Salı, 05 Kasım, 2024
Faaliyetleri ve üye sayısıyla dünyanın üçüncü büyük odası konumunda olan İstanbul Ticaret Odası, üyeleri başrole alan bir anlayışla hizmet vermeye devam ediyor. Meclis konuşmasında, göreve geldikleri günden bu yana İstanbul tüccarı özelinde Türkiye ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla hizmet ettiklerini belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, üç yıldan bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetleri sıraladı ve “Bu aziz şehre gönül borcumuzu ödüyoruz” dedi. Başkan Çağlar’ın meclis toplantısında detaylandırdığı Oda’daki kurumsal değişim ve üyeye yönelik hizmetleri şöyle:
ONLİNE ŞİRKET KURULUŞU
Yeniden yapılanma süreciyle dinamik ve rekabetçi bir idareye kavuşan İstanbul Ticaret Odası’nda Oda Yönetmeliği değişti. Etkinlik, hız, verimlilik ilkelerini bürokrasinin önüne koyan İTO’da, artık şirket kuruluşları, şube açılışları ve nakil işlemleri Merkezi Kayıt Kuruluşu (MERSİS) üzerinden yapılıyor.
KREDİYE KOLAY ULAŞIM
Üyelerinin sermayeye kolay ulaşımı için çalışan İTO, Oda çatısı altında Kredi Garanti Fonu (KGF) temsilciliğini açtı. Böylece finansman zorluğu çeken, teminatı yetersiz KOBİ’ler KGF aracılığıyla artık krediye çok daha kolay erişebiliyor. KOSGEB’in bir temsilciliği de İTO çatısı altında bulunuyor.
FUARLARLA DÜNYAYA AÇIYOR
İstanbul Ticaret Odası 2013’ten 2016’nın başına kadar 59 fuara iştirak etti. Bu yıl içerisinde de 27 fuar için takvim işliyor. Bu fuarların önemli bir kısmında milli katılım organizasyonunu İstanbul Ticaret Odası düzenledi, Türk İhraç Ürünleri Fuarları organize etti. İTO bünyesinde ticari potansiyeli yüksek ülkelerde ihraç ürünleri sergisi hazırlığı gerçekleşiyor.
YATIRIMCILARIN BULUŞMA NOKTASI
Her yıl 100’den fazla yabancı heyeti misafir eden İTO, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde AB üyesi olmayan bir ülkenin tek resmi üyesi olma konumunda. İTO Yan Sanayi Borsası’nın faaliyetleri kapsamında da, bu yıl 10 ülkeden 15 ana sanayici İTO’da yerli tedarikçi firmalarla buluştu. Bu kapsamda 400 ikili görüşme organize edildi.
GAYRİMENKULDE ZİRVE
Gayrimenkul ve inşaatı stratejik sektör olarak belirleyen İstanbul Ticaret Odası dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı olan MIPIM’e iştirak etti. Büyük ses getiren, etkili bir organizasyona imza atan İTO, Yaşayan İstanbul maketiyle İstanbul ismini küresel vitrinlerde ileriye taşımayı başardı. Londra ve Paris çadırlarının arasındaki 700 metrekarelik İstanbul Çadırıyla dünyanın önde gelen yatırımcılarını buluşturdu. Ayrıca dünya TV sektörünün en büyük fuarı MIPCOM’da bu yıl onur konuğu ülke organizasyonunu İstanbul Ticaret Odası yaptı.
İHRACATI ÖĞRENDİLER
Üyelerini uluslararası platforma taşıma noktasında faaliyetleri olan İstanbul Ticaret Odası Yeni Nesil İhracata İlk Adım programıyla ihracat için gereken bilgiyi ve cesareti üyelerine aşılıyor.
KOLAY TİCARET
Vize anlaşması sağlanan İngiltere, Macaristan, Hollanda gibi ülkelerin sayısı son dönemde 7’ye çıkarıldı. İstanbul Ticaret Odası Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı süresince B20 faaliyetlerinde en etkin şekilde yer aldı. Bu kapsamda; 12 ülkede ticari istişare toplantıları düzenlendi, 5 binden fazla üst düzey iş dünyası temsilcisi Türkiye’ye geldi.
PARLAK FİKİRLER SÖNMÜYOR
Yeni fikirlerin hayata geçmesine önem veren İTO, Düşünce ve Proje Üretim Akademisi’ni kurdu. Burada, yeni fikirlerin doğrudan doğruya hayatın içinde yer bulması amaçlandı. Parlak fikirlerin sönüp gitmemesi, yatırımcıyla buluşması ve Türkiye için bir değere dönüşmesi hedefiyle Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi kuruldu.
YÜZDE 95 DOLULUK
İstanbul Ticaret Üniversitesi yenilenen kurumsal kimliğiyle yüzde 95’lik doluluk oranına ulaştı. İTO Ticaret Tezleri uygulaması ile üyelerden toplanan sektörel konular üniversite öğrencileri tarafından çalışılmaya başlandı.
İLERİ TEKNOLOJİ YOLUNDA
İstanbul Ticaret Odası Teknopark İstanbul’un ikinci etabıyla bölgenin en önemli Ar-Ge üssünü oluşturuyor. Hâlihazırda 60 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Teknopark İstanbul şu anda 120 ileri teknoloji firmasına ev sahipliği yapıyor. 83 bin metrekarelik ikinci etapta, en az 100 firma yer alacak. Tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 10 milyar dolarlık katkı hedefleniyor.
TALEPLERE ANINDA CEVAP
Üye odaklı hizmet anlayışıyla çalışmalarına son hızla devam eden İstanbul Ticaret Odası’nda son üç yılda sektörel taleplere verilen cevaplarda büyük bir artış yaşandı. Haziran 2013’ten Haziran 2016’ya üç yılda; 1380 komite talebinin, 1246’sı olumlu
olarak cevaplandı.
SEKTÖR STRATEJİLERİ
Stratejik sektörler üzerinde kapsamlı ve çözüm odaklı araştırmaları yapılan çalışmalar arasında yer alıyor. İnşaat ve Gayrimenkul 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı hazırlandı. Tekstil sektör raporu hazırlanıyor. İstanbul Ticaret Odası her ay gerçekleştirdiği ticari faaliyet endeksiyle de Türkiye ekonomisinin nabzını ölçüyor. Üç yıldan bu yana hazırlanan rapor her ay dikkatle takip edilen bir veri oluyor.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
İstanbul Ticaret Odası sadece ekonomiye değil sosyal hayata da katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriyor. Üniversite öğrencilerine burs veriliyor, yardıma muhtaç kişiler için yardımlar yapılıyor. İTO’nun sosyal sorumluluk bilinciyle yaptığı projelerin arasında spor branşlarına destek vererek gençleri spora yönlendirmek de yer alıyor.
INSTAGRAM’DA BİR FENOMEN: ONEİSTANBUL
İstanbul’un bilinirliğini artırmak için çalışmalar yürüten İTO bu amaçla “Oneİstanbul” başlığıyla instagram fotoğraf yarışması düzenledi. Dünyada en çok fotoğrafı paylaşılan şehir olma sıralamasında ilk üçe girmek amacıyla düzenlenen yarışma ilk meyvelerini verdi. İstanbul’la ilgili bir yılda paylaşılan fotoğraf sayısı 300 bini geçti. Marka İstanbul anlayışıyla hizmet eden İTO, ‘howtoistanbul.com’u hizmete sundu.
ÜYE ODAKLI HİZMETLER
E-İTO
E-İTO kapsamında, Oda hizmetleri elektronik ortama taşındı. Oda üyeleri internet ortamında gerekli olan belgelere ulaşabiliyorlar.
Ücret yok
Şirket kuruluş işlemlerinden alınan hizmet bedeli kaldırıldı. İcra takiplerinde de vekalet ücreti alınmıyor.
Birimler artıyor
Çatalca’da yeni hizmet birimi faaliyete geçti. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde hizmet birimi de yeni yerinde daha etkin şekilde faaliyetini sürdürüyor.
Üyelere indirim
Yapılan protokolle üyeler Türk Standardları Enstitüsü’nden indirimli hizmet alabiliyorlar.
Sektörlere markaj
2015’te Dericilik sektörüne yönelik Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (URGE) başlatıldı. Bu yıl da halıcılık sektörüyle çalışmaya devam ediliyor.
Tiraj 140 bin
Faaliyetlerin üyelerle doğrudan paylaşılması adına İstanbul Ticaret Gazetesi’nin tirajı 140 bine çıkarıldı. Gazete İngilizce olarak da basılıyor. Ayrıca sanal mecrada da üyelerin kolaylıkla ulaşabilmesi için itohaber.com hayata geçirildi.
Yerinde hizmet
Mobil İTO projesiyle hizmet üyenin ayağına götürülüyor. Özel donanımlı otobüs İstanbul’un önemli noktalarında hizmet veriyor.
19 Temmuz 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı