Toplu taşıma araçlarından biri olan otobüsler ile ilgili haberler merak ediliyor. 22 Mayıs yarın için bilgi almak isteyenler, Yarın otobüsler çalışmıyor mu, kaç gün çalışmayacak? 22 Mayıs 2025 Perşembe günü özel halk otobüsleri çalışıyor mu? Özel halk otobüsleri hangileri? İETT çalışacak mı? Araştırılıyor.
OTOBÜSLER YARIN ÇALIŞACAK MI?
İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden uzun süredir ödeme alamadıklarını belirterek, yarından itibaren otobüslerin sefere çıkmayacağını duyurdu.
ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ HANGİLERİ?
Taşımacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Murat Kılınç, yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İETT ile taşıma sözleşmesi yapan Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, Öz Ulaş Toplu Taşıma AŞ, İstanbul Halk Ulaşım AŞ, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri AŞ, Mavi Marmara Ulaşım AŞ, İSTAŞ AŞ, Öztaş Ulaşım AŞ, Elit Ulaşım AŞ, Şile İstanbul ÖHO Karayolları Kooperatifi ile İstanbul Özel Taşımacılık Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren 3 bin 41 özel halk otobüsü olduğunu belirtti.
OTOBÜSLER NİYE ÇALIŞMAYACAK?
Taşımacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Murat Kılınç, İETT ile taşıma sözleşmesi yapan esnaf ve kooperatiflerin yaklaşık 4 aydır hak edişlerini alamadıklarını, ödenmeyen miktarın ise 6 milyar liraya ulaştığını belirterek, kontak kapatma noktasına gelen ilgili kurumlara ödemelerinin yapılması çağrısında bulundu.
"Esnaf arkadaşlarımızın ciddi miktarda hak ediş alacağı bulunmaktadır. Bu dört aylık toplam hak ediş miktarı şu ana kadar 6 milyar lira seviyesine ulaşmıştır. Bu esnaf arkadaşlarımız, şu an akaryakıt giderleri, şoför maaşları ve banka kredi ödemelerini gerçekleştirememekte, birçok araç sahibi bankalar tarafından temerrüde düşmüş durumdadır. Yakıt alamadıkları için bazı araçlar sadece çeyrek ya da yarım depoyla çalışmaktadır. Bize ulaşan son bilgilere göre esnaf arkadaşlarımız, istemeyerek de olsa kontak kapatma noktasına gelmiştir. Bu durumda, başta İstanbul halkı mağdur olacak, vatandaşlarımız iş yerlerine ulaşamayacak hem esnafımız hem de halkımız telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacaktır."
Ödenmesi gereken 6 milyar liranın bankada mevduat hesabına yatırıldığında 5 ayda toplam net getirisinin 1 milyar 380 milyon lira olacağını belirten Kılınç, ödenmeyen hak ediş miktarının İETT'nin hesabına yatırıldıktan sonra nerede değerlendirildiği ve nasıl harcandığının araştırılması gerektiğini vurguladı.
Kılınç, İETT yetkililerinin esnafa "Şu an paramız yok, ayrıca kontak kapatmanız durumunda sözleşmeden doğan yükümlülüklerinizi yerine getirmemiş olacağınız için sözleşmenizi iptal eder ve hepinize ayrı ayrı idari ve cezai müeyyide uygularız." diyerek firma sahiplerine ve kooperatiflere mobbing uyguladığını kaydetti.