışmalarımız var. Konuyu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda konuştuktan sonra açıklayacağız” dedi.
KIDEM TAZMİNATI
Özelikle iş gücü piyasasının rasyonelleştirilmesinin en önemli reform alanlarından biri olduğunu söyleyen Maliye Bakanı, “Güvenceli esneklik yakında Meclis’ten geçecek. Diğer konu kıdem tazminatı. Hem çalışan hem de işveren için rasyonel olmayan hususlar içeren bu sistemi değiştirelim. Kıdem tazminatını çalışan için alınabilen ve realize edilebilen bir sisteme dönüştürelim” dedi.
Ağbal, yeni düzenlemeyle kıdem tazminatının işletmelerin üzerinde oluşturduğu maliyetleri ve riskleri aşağıya çekileceğine, böylece işletmelerin rekabetçiliğinin artırılacağına işaret etti.
BANKACILIKTA VERGİLER
Çok yakın zamanda özellikle finans piyasasını, bankacılık kesimini ilgilendiren vergi düzenlemeleri yapacaklarını açıklayan Maliye Bakanı, katılım bankaları ve ana omurgayı oluşturan bankalarla önemli istişareler yürüttüklerini ifade etti.Ağbal, şöyle konuştu: “İstiyoruz ki finans sektöründe vergi, rekabete karşı eşit mesafede olsun. Paydaşlar ya da aktörler arasında rekabet yapılırken vergi üzerinden bir eşitsizlik olmasın. Finans sisteminde vergi öngörülebilir olsun. Yatırımcılar bu belirsizlikten dolayı kararlarını erteleyebiliyor ya da belirsizlik içerebiliyor. Bu konuda Bankalar Birliğine teşekkür ediyorum. Güzel fikirleri vardı. Bunları gelir vergi paketiyle ortadan kaldırırız.”
İŞ YERİ AÇILIŞ SÜRESİ KISALACAK
İş yeri açılışlarında etkili düzenlemelerin hazırlandığını belirten Bakan Ağbal, “Süreleri kısaltıp iş yeri açma maliyetlerini düşüreceğiz. Yani piyasaya girmenin maliyeti ve zaman maliyeti düşecek” şeklinde konuştu. Ağbal, kurumsallaşmayı teşvik etmek gerektiğini dile getirerek, aile işletmelerinden kurumsal işletmelere geçmenin zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.
DERDİMİZ FİNANSMAN MALİYETİNİ UCUZLATMAK
Maliye Bakanı Ağbal, “Banka faizlerinin, kredi faizlerinin üzerinde bir kamu yükü var. O kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili kredi faizlerini düşürecek bir çalışma olabilir mi?” şeklindeki soru üzerine, genel anlamda finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda neler yapabileceklerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi.
MALİYE’NİN AJANDASI
18 Nisan 2016 Pazartesi
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı