Çarşamba, 20 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası, istişare toplantılarını basım-yayın iletişim ve teknoloji sektörü ile online ortamda sürdürdü. Toplantı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, Yönetim Kurulu Üyeleri Bahadır Yaşık ve Münir Üstün ile Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İTHAL MAL ALIMI ZORLAŞTI
Toplantıda, fotoğrafçılık sektörü temsilcileri, düğünlere getirilen kısıtlamalardan sonra sektörün zora girdiğini dile getirdi. Yasaklar ile beraber işlerin durmasının yanı sıra fotoğraf malzemelerinin temininde de sıkıntı yaşanmaya başladıklarını belirten sektör mensupları, şu sorunlara dikkat çekti: “Yerli üretim olmadığı için film, kağıt, lens gibi ürünler ithal ediliyor. Döviz artışından dolayı bu ürünlerin gelişindeki maliyetlerimiz arttı.”
Telekomünikasyon sektörü temsilcileri, pandemi döneminde evde çalışma nedeniyle sektörün hareketlendiğini söyledi. Teknolojinin evlere taşınmasının da maliyetleri artırdığına dikkat çeken sektör temsilcileri, beklentilerini şöyle özetledi: “Virüse yakalanan personelin yerine ikame personel koyamıyoruz. Çağrı hizmetleri sektörü 150 bin kişiye hitap ediyor. Bunun yaklaşık 40 bini İstanbul’da. Devletimiz izlediği strateji ile son 10 yılda sektörün Anadolu’ya da yayılmasını sağladı. Genç nüfus istihdamını en hızlı yapan sektörüz. Aslında bu potansiyel ile hizmet ihracatı yapamıyoruz. Bunun için devletten vergi düzenlemeleri ve teşviklerle destek bekliyoruz.”
Uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma ile donanım ürünlerine talebin arttığını belirten bilişim sektörü mensupları ise özellikle mobil cihaz ürün tedarikinde zorlandıklarını dile getirdi. Toplantıda dövizdeki dalgalanmanın da sektörü etkilediği vurgulandı.
TSE AKREDİTE OLMALI
Bilişim sektörü temsilcileri, donanım kadar önemli olan yazılımın bir ürün olarak görülemediği için ölçülemediğini ve ihraç rakamlarının bu yüzden belirlenemediğini anlattı. Ayrıca yüzde 51 yerlileşme uygulamasının da sektöre göre yapılması gerektiğini savunan temsilciler, yerli ürünlerde markalaşmayı artırmak için bu sorunun aşılması gerektiğini belirtti. Bilişim sektörü temsilcileri, Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) yurt dışına akredite bir kurum haline gelmesi halinde özellikle Libya, Tunus ve Katar gibi ülkelere ihracatın önünün açılabileceğini vurguladı.
TURİZM KREDİSİNDEN YARARLANMALIYIZ
Pandemi dönemi ile tamamen durmuş olan etkinlik sektörü temsilcileri ise devletin turizm sektörü için verdiği krediye dahil edilmeleri gerektiğini vurguladı. Toplantıda bunun NACE Kodu düzenlemesi ile yapılması önerildi.
03 Kasım 2020 Salı
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba