Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen hizmet sektörü, toparlanma sürecinde. Okulların açılması ve ülkelerin uyguladığı seyahat yasaklarının kaldırılması, hizmet sektörünü canlandırdı. Sağlıktan eğitime, turizmden yolcu taşımacılığına, bilişimden lojistiğe kadar birçok sektörü kapsayan hizmet sektörünün sorunları, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen istişare toplantısında ele alındı. Toplantıda, sektörün çözüm aradığı ortak sorun, vasıflı eleman bulamamak oldu. Hizmet ihracatını artırmaya yönelik çözüm yolları da toplantıda arandı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ile Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yer aldığı toplantıya, birçok meslek grubundan İTO Meclis Üyeleri de katıldı.
EL BİRLİĞİ İLE 150 MİLYAR DOLARA
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, pandemi ile beraber hizmet sektörünün öneminin bir kez daha anlaşıldığını hatırlatarak, “Hizmet İhracatçıları Birliği, 150 milyar dolar hedef koydu. Sizlerden biri patent satacak, biri liman işletecek, biri yurt dışına kitap satacak, otellerinde daha çok misafir ağırlayacak, muhasebeciler yurt dışına açılacak ve el birliği ile bu hedefe ulaşacağız” dedi.
LOJİSTİKTE AVANTAJLIYIZ
Hizmet ihracatının artması konusunda sektör mensuplarının fikirlerinin çok önemli olduğunu belirten Avdagiç, lojistikte Türkiye’nin çok avantajlı bir konuma geldiğinin altını çizdi. Avdagiç, “Bu avantajı korumak ve devamlılığını sağlamak bizim elimizde” dedi. İş dünyasının, çalışanların maaşlarında bir düzenleme yapması gerektiğini hatırlatan Avdagiç, “Yüksek nitelikli olmayan gençler hedefsiz, moralsiz… Bu çocuklar bizim geleceğimiz. 4 yıllık üniversite bitirmiş ve iş bulamamış gençler motorlu kuryelik yapıyor. Bu konunun üzerine gitmeliyiz” dedi.
HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ
Toplantıda kırtasiye sektörü temsilcileri, büyük marketlerin kırtasiye malzemelerini uygun fiyata satarak, haksız rekabete yol açtığını belirtti. Marketlerin gramajları azaltarak satışa sunduğu ürünler için de yetkililerin mutlaka gramaj tespiti yapması gerektiğini vurguladılar. İstihdam konusunda da sıkıntılar yaşayan sektör temsilcileri, “Vasıflı personel sıkıntısı yaşıyoruz. Mağazalarda uzun saatler çalışacak personel yok. Çok üniversite mezunu var ama reyonda çalışacak personel yok. Mesleki okulların sayısının artması lazım. 2 yılık meslek yüksekokullarına daha çok ağırlık verilmeli” dedi.
AR-GE’YE ÖNEM ARTMALI
Patent ve marka konusunda söz alan üyeler, Türkiye’de 2020-2021 yılında pandemiye rağmen marka sayılarında ciddi artış yaşandığına, ancak Ar-Ge merkezlerinin çalışmalara ara vermesinden dolayı aynı yükselişin patentte görülemediğine dikkat çekti. Markalaşma konusunda Türk firmalarının Avrupa’nın en çok marka üreten firma sayısına yetişmekte olduğunu belirten sektör temsilcileri, şöyle devam etti: “e-ticaret ciddi anlamda artıyor. Yeni ürünler piyasaya çıkıyor, bunlar da yeni markalar oluyor.
Ama katma değeri oluşturacak patent sayısı 10 binlerde. Bunun 20 binlerin üzerine çıkması lazım.”
Düşük maaşlar nedeniyle birçok vasıflı elemanın yurt dışını tercih ettiğini söyleyen sektör temsilcilerinin ortak ihtiyacı, yetişmiş vasıflı eleman.
ONLINE YORUM FAKTÖRÜ
Turizm ve otelcilik sektörünü temsil eden üyeler, aşı ile birlikte turistlerin ülkemize duyduğu güvenin arttığını dile getirdi. Günümüzde iyi sunulan hizmet ile kötü verilen hizmeti turistin online olarak hemen duyurduğunun altını çizen temsilciler,“Yorum siteleri sayesinde artık iyi hizmet ve kötü hizmet hemen yayılıyor. Turistler de bu yorumlara göre gidecekleri yeri seçiyor” dedi. Pandemi ile beraber birçok kalifiye elemanı kaybeden sektör de diğer sektörler gibi eleman ihtiyacına dikkat çekti.
TAKSİLER TURİZMİ KÖTÜ ETKİLİYOR
Turizmcilerin üstünde durduğu en önemli konulardan biri de müşterilerinin hava alanı ve otel ulaşımında yaşadığı sıkıntılar oldu. Taksiler ile ilgili yaşanan olumsuzlukların turistleri de etkilediğini anlatan temsilciler, otellerin kendi araçlarıyla misafirlerini karşılaması konusunda hemfikir. Türkiye’de hizmet sektörünün sanayi kadar önemli olduğunu vurgulayan temsilciler, “Misafirleri biz memnun etsek bile İstanbul sokakları çok kötü durumda. Kabahatlar Kanunu caydırıcı değil. Avrupalı kandırılıyor, biz de mahcup oluyoruz” dedi.
BÜYÜK ŞEHİRLERDE DÜZENLEME
Trafik sigortası limitlerinin çok yetersiz olduğunu belirten sigortacılar, 5 bin üyenin bin 300’ünün aidat ödeyememekten dolayı askıda olduğunu söyledi. Aynı ilde şube açmak için müdür ataması gerektiğini ifade eden sektör mensupları, bu konunun en azından İstanbul gibi büyük şehirlerde düzeltilmesini istiyor.
VERGİLER ÇOK YÜKSEK
Matbaa sektörü temsilcileri, “Malzemelere gelen vergiler çok yüksek. Türkiye’de üretimi olmayan malzemelere ÖTV getirildi. Bunlar ihracatı olumsuz etkiliyor. Ayrıca sektörün envanter eksikliği var. Buna acil çözüm bulunmalı” diye konuştu.
YERLİ ÜRÜN SERBEST OLSUN
İletişim ve medya sektörünü temsil eden iş insanları, gelişmekte olan her sektör gibi reklamcılığın da dijitale kaydığını ve gelecekte tamamen dijitale döneceğini belirterek, “Sektör dijitalleşmeye öncelik vermeli” dedi. Ayrıca promosyon sektöründe 30 Haziran 2021’de alınan tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda ajanda-takvim alımı yapılmadığını hatırlatan sektör temsilcileri, en azındanyerli üretilen ürünlerin kapsam dışı bırakılmasını talep ediyor.
İTHAL ÜRÜNLER GÜMRÜKTE BEKLEMESİN
Fotoğrafçılar, ithal edilen ürünlerin gümrüğe gittiğini ve burada üründen numune alınarak İzmir’e gönderildiğini hatırlattı. Sektör temsilcileri, “Yurt dışından 24-25 günde gelen ürün, yurt içinden aylarca gelmiyor. Fotoğrafçılıkta kullanılan led ışık, flash gibi aslında bilinen, tanınan ürünlerde yaşanan bu sorun, maddi kayba yol açıyor. Acil bir çözüm gerekir” diye konuştu.
01 Kasım 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı