Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Dünya genelinde 1 milyar 850 milyon kişiye istihdam sağlayan, küresel katma değerin yüzde 65’ini oluşturan hizmetler sektörü, global ekonomi ve Türkiye için hayati öneme sahip. Sektör, Türkiye’de 18 milyon kişiye istihdam yaratırken, milli gelire 426 milyar dolar katkı sağlıyor. 2019 yılında 64 milyar dolara yaklaşan ihracat yapan hizmet sektörü, böylece ihracatın dörtte birini gerçekleştirdi. Üstelik 36 milyar dolara yakın ihracat fazlası vermeyi başardı.
AŞI MORAL VERDİ
Toptan ve perakende ticaret, kozmetik, lokanta ve oteller, ulaştırma, haberleşme ve depolama, mali kurumlar, sigorta, taşınmaz mallara ait işler ve kurumları, kuyumculuk, yardımcı iş hizmetleri, toplum hizmetleri, sosyal ve kişisel hizmetler, eğitim gibi birçok alt sektörü olan hizmetler sektörü, pandemi döneminden de en çok etkilenen işletmeleri barındırıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), video konferans yöntemiyle düzenlediği sektörel istişarelerinde bu kez hizmetler sektörüne yer verdi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Doğan Salman ve Münir Üstün’ün katıldığı toplantıda, sektör temsilcilerinin ortak düşüncesi, pandemide yara alan bu sektörün aşıların gelmesi ile birlikte haziran ayında toparlanmaya başlayacağı yönünde.
4 TAKSİT ZORLUYOR
Toplantıda sorunlarını dile getiren kuyumculuk sektörü temsilcileri, aşıların bir an önce gelmesini dilediklerini belirterek, bu yıl 2019 cirolarına ulaşılamasa da düşüşü biraz olsun telafi edeceklerini söyledi. Kuyumcuların pandemi dışında en çok etkilendikleri diğer bir konu da BDDK altın alımlarında kredi kartı uygulamasının 4 taksitle sınırlı olması.
TEŞVİK DEVLET OKULUNU RAHATLATIR
Eğitim sektörü temsilcileri ise pandemi dönemiyle beraber kapanan okulların ve kursların ödemelerinde sorunlar yaşandığını dile getirdi. Sektör mensupları, bir öğrencinin maliyetinin okul kirası hariç 11 bin 250 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Özel okulları desteklemek adına devlet bu paranın yarısını veliye teşvik olarak verse devlet okullarındaki yoğunluklar da engellenir. İstanbul’da devlet okullarının 20 bin dersliğe ihtiyacı var. Bunun için de özel okullarla çeşitli anlaşmalar için çalışmalar yapılması gerekiyor.”
EK VERGİLER KALDIRILMALI
Züccaciye sektörü temsilcileri de pandemi döneminde masaüstü gereçlerin (tencere, tava, küçük ev aletleri) hiçbir zarara uğramadığını ama endüstriyel mutfak ekipmanlarında otellerin ve lokantaların kapalı olmasından çok etkilendiklerini anlattı. Ayrıca hammadde ve küçük ev aletlerinde istenen ötv konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Ek vergiler getirilmesi sektörü merdiven altı üretime ve kayıt dışına itiyor. Bu da insan sağlığını riske atıyor ve elektrikli aletlerde patlamalara yol açabiliyor. Ek verginin kaldırılmasını istiyoruz.”
04 Ocak 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı