tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

İstanbul Ticaret Odası tarafından 2004 yılında restore edilen Yeni Camii Hünkar Kasrı, 2014 yılından bu yana da alt tarafında bulunan dükkanlarda sanatçıları ağırlıyor. 2020 yılında Covid-19 tedbirleri kapsamında ara verilen yıl haricinde kesintisiz sanatçıları ağırlayarak, eserlerini halka arz etme imkanı sağlayan tarihi kasır, yılın ilk misafirleri ile kapılarını açtı. Asırlık dükkanların her birinde birbirinden farklı sanatlar meraklılarına ulaşıyor.

İKİ FARKLI DÖNEM

Eskiden muhafız askerlerin barınma odası olarak kullanılan Hünkar Kasrı dükkanları, artık her yıl onlarca sanatçıyı ağırlıyor. Yılda iki kez 6’şar aylık zaman dilimleri ile değişim yapılan dükkanlarda, mekanın ruhuna uygun sanat dalları, sanatçılar tarafından icra ediliyor. Aynı zamanda canlı performansların da sergilendiği dükkanların 2022 yılındaki ilk konukları da sanatseverlerle buluşmak için yerlerini aldı. Bu dönemde ebru, hat, sulu boya, seramik, kaligrafi, minyatür dalları tarihi mekanı şenlendiriyor.

HEM SERGİ HEM SATIŞ

Hünkar Kasrı dükkanlarında yer alan sanatçılar, hem canlı olarak sanatlarını icra ediyor hem de satış gerçekleştiriyor. Kasırda yer almak için her yıl binlerce başvuru yapılıyor. Başvuru yapanların arasından seçilen sanatçıların mekan ve dekor gibi bütün giderleri İstanbul Ticaret Odası tarafından karşılanıyor. 6 ay tarihi mekanın misafiri olan sanatçılar çıktıktan sonra bir süre boya ve bakım gibi işlerin yapılmasının ardından dükkanlar ikinci dönem için hazırlanıyor.

SANAT DALLARININ SÜSÜ

Hünkar Kasrı dükkanlarında bu dönem misafir olan sanat dallarından biri tezhip. Hacer Alper tarafından icra edilen tezhip, diğer tüm sanat dallarının süsü olarak biliniyor. Müzehhibe Hacer Alper, boya ile birlikte altın tozu kullanarak yaptığı sanat eserlerini tarihi yapının gölgesinde gönüllerle buluşturuyor.

KALEMİN DANSI

Hünkar Kasrı’nın bir diğer misafiri ise kaligrafi sanatı. Hat ve kaligrafinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan sanat, Ömer ve Zafer Başdağ tarafından canlı olarak da icra ediliyor. Sanatçılar; taş, deri, kağıt zeminler üzerine istenilen yazıları işlemek için kalem oynatıyorlar.

EBRUNUN HAYATLA BULUŞMASI

Eski bankacı Şebnem Karahan tarafından icra edilen ebru, Hünkar Kasrı’nın bir diğer misafir sanatlarından. Gömlekten bardağa, çantadan cüzdana, saat kordonundan yastık kılıfına kadar her alana ebruyu taşıyan sanatçı, aynı zamanda kendi ebrusunu hazırlamak isteyenler için de imkan sağlıyor.

SUYU KONTROL ETMEK

Asırlık mekanda sulu boya sanatını ise sanatçı Zafer Örs icra ediyor. Aynı zamanda kendi atölyesinde sanat dersleri de veren Örs, sulu boyanın temelinin suyu kontrol etmek olduğunu söylüyor. Örs, canlı olarak istenilen resimleri de sanatseverler için hazırlıyor.

ÖZGÜN TASARIMLAR

Kasır, minyatür sanatı ile de Müzeyyen Kılınç vesilesi ile şenleniyor. Hem ebru hem minyatür sanatçısı olan Kılınç, özel tasarımlı sanat eserlerini minyatür severlere sunuyor. Kılınç, kimi zaman tarihi kimi zaman güncel olaylardan beslenerek tablolarını oluşturduğunu söylüyor.

OSMANLI PARALARI

Ayşe Melike Bağ, seramik sanatı ile Hünkar Kasrı’nı renklendiriyor. Tarihi dükkanın duvarlarını süsleyen eserleri kendi tasarımı olarak sanatseverlere sunan seramik sanatçısı Bağ, Osmanlı paralarından esinlenerek oluşturduğu koleksiyonu da meraklılarına sunuyor.

04 Nisan 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem