tatil-sepeti
tatil-sepeti

Hurdadan sanat ihracı

Giriş: 14.06.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

* ‘Sıfır Atık Projesi’ ile son 3 yılda sokaklardan 17 milyon ton kullanılabilir atık toplanıp dönüştürüldü. Böylece ekonomiye 17 milyar liralık katkı sağlayan Türkiye, projenin ülke çapına yayılması ile birlikte geri kazanım oranını yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyor.

* Sanatçılar da eserleriyle bu sürece destek veriyor. Atıklardan sanat eserleri üreten sanatçılar, aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunuyor. Hatta üretilen eserleri ihraç ederek ülkeye kaynak girişi sağlıyorlar.

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açıkladığı bilgiye göre Türkiye, ‘Sıfır Atık Projesi’ ile son 3 yılda sokaklardan 17 milyon ton kullanılabilir atığı toplayıp dönüştürerek, ekonomiye 17 milyar liralık katkı sağladı. Şimdiye kadar 49 bin kurum ve kuruluş binasında sıfır atık sisteminin kurulduğunu belirten Bakan Kurum, şunları kaydetti: “Sıfır atığı yaygınlaştırmak için 6 milyonu öğrenci olmak üzere 9 milyon vatandaşımız eğitim aldı. Özellikle çocuklarımızın doğayı koruma hassasiyetine şahit olmak bizleri son derece mutlu ediyor. Projenin ülke çapına yayılması ile birlikte halihazırda yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı, yüzde 35’e çıkaracağız. 2023 yılına kadar tüm hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız ve 20 milyar liralık tasarruf elde edeceğiz.”

DEĞERİ ARTTI

‘Sıfır Atık Projesi’ ile toplumda gelişen atık bilinci, iş dünyasında da yükseliş trendini sürdürüyor. Pandemiyle birlikte hammadde tedarikinde sıkıntılar yaşayan iş dünyası, atıkları ‘değerli hammadde’ olarak görüyor ve değerlendiriyor. Bu yüzden yurt dışından da atık ithalinin kısıtlanmaması talep ediliyor. Öte yandan, sanat dünyası da atıklardan eserler üreterek hem çevre bilincini geliştiriyor hem de atıkların nasıl daha değerli hale getirilebileceğini gözler önüne seriyor.

20 BİN PARÇA

Mozaik ustası Mervan Altınorak, hurda otomobil, TIR, kamyonet, traktör ve motosikletlerin atıklarından topladığı 20 bin parça malzemeyi, zürafa heykeline dönüştürdü.

Mervan Altınorak,topladığı atık durumdaki malzemeleri atölyesinde üç aylık çalışma sonucunda bir araya getirdi. Altınorak, heykelde 20 bin parça malzemeyi bir araya getirdiğini belirterek, “Yoğun emek harcayarak 400 kilogramlık 2.5 metre uzunluğunda zürafa heykelimiz ortaya çıktı. Bundan sonra da farkındalık oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyor.

BELÇİKA’DAN SİPARİŞ

Zürafayı Belçika’ya 25 bin TL’ye göndereceğini açıklayan Mervan Altınorak, yine Belçika’dan gelen talep üzerine 25 bin TL’ye bir de fil kafası yapacağını söyledi. Altınorak, çevre kirliliği konusuna dikkat çekmek için daha önce de hurda otomobil, TIR, kamyonet, traktör ve motosikletlerden topladığı 50 bin parçadan 500 kilogramlık 2.5 metre boyunda insan portresi yapmıştı. Yurt içi ve yurt dışından gelen siparişlere yetişmeye çalışan Mervan Altınorak, kızı Dilara Altınorak’ı da bu alanda yetiştiriyor. Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde okuyan Dilara Altınorak, babasının alaylı olarak başardığı işi mektepli olarak daha ileri noktalara taşımak istiyor.

ATIKLARLA RESİM

Ressam Sare Kural ise elektronik atıkları bir araya getirdiği resim sanatıyla geri dönüşümün önemi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Üç yıl resim öğretmenliği yaptıktan sonra kendi atölyesini kuran Sare Kural, geri dönüşümün önemine dikkati çekmek için yaptığı çalışmalarda şimdiye kadar bir bölümünde elektronik atıklar kullandığı 500’ün üzerindeki eserle sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Elektronik atıklardan yaptığı ve entegre elektronik atık geri dönüşüm firmasıyla birlikte yürüttüğü bir projenin olduğunu anlatan Kural, şöyle devam ediyor: “Atıkları firma bana veriyor. Genellikle entegreler, devreler, elektronik atıkların kullanılabilir kısımlarından, plastiklerden, metallerden, kablolardan resimler üretiyorum. Bunları çeşitli sanatsal faaliyetlerde insanların beğenisine sunuyoruz. Amacımız, elektronik atıkların çöp olmadığı ve çöp olarak doğaya atıldıkları zaman çok ciddi zararlara sebep oldukları konusunda farkındalık oluşturmak. Aslında bu, bir farkındalık projesi. Benim bir mesajım da var insanlara, ‘Dünyanın geleceğinin zarar görmemesi ve çevremizin temiz olması için doğayı sev, çevreyi koru ve geri dönüşümü destekle’ demek istiyorum.”

SANATINI KIZINA ÖĞRETİYOR

Bugüne kadar yaptığı eserlerin çoğunu il ve ülke dışına gönderdiğini belirten Mervan Altınorak, hurdadan 25 bin TL’ye yaptığı son eseri zürafayı Belçika’ya hazırlıyor. Yine Belçika’dan 25 bin TL’ye fil kafası siparişi alan Mervan Altınorak, üniversitede heykel bölümünde okuyan kızı Dilara’nın desteğiyle işini daha da geliştirmeyi planlıyor. Ortaokul ikinci sınıftan terk olan babasının alaylı olarak yaptığı güzel işleri mektep formasyonunla ilerletmeyi planlayan Dilara Altınorak, şöyle devam ediyor: “Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde okuyorum. İki yıldır heykel yapıyorum, yedi yıldır resim çiziyorum. Sanata ilgim çocukluğumdan beri vardı aslında ama beni harekete geçiren babam oldu. Babamın yaptığı mozaikler ve heykeller, eğitimsiz yaptığı sayısız çalışmalar bana çok büyük bir ilham oldu. 2019’da ilk metal heykelimi babamla birlikte yaptım. Onun sanatı benim sanatımı doğurdu. Benim hedefim, bu ilhamı başka insanlarla paylaşmak ve öğretmek. Heykel yapmayı değil, her insanın içindeki sanat aşkını nasıl bulacağını göstermek istiyorum.”

HAYVAN TEMASIYLA ÇOCUKLARIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Ressam Sare Kural, son zamanlarda yaptığı çalışmalarda hayvanları konu aldığını ve çalışmalarının özellikle çocukların dikkatini çektiğini dile getiriyor. Sare Kural, devlet davetlisi olarak gittiği Azerbaycan’da da ‘Atıktan Sanata Festivali’nde bir tablo yaptığını anlatıyor. Kablolardan köprüler ve ana kartlardan gökdelenler yaptığını hatırlatan Kural, bundan sonraki hayalini ise şöyle özetliyor: “Büyük bir tablo ya da duvar üzerine elektronik atıkları yapıştırarak bir çalışma yapmak istiyorum. Bunun için de desteğe ihtiyacım var.” İngilitere’den bir teklif aldığını belirten Kural, yurtdışı satışlarını geliştirmek isteğini kaydetti.