tatil-sepeti
tatil-sepeti

Hurda kağıtta çözüm arayışı

Giriş: 30.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Kağıt ve kağıt ürünleri sektörü, bu yılın ilk 9 ayında 1.28 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Başta İngiltere olmak üzere Almanya, ABD, Çin, Bulgaristan, Mısır, Fas, İsrail, Irak ve İran, sektörün en çok ihracat yaptığı ülkeler oldu.

Sıfır atık ve geri dönüşüm uygulamaları, katma değerli üründe ihracatçı olan kağıt sektörü için hammadde açısından da kritik önemde. Sıfır atık konusunda yakalanacak ilerlemeler, geri dönüşüm sektörünün kağıt sanayine daha fazla tedarik sağlamasının da önünü açıyor.

İTO’DAN ONLINE TOPLANTI

Bu nedenle İstanbul Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği online toplantıda, hurda kağıt ithalatındaki gümrük vergisi uygulamaları ele alındı. Toplantıya İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, kağıt ve kırtasiye, mimarlık ve mühendislik, basım-yayın meslek komitelerinden meclis ve komite üyeleri katıldı. Toplantıda hem kağıt hem de geri dönüşüm sektörüne zarar vermeyecek bir hurda kağıt ithalat politikasında neler olması gerektiği hususunda görüşler de dile getirildi.

KAPASİTE ARTACAK

Selüloza değil, geri dönüşüme bağlı kağıt politikasının doğru bir politika olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, hurda kağıdın önemli bir hammadde olduğunu söyledi. Türkiye’nin kağıt sanayinde geri dönüşüm kaynaklı yıllık 5.3 milyon ton işleme kapasitesinin olduğunu belirten sektör temsilcileri, bunun 3 milyon tonunun yurt içinden sağlandığı bilgisini de verdi. Sektör temsilcileri, yeni yatırımlarla önümüzdeki süreçte 2 milyon tonluk bir kapasitenin daha devreye gireceğini, 7 milyon ton hurda kağıt ihtiyacının oluşacağını da vurguladı. Katılımcılar, hurda kağıtta ihtiyacın tamamını yurt içinden sağlayacak şartlar oluşmadan yapılacak bir ilave gümrük vergisi artışının ihracata zarar vereceğini de belirtti.

GERİ DÖNÜŞÜM POTANSİYELİ

Toplantıda, Türkiye’de yıllık 7.5 milyon ton kağıdın çöpe gittiğine, bunun 1.5 milyon tonunun ayrıştırılarak hurda kağıt haline getirildiğine dikkat çekildi. Mevcut rakamlarla Türkiye’de kağıt geri dönüşüm oranının yüzde 20 olduğunu belirten sektör temsilcileri, bu seviyenin yüzde 80 olan Avrupa ortalamasının çok altında kaldığını da vurguladı. Geri dönüşüm sektörü temsilcileri, sıfır atık politikasının tam uygulanması ve sektöre destek verilmesi halinde söz konusu oranın Avrupa seviyesini yakalayabileceğini, kağıt sanayinin ihtiyacı olan hurda kağıdın tamamının yerli tedarikle sağlanabileceğini de savundu.

KAYNAĞINDAN TOPLAYALIM

Toplantıda sıfır atık uygulamasının geri dönüşüm sektörü vasıtasıyla sağlayacağı istihdama da dikkat çekildi. Türkiye genelinde 2 binin üzerinde TAT lisanslı firmanın faaliyet gösterdiğini ve 60 binin üzerinde istihdam sağladığını belirten sektör temsilcileri, sıfır atık uygulamasının tam olarak uygulanması ve sektöre destek verilmesi halinde istihdamda da geometrik bir artış olacağını kaydetti. Hem kağıt hem de geri dönüşüm sektörü temsilcilerinin ortak vurgularından biri de kağıdın kaynağından toplanması için mekanizmaların geliştirilmesi gerekliliği oldu.