Perşembe, 07 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Kara taşıtları ve otomotiv yedek parça sektörü ihracattaki daralmayı iç talep artışı ile dengeledi. Otomotiv ana sanayi ise geçen yıl ihracatta rekora imza attı. İhracatın artırılması için yeni hedef pazarlar öneren sektör temsilcileri, iç piyasada da kaliteli ürünler için bazı önlemler alınmasını bekliyor.
İstanbul Ticaret Odası Kara Taşıtları, Yedek Parçaları ve Ekipmanları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Yakup Yaşa, 2015 yılını genel olarak olumlu geçirdiklerini söyledi. İhracattaki daralmanın, iç pazardaki talebin artması ile birlikte dengelendiğini ve yüzlerin güldüğünü söyleyen Yaşa, sektörün beklentisini şöyle anlattı: “2016 yılı için aynı performansı beklemek oldukça zor görünüyor. İçeride meydana gelen olaylar ve komşularımızdaki iç karışıklıklar buna neden. Ancak, dış politikamızdaki eski dostlarla barışma sonucu ihracatta göreceli artış beklentimiz var.”
DEĞİŞİM PAZARINDA KALİTE
İTO Meclis Üyesi Mehmet Sonuvar da otomotiv ana sanayinin geçen yılı iyi değerlendirmesine rağmen, otomotiv yedek parça sektörünün zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Bunda yaşanan iki genel seçim ile kurlardaki dalgalanmaların ve faizlerdeki seyrin etkili olduğunu belirten Sonuvar, şöyle devam etti:
“Değişim pazarına sunulan yedek parçaların Avrupa müktesebatına, ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygunluğunun tespiti, Sanayi Bakanlığımızın gerçekleştirdiği denetimler aracılığıyla bağımsız yedek parça pazarında da uygulanmaya başlandı. Bu denetimleri, otomotiv yedek parça pazarının ucuz ve kalitesiz ürünlerden kurtulması, son tüketicinin hak ettiği kaliteye kolayca ulaşabilmesi ve kalifiye üretici ile merdiven altı veya kalitesiz yurt dışı menşeli üreticiler arasında fiyattan kaynaklanan haksız rekabeti ortadan kaldırmasına olanak verdiği için destekliyoruz.”
STANDARTLARI YAKALAMALIYIZ
Sektörde, kaliteye daha çok önem verilmesinin önemine işaret eden Sonuvar, firmaların öngörülen kalite standartlarına ulaşmasına ve ilgili kalite sertifikalarına sahip olabilmesine devlet desteği olması gerektiğini dile getirdi. Sonuvar, beklentilerini şöyle özetledi:
“Sigorta sektöründe kalitesi ispatlanmış eşdeğer yedek parçanın daha etkin bir şekilde desteklenmesini ve son tebliğlerle avantajlı konuma getirilen orijinal ekipman karşısında tercih edilebilirliliğin mümkün kılınmasını istiyoruz.Uluslararası konjonktürün ülkemiz lehine gelişmesini, finansal istikrarın devam etmesini, ülkemizin, sanayicimizin ve otomotiv yedek parça sektörünün yılın ikinci yarısında büyümesini bekliyoruz.”
ÜRETİLEN HER 100 ARACIN 73’ÜNÜ İHRAÇ ETTİK
Son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam eden otomotiv sektörünün ihracatta tarihi bir rekora imza attığını söyleyen İTO Meclis Üyesi Ramazan Şahin, şu bilgileri aktardı: “Otomotiv sanayi üretimi, devreye giren yatırımlar ve Avrupa’daki toparlanmayla birlikte 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla 1.36 milyon adede yükseldi.
2015 yılında toplam pazar ise bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artışla 1 milyon 11 bin adet oldu. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 24 arttı ve 726 bin adet olarak gerçekleşti. Üretilen her 100 aracın 73 adedini yurt dışına göndererek ihracat rekorunu da kırmış olduk. 2015’in ana sanayi ve parça üreticilerinin yanı sıra otomotiv yenileme pazarında da olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. Bu yılın ilk yarısında ise pazar rakamları kritik seviyelerde değil. Ancak, ikinci yarının zorlu geçeceğini öngörebiliriz. Pazardaki iç ve dış sebeplerden kaynaklanan belirsizlikler ve dalgalanmaları doğru analiz ederek strateji geliştirmeliyiz.”
YENİ ÜLKELERLE STA İMZALANMALI
İTO Meclis Üyesi Ramazan Şahin, sektörün daha da büyümesi için önerilerini şöyle anlattı:
25 Temmuz 2016 Pazartesi
07 Kasım 2024 Perşembe
07 Kasım 2024 Perşembe
07 Kasım 2024 Perşembe
07 Kasım 2024 Perşembe
06 Kasım 2024 Çarşamba