Cumartesi, 23 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Yayın Araştırma ve Proje Koordinasyon Kurulu (YAPKO), akademisyen ve öğrencilerin bilimsel çalışmalarına önemli maddi katkılar sağlıyor. Üniversiteyle aynı yıl kurulan YAPKO’ya başvuran akademisyen ve öğrenciler, ürettikleri projeler uygulanabilir bulunduğu takdirde destekleniyor. 2015-2016 yılında öğrenciler tarafından geliştirilen ve YAPKO tarafından onaylanan 4 önemli proje, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin gururu oldu.
FİZİK DERSİNDE BAŞLADI
Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin geliştirdiği biyonik el projesi, güneş paneli projesi, üç boyutlu yazıcı projesi ve sanal gerçeklik oyun uygulaması YAPKO desteği sayesinde hayat buldu. Öğrenciler projeleri boyunca burs desteği de aldılar. Proje fikirleri fizik dersi için laboratuvar çalışmaları yaparken gelişti. Öğrenciler, Öğretim Görevlisi Serap Tepe tarafından kendilerine verilen konu başlıklarını çalışmaya başladıklarında, yeni ürün geliştirmeye ne kadar yakın olduklarını keşfettiler. Projeler tamamlandığında Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Köksal, Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, Prof. Dr. Osman Yazıcıoğlu ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi uzmanlarından oluşan jüriye sunumlarını yaptılar. Projeler arasında en yüksek notu alanlar bu kez de Rektör Yardımcısı ve YAPKO Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz’a projelerini anlattılar. Ardından Serap Tepe rehberliğinde YAPKO’ya başvuru yapıldı ve böylece projelerin desteklenme süreci de başladı.
YAPKO NEDİR?
Yayın Araştırma ve Proje Koordinasyon Kurulu (YAPKO), 2001 yılından beri faaliyette olan ve amacı üniversitede yapılan projeleri desteklemek olan bir kurul. Kurul, bilimsel araştırma projelerinin yanı sıra, bilimsel etkinliklere katılmak isteyen akademisyenlere de destek veriyor. Aynı zamanda yayın teşvikleri ile akademisyenlerin çalışmalarını ödüllendiriyor. Kurul; üniversitede yapılacak olan bilimsel faaliyetlerin artırılması, niteliğinin yükseltilmesi ve bilimsel faaliyet sonuçlarının ulusal ve uluslararası yayınlara dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yapmayı amaçlıyor.
YAPKO, akademisyenlerin yanı sıra öğrenci projelerine de maddi destek sağlıyor. Böylece bilimsel üretimin artırılmasına katkıda bulunuyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz’ın başkanlığını yürüttüğü YAPKO’da her fakülte en az bir öğretim üyesiyle temsil ediliyor.
BİYONİK EL
YAPKO tarafından desteklenmeye lâyık görülen projelerden biri biyonik el. Söz konusu projede Reha Doğan ve Musab Akbal ile birlikte çalışan Mekatronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Enes Günay, geliştirdikleri biyonik el sayesinde doğuştan veya sonradan kolunu yitirmiş engellilerin ya da gazilerin hayatlarının kolaylaşacağını belirterek, projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Geliştirdiğimiz biyonik el, klasik, hareketsiz protez el yerine, üç boyutlu yazıcı teknolojisi ve ilgili sensörler kullanılarak bilek kısmı, 5 parmak ve dirsek kısımları hareketli kılınmış biyonik bir el. Ar-Ge çalışmaları hâlâ yürütülüyor. Hareketli kısımlar sayesinde kullanıcı istediği nesneyi tutabiliyor.5 parmak hareketlerinin yanı sıra bilek hareketleri ile de daha gerçekçi bir el haline getirdik. Biyonik elimizi Avrupa standartlarının daha da üzerine taşımak istiyoruz. Vatandaşlarımıza kullanışlı, daha ucuz maliyetli, yerli üretim ve temini kolay fakat çok işlevli bir protez el ile ulaşmak istiyoruz.”
3 BOYUTLU YAZICI
Mekatronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencileri İlker Yıldız ve Halimcan Dinç, 3 boyutlu yazıcı projesini şu şekilde anlatıyor: “Üretim teknolojisinde devrim yaratacak boyutlarda yenilikler getiren 3 boyutlu yazıcılar insanoğlunun gelecekte gündelik yaşantısının büyük bir kısmını kaplayacak. Günümüzde otomotiv, hava, uzay sanayinden tıp sektörüne kadar hayatımızda yer alan bu yazıcılar ile yapay organların bile üretilmeye çalışılması konunun önemine işaret ediyor. Projede amaçlanan; minimum maliyetli, tarayıcı içeren, çift başlıklı, baskı alanı büyük, başlıkları x-y ve tablasız ekseninde hareket edebilen kapalı bir 3 boyutlu yazıcı prototipi üretmek. Birçok 3 boyutlu yazıcı kullanıcısını tatmin edecek kalitede ürünler üreten bir cihaz geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Ev tipi yazıcımızı ürettikten sonra sanayi tipi yazıcılar alanında da çalışmalara başlayacağız.”
SANAL GERÇEKLİK
Desteklenen projelerden bir diğeri ise aslında bir oyun uygulaması. Projeyi Ömer Faruk Özmen, Muhammet Raşit Irmak ve Oğuzhan Uygun ile birlikte yürüten Mekatronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Turgut Kurşunlu, “Yazdığımız oyunları sanal gerçeklik ile birleştirmeyi, böylece kullanıcının kendisini daha çok olayın içinde hissetmesini sağlamayı amaçladık” diyor.
Kurşunlu, sanal gerçekliğin gelişmekte olan bir alan olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Bir sanal gerçeklik gözlüğü, bir ekran ve birkaç sensörün bir araya gelmesiyle yapılacak şeylerin ucu bucağı yok. Tasarladığımız oyuna bu sanal gerçeklik teknolojisini uygulama fikriyle, kullanacağımız araç gereçleri 3D printer yardımıyla ürettik. Geliştirme kartları, sensörler ve yazdığımız kodlarla sanal ortama kullanıcının gerçek hareketlerini aktarmayı başardık. Şimdilik bir PC oyununda olsa da ileride birçok simülasyonda eğitim amaçlı olarak bu teknolojiyi kullanacağız.”
GÜNEŞİNİ BULAN PANEL
Projenin sahibi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Emre Özükan. Emre, geliştirdiği güneş panelinin farkını şu cümlelerle dile getiriyor: “Projem, fosil yakıt sarfiyatının çok artması ve çevreye verdiği etkiden dolayı ortaya çıktı. Amacım, solar panel sistemlerini otonom olarak çalıştırıp, paneli, güneşi en uygun açıda görebilecek şekilde ayarlamak. Mesela 40 watt’lık bir solar panel eğer 10 saat boyunca güneşi dik görürse günde 400 watt elektrik üretme kapasitesine sahip olur. Bu da 2 odalı bir evin bir günlük enerji ihtiyacına denk geliyor. Sabit sistemlerde ise günlük enerji üretimi 200 watt seviyelerinde oluyor. Eğer panellerimizin güneşi sürekli doğru açıda görmesini sağlarsak, verimliliği artırıp karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Hedefim bu sistemi tüm endüstriyel alanlara uyarlayabilmek. Bu projeyi tamamladıktan sonra yenilenebilir enerji kaynakları üstünde çalışmalarıma devam etmek istiyorum.”
19 Temmuz 2016 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi