Araştırmacılar, uzun süredir tartışma konusu olan gizemli bir gök cisminin kimliğini netleştirdi. The Astrophysical Journal’da yayımlanan makaleye göre, yıllar önce tespit edilen nesnenin izole bir kara delik olduğu kesinleşti.
GÖZLEMLERLE GELEN DOĞRULAMA
Yay takımyıldızında hareket eden ve başlangıçta ‘karanlık nesne’ olarak tanımlanan cisim, ilk olarak 2011-2017 arasında Hubble Uzay Teleskobu’nun verileriyle gözlemlenmişti. Daha sonra, 2021-2022 arasında Hubble ve Gaia uzay teleskoplarının sağladığı yeni verilerle analizler güncellendi.
KÜTLESİ NÖTRON YILDIZINI AŞTI
Cismin güneşin yaklaşık yedi katı kütleye sahip olduğu belirlendi. Bu, onun bir nötron yıldızı olamayacak kadar ağır olduğunu ve kara delik dışında bir açıklamasının bulunmadığını ortaya koydu.
MİKROMERCEK ETKİSİ TESPİT EDİLDİ
Nesne, bir yıldızın önünden geçerken ışığını büyütüp kaydırarak kendini belli etti. Bu tür ‘mikromercek’ olayları, ışığı doğrudan yaymayan gök cisimlerinin tespiti için önemli bir yöntem olarak biliniyor.
GÖRÜŞ BİRLİĞİ
Başlangıçta nötron yıldızı olabileceğini savunan bağımsız araştırma ekibi de analizlerini güncelleyerek nesnenin büyük ihtimalle yalnız bir kara delik olduğunu kabul etti. Gözlemler, iki farklı ekip tarafından da benzer kütle değerleriyle doğrulandı.
Araştırmacılar, 2027 yılında fırlatılması planlanan ‘Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’ sayesinde galaksideki diğer izole kara deliklerin de ortaya çıkarılabileceğini belirtiyor.