HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Vakfı bünyesinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğini de alarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Düşünce Akademisi (İDA), girişimcilik konusunda araştırmalara yön verecek önemli bir çalışmanın ön hazırlıklarını başlattı. Bu kapsamda, 8 Ağustos’ta, ‘Girişimcilik Endeksi Hazırlık Çalıştayı’ düzenlendi. İstanbul Düşünce Akademisi Direktörü Tezer Palacıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürlüğü Koordinatörü Merih Özçoban, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Program Yönetim Birimi Başkanı Süleyman Beyazıt, İstanbul Ticaret Üniversite’sinden ve diğer üniversitelerden akademisyenler ve girişimciler katıldı.
FARKLI VE YENİ
İDA’nın 2017’de güçlü bir sacayağı üzerinde faaliyetlerine başladığını belirten Tezer Palacıoğlu; ‘küresel alanda çalışmalar, ekonomi alanında çalışmalar ve Türkiye alanında çalışmalar’ başlıklarında araştırmalar yaptığını ve bunları yayınladığını söyledi. Girişimcilik endeksi konusunda paydaşlardan bilgi alacaklarını ifade eden Palacıoğlu, girişimciliğin özellikle hangi sektörlere hangi dönemlerde yayıldığını görmek istediklerini de vurguladı. Tezer Palacıoğlu, girişimcilik endeksi araştırmalarının farklı ve yeni bir çalışma olacağının da altını çizdi.
ORTAK AKIL ÇALIŞMASI
TÜİK’in girişimcilik konusunda yaptığı istatistik çalışmaları hakkında bilgi veren İstanbul Bölge Müdürlüğü Koordinatörü Merih Özçoban ise “2005’te bu çalışmalara başladık, 2010’dan itibaren her yıl düzenli olarak istatistikleri yayınladık. Girişimcilik kavramı ile bizim istatistiklerimizdeki girişim farklı. Biz işyeri anlamında bakıyoruz. Maliye Bakanlığı’ndan idari kayıtları alıyoruz. İstatistikleri NACE’ye göre yayınlıyoruz” dedi. Akademisyenler ve girişimciler, İDA’nın girişimcilik endeksi konusunda hazırladığı anket soru çalışması taslağı ile örneklem üzerinde de fikirlerini ve önerilerini sundu.