HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2019 yılı iş programı açıklandı. İTO, yeni yılda üyelerine ve ülke ekonomisine hizmetlerine yenilerini de ekleyerek yoluna devam edecek. İTO, 2019 yılı iş programı ile iç pazarda iş ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara hız verecek. Yeni yılı ‘ihracat yılı’ olarak ilan eden İTO, başta Çin ve Afrika olmak üzere hedef pazarlara yönelik bir dizi etkinlik hazırladı. Üyelerinin ekonomik faaliyetlerini ve resmi işlemlerini de kolaylaştırmak için birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlanan İTO’nun yeni iş programında dikkat çeken başlıklar şöyle:
İÇ PAZAR CANLANACAK
İstanbul Ticaret Odası; perakende ticaret, turizm, tekstil, inşaat, lokanta, kafe, eğlence, ulaşım ve otomotiv sektörlerini canlandıracak yeni çalışmalar yapacak. Üretim ve talep yüksek tutularak iç pazardaki canlılığın artırılmasına yönelik faaliyetler desteklenmeye devam edecek.
ULUSLARARASI REKABETE HAZIRLIK
İTO, iç giyim ve ayakkabı sektörlerinde başlattığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) programları ile üyelerine eğitim vermeye başladı. Programlar, benzer iş kollarında faaliyet gösteren, coğrafi olarak birbirine yakın, birbirleriyle işbirliği ve rekabet halinde olan üretici firmaları, yan sanayicileri, hizmet tedarikçilerini ve kurumları bir araya getiriyor. İTO, hazır giyim ve dokuma sektörlerinde de UR-GE programları düzenleyecek.
İHRACATÇI YAPAN PROGRAM
İTO, KOBİ olan üyelerinin ihracat yapabilmesi için geliştirdiği Yeni Nesil İhracata İlk Adım Projesi’ni günün ihtiyaçlarına göre güncelledi. 246 firmayı ihracatçı yapan program, 2019 yılında yeniden başlayacak.
TEDARİKÇİ GÜNLERİ
Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB), yerli ve yabancı ana sanayiciyi İTO çatısı altında yerli yan sanayicilerle bir araya getiriyor. Teknik talep eşleştirilmesi ve yüz yüze görüşmeler sonucu yeni ihracat ve işbirliklerinin yolunu açan TYSB, yeni talep kaynakları oluşturmak için hedef ülkelerde tanıtım çalışmaları yürütüyor. TYSB, 2019 yılında da yerli ve yabancı ana sanayicilerin doğrudan satınalma departmanlarına özel olarak teknik talep eşleştirme organizasyonları yapacak.
CERN’E İHRACAT
İTO’daki CERN İrtibat Ofisi, İstanbullu tüccarın hemen her sektörde Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne (CERN) ihracat yapabilmesi için köprü görevi görüyor. CERN, 21 Türk firması ile iş yapıyor.
Bu firmalardan 7’si İTO Türk Yan Sanayi Borsası üyesi. Türkiye’den mal ve hizmet ithalatına başlayan ve bu işbirliğinden çok memnun kalan örgüt, açtığı ihalelere daha çok Türk firmasının katılmasını istiyor.
ÜYEYE NEFES ALDIRAN KREDİ
İTO, finansa erişime zorlanan üyelerine sağladığı ‘Nefes Kredisi’ çalışmalarını ve sonuçlarını 2019’da da takip edecek. Nefes Kredisi, 2016’da bir, 2018’de iki olmak üzere toplamda üç kez uygulandı ve üyelere yaklaşık 2.5 milyar TL’lik bir kredi hacmi oluşturdu. 13 binin üzerinde İTO üyesi bu krediden faydalandı. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB’in, Eminönü’ndeki merkez binasında birer biriminin açılmasına imkan sunan İTO, üyelerinin bu kurumların hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağladı. İTO, üyelerinin bankacılık ve finans alanında yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik müdahil olmaya devam edecek.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
İTO, üyelerine ve üye adayı girişimcilere yönelik atölye çalışmaları düzenleyecek. Böylece üyeler, teknolojik gelişmelerden ve ticaret dünyasındaki yeniliklerden haberdar olabilecek. Atölye çalışmalarında dijital dönüşüm ön planda olacak.
PERAKENDEDE TAKİP SÜRÜYOR
İstanbul Ticaret Odası, ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ ve ‘Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik’ ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edecek. Üyelerinin talepleri doğrultusunda girişimlerde bulunacak.
MAĞAZACILIKTA HAKSIZ REKABET
İTO, haksız rekabet, kayıt dışı satış ve kayıt dışı istihdam sorunlarına 2019 yılında çözüm getirmeye devam edecek. Başta semt pazarları olmak üzere kayıt dışı satışlar ve kayıt dışı istihdamın önlenmesine ilişkin çalışmalar yapılacak. Öte yandan Oda, yan yana açılan marketlerin ülke ekonomisi ve küçük esnafa zarar vermesi nedeniyle bu uygulamanın sınırlandırılması, aynı iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerin açılması esnasında ruhsatlandırmanın ihtiyaca göre yapılması amacıyla gerekli girişimlerini sürdürecek.
MAHKEMESİZ ÇÖZÜM İMKANI
İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM), ticari uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümlenmesini sağlıyor. İTOTAM 2019’da; Kahire, Cezayir, Tunus, Fas ve Milano Tahkim Odası’yla yeni projeler geliştirecek. Uzmanlar, ihtiyaç duyulduğunda, mahkemelerdeki bilirkişiler gibi teknik ve sektörel konularda arabulucuya yardımcı olmaya devam edecek.
İSTANBUL’A ÖZEL TANITIM MASASI
İTO, üyelerinin iştirakini ve Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirdiği her fuarda İstanbul Masası açacak. Tanıtım masası; İstanbul’un tarihini, kültürünü ve turizmini görsel ve basılı unsurlarla anlatacak.