İflas ertelemeye 23 ay sınırı

Giriş: 07.02.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM’ye sevk edeceklerini söyledi. Akdağ,yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketini, Çankaya Köşkü’nde basın toplantısıyla açıkladı.

Bakan Akdağ, eylem planını sekiz bakan, ilgili bürokratlar ve TOBB ile diğer özel sektör kuruluşlarının katılımıyla beş ayda hazırladıklarını belirtti. Akdağ, şunları söyledi: “93 maddeden oluşan reform paketinin, kanunlar kısmını tamamlayarak TBMM’ye sevk etme aşamasına getirdik. 93 maddenin 65’i özellikle İcra ve İflas Kanunu ile ayrıca Tebligat Kanunu’ndaki düzenlemeleri içeriyor. 28 madde ise çeşitli kanunlarda düzenlemeler getiriyor.”

YENİ KURTARMA ANLAŞMASI

En önemli adımlardan birini de ‘icra-iflas’ uygulamalarında attıklarına işaret eden Akdağ, Adalet Bakanlığı’nın bu konu üzerinde uzun süreden beri çalıştığını aktardı. Akdağ, şöyle konuştu: “Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz. İflas erteleme ile konkordatonun iyi yönlerini alıp güzel bir reform hazırladık. Dünyadaki en iyi örnekleri inceleyerek yeni bir kurtarma anlaşması sistemi geliştirdik. İflas erteleme döneminde 6-7 seneye kadar süren süreci, yeni düzenleme ile beraber azami 23 ay ile sınırlandırıyoruz. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, öncelikle ticari hayatlarına devamlarını esas aldık. Alacakları, sürece etkin olarak dahil ettik.”

TEK İŞLEMLE ŞİRKET KURULACAK

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, reform paketiyle Türkiye’deki yatırımcıların işini kolaylaştırmanın yanı sıra yabancı yatırımcılar için de daha cazip bir ortam oluşturmayı öngördüklerini belirtti.

Reform paketindeki bazı düzenlemeler şöyle:

  • İflas Erteleme Kurumu tamamen yürürlükten kaldırılıyor, konkordato revize edilerek bir Kurtarma Anlaşması Kurumu oluşturuluyor.
  • Şirket kuruluşu 7 işlemden 1 işleme inecek, kuruluş aşamasındaki yüzde 25’lik sermaye blokajı şartı kaldırılacak.
  • İnşaat izinleri sürecinde işlem sayısı 12’den 5’e, inşaat ruhsatındaki imza sayısı 18’den 1’e düşecek.