Hizmet ihracatında hedef istikrarlı büyüme

Giriş: 26.08.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Genel ihracat içindeki payını her yıl istikrarlı bir şekilde artıran hizmet ihracatı cari açığın kapanması ve ekonomik büyümeye katkı gibi pek çok olumlu etkiyi de yansıtıyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 2018 yılında 59 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirildi. 2019 yılında ise yaklaşık yüzde 10 artışla 64.8 milyar dolar seviyesine erişildi. 2018 yılında yaklaşık 31.1 milyar dolar dış ticaret fazlası veren hizmet sektörü, 2019’da ise yüzde 18 artışla yaklaşık 36.8 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek net ihracatçı olduğunu gösterdi.

İTO’DAN ONLİNE TOPLANTI

Pandemi döneminde gerçekleştirdiği toplantılarla da sektörlerin nabzını tutmayı sürdüren İstanbul Ticaret Odası, Hizmet İhracatına Yönelik Sorunlar toplantısı düzenledi. Online olarak İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında yapılan toplantıya; Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’den Daire Başkanı Fatih Aydın, Türk Eximbank ile Hizmet İhracatçıları Birliği temsilcileri, İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi’nden Meclis ve Komite üyeleri katıldı. Toplantıda, ihracattaki devlet teşvikleri, Hizmet İhracatçıları Birliği ile Türk Eximbank’tan beklentiler ve gündemdeki diğer konu başlıkları konuşuldu.

YAKIN TAKİP VE ANALİZ

İTO’nun hizmet ihracatı konusunu da yakından takip ettiğini belirten İbrahim Doğan Salman; “İTO 2018 yılında hizmet ihracatıyla ilgili bir rapor çalışması yaptı. Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki uygulamalar da çalışıldı. İşletme destek hizmetleri, hizmet ihracatı içinde önemli bir unsur. Şehir yönetimi babında tüm alanlar işletme destek hizmetlerinde var. Devletimiz mal ihracatında olduğu gibi birtakım ilave teşvik mekanizmalarını bu alanda da tatbik etmelidir” dedi.

DESTEKLERİ GÜNCELLEYECEĞİZ

Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılında kurulduğunu ve hizmet ihracatı konusunda da çalışmalar yaptığını vurgulayan Fatih Aydın şunları söyledi: “2012 yılından bu yana sağlık turizmi, bilişim, eğitim, film ve yönetim danışmanlığı sektörlerinde hizmet ihracatının geliştirilmesine ön ayak olduk. Süreç içinde yeni sektörler de desteklendi. Destek kararları 2015 yılında güncellendi bundan sonrada güncellenmeye devam edecek. Bizim sektörlerden beklentimiz, hizmet ihracatında sektörünüzün Türkiye’de ve dünyadaki yeri nedir, devlet o sektörü neden desteklemeli gibi konuları devlete iyi anlatmalarıdır.”

10 KREDİ

Online toplantıya katılan Türk Eximbank temsilcileri, 30’a yakın kredi programlarının olduğunu, bu kredi programları içinde döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine yönelik 10 tane kredi programı bulunduğunu söyledi. Türk Eximbank temsilcileri, 2019 yılında döviz kazandırıcı hizmetler kredisi finansman programında, hizmet ihracatının oranının yüzde 24 olduğunu, 2020 yılının ilk 6 ayında bu oranın yüzde 23 olarak gerçekleştiği bilgisini de verdi.

TEMİNAT MEKTUPLARI VE İSTİHDAM

Sektör temsilcileri yurtdışında katıldıkları kamu ihalelerinde teminat mektubuyla ilgili sorun yaşadıklarını, Türkiye’deki bankada yüzde 0.5 olarak başlayan komisyonun yurtdışındaki aracı banka sebebiyle yüzde 3’e kadar çıktığını belirttiler. Toplantıda teminat mektubuyla ilgili teşvik verilmesi önerisi yapıldı. Teminat mektuplarıyla ilgili sağlanacak kolaylıkların yurtdışında daha fazla projeyle ilgilenme ve ülkeye daha fazla döviz kazandırma imkanı vereceğini de ifade ettiler. Sektör temsilcileri yurtdışında yapılan bir işin belgelendirilmesi ve kazanılan dövizin Türkiye’ye getirilmesi durumunda mutlaka destek kapsam içinde olması gerektiğine de dikkat çektiler.