tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2018 yılı bütçesi 301 milyon 350 bin 8 lira olarak belirlendi. İTO Meclisi, gerçekleştirdiği olağanüstü oturumda, Oda’nın 2018 bütçesini ve iş programını görüştü. Bütçe sunumunu gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası’nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, “2017’de toplam gelirlerimiz 279 milyon 500 bin 759 lira, toplam giderler ise 217 milyon 992 bin 442 lira olarak gerçekleşti. Böylelikle 2017 bütçesi, 61 milyon 508 bin 317 lira fazla verdi. Bu rakamlar ‘gereken yere, gerektiği kadar’ anlayışımızın da somut bir yansıması” dedi.

AHDE VEFA

Oran, İTO’nun 2018 Yılı İ̇ş Programı ve Bütçesi görüşmeleri toplantısındaki konuşmasına, merhum Başkan İbrahim Çağlar’a rahmet dileyerek başladı. Oran, Oda başkanının vefatı halinde bir ay içinde yönetim kurulunun bir seçim yapması gerektiğini anımsatarak, “Bizler de 20 Aralık 2017 tarihinde Yönetim Kurulu toplantımızı yaptık. Yönetim Kurulu üyelerinin teveccühüyle makam hırkasını giydik. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki; burada bir devir teslim yok, bir ahde vefa var. Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu göreve gelmiş olmam, bayrağı ileri taşıma gayretinin neticesi. ‘Daha büyük Oda, daha güçlü üye’ şiarıyla Cenab-ı Hak, ülkemizi büyütmek için çalışmayı, iş dünyası için yeni kapılar açmayı nasip etsin” diye konuştu.

ROTAMIZ NET

Geçen yılki bütçe meclisi toplantısında İbrahim Çağlar’ın, “Bizim, İstanbul Ticaret Odası olarak hedefimiz belli, rotamız net. Biz, bu ülkeyi büyütmek zorundayız!” sözlerini hatırlatan Oran, şöyle devam etti: “Daha büyük Oda, daha güçlü üye şiarıyla Cenab-ı Hak; ülkemizi büyütmek için çalışmayı, iş dünyası için yeni kapılar açmayı nasip etsin.”

EFEKTİF KULLANIM

2018 Yılı İş Programı ve Bütçesi’ni verimlilik ve efektif kullanım felsefesi ile hazırladıklarını vurgulayan Öztürk Oran, “Odamız 136. yılını karşılarken, biz de hizmet bayrağını ileriye taşıyacak faaliyetlerimize hız verdik.
2018 bütçemize ait kalemleri yine; verimlilik ve efektif kullanım ilkeleriyle oluşturmaya özen gösterdik” dedi.

Oran, binaların bakım-onarım giderleri kalemine 18 milyon lira kaynak ayırdıklarını belirtti. Bilgi işlem geliştirme giderleri kalemine 6 milyon lira, sergi ve fuarlara ait giderler kalemine 16 milyon 750 bin liralık kaynak ayırdıklarını anlatan Oran, projelere bağlı diğer faaliyet giderleri kalemine ise 6 milyon lira tahsis ettiklerini bildirdi.

İNOVASYON MERKEZİ

Kamuoyu oluşturma, tanıtım ve ilan giderlerinde geçen yıl 6 milyon lira olan tahsisatı 7.5 milyon liraya çıkarttıklarını aktaran Oran, şunları kaydetti: “Meclis kararıyla yapımı devam eden okullara yönelik ödemeler bu yıl da sürüyor. Bu okullarla ilgili 19. dönem olarak bugüne kadar ödediğimiz hak ediş tutarı 146 milyon 531 bin lira oldu. Kalan ödeme ise 3 milyon 940 bin lira. Bu tutarı da 2018’de ödeyerek sorumluluğumuzu tamamlayacağız. Diğer yandan Teknopark İstanbul Yerleşkesi içinde üniversitemiz için bir Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi inşaatına başlıyoruz. Böylesi önemli bir teknoloji üssünde üniversitemizin de yer alması gerektiğine inanıyoruz. Tüm bu ödemeler için okul yaptırma giderleri kalemi altında 10 milyon liralık kaynak yer alıyor.
19. dönem olarak üniversitemize bugüne kadar 104 milyon 328 lira bütçe aktardık.”

BURSA DEVAM EDECEĞİZ

Öztürk Oran, kültürel amaçlı faaliyetler kalemine toplam 10 milyon liralık kaynak tahsis ettiklerini belirterek, eğitim faaliyetleri kapsamında üniversite öğrencilerine burs vermeye bu yıl da devam edeceklerini, eğitim giderleri kalemine de 9 milyon lira kaynak ayırdıklarını bildirdi. Oran, 2018 bütçesine de sosyal yardımlar için 20 milyon lira kaynak ayırdıklarını belirterek, birlik aidatı, personel emekli sandığı gibi tüm aidat ve fon ödemelerinin yer aldığı kanuni aidat, pay ve fonlar kalemine ise 35 milyon 361 bin lira tahsis ettiklerini kaydetti.

ANLAYIŞIMIZ NEHİRDE AKAN SUYU İSRAF ETMEMEK

2017 bütçesine ilişkin yekun tutarları da paylaşan Öztürk Oran, şunları kaydetti: “2017’de toplam gelirlerimiz, 279 milyon 500 bin 759 lira, toplam giderler ise 217 milyon 992 bin 442 lira olarak gerçekleşti. Böylelikle 2017 bütçesi, 61 milyon 508 bin 317 lira fazla verdi. Bu rakamlar ‘gereken yere, gerektiği kadar’ anlayışımızın da somut bir yansıması. Nitekim bizler ‘nehirde akan suyu dahi israf etmemeyi’ öğütleyen bir Peygamberin ümmetiyiz. O halde üyemizin parasını kılı kırk yararak sarf etmek de en önemli sorumluluğumuz. Böylelikle 416 bin üyeli Odamızın 301 milyon 350 bin 8 liralık 2018 yılı bütçesini ve iş programını da tensiplerinize sunduk. Allah, ülkemizi ve üyemizi büyütecek işlerde kullanmayı nasip etsin.”

PROJE PAZAR DESTEĞİ

2018 bütçesinde meslek komitelerinin projelerine bağlı faaliyet giderleri kalemini geçen yıla göre yüzde 36 artırarak 5.5 milyondan 7.5 milyon liraya çıkardıklarını aktaran Oran, son dört yılda komitelere projelerinde ve pazar arayışlarında kullanılmak üzere 16 milyon lira kaynak tahsis ettiklerini ifade etti.

ODA’NIN VAKARINA YAKIŞIR ŞEKİLDE ÇALIŞACAĞIZ

Meclis toplantısını açan Meclis Başkanı Şekib Avdagiç sözlerine, İbrahim Çağlar’ı anarak başladı. Oda camiası ve iş dünyasına başsağlığında bulunan Avdagiç, Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen Öztürk Oran’ı tebrik etti. Avdagiç, şöyle devam etti: “Yürekten inanıyorum ki bizler, Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komiteleri olarak, suhulet içerisinde ve İstanbul Ticaret Odası’nın vakarına yakışır şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Oda’nın İş Programı ve Bütçesi sizlerin tensiplerine arz ediliyor. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

ERDOĞAN’DAN İTO’NUN YENİ BAŞKANI ORAN’A KUTLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Öztürk Oran’ı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Oran’a telgraf göndererek tebrik etti ve başarı dileklerini iletti.

MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

KOMİTENİN GETİRDİĞİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Mehmet Metin Korkmaz/Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi:

Yeni başkanımız ve ekibinden; komitelerin sorunlarını daha fazla inisiyatif alarak çözmesini bekliyoruz. Finansman maliyetleri, zorunlu istihdam, kıdem tazminatı gibi maliyetlerin azaltılmasını talep ediyoruz. Her sektör kalifiye eleman ihtiyacı içinde. Mevzuat düzenlemelerinde birliktelik yok. Meslek okullarına önem vermeliyiz. Projelere bağlı kaç komite, ne proje üretmiş? Hangi meslek komitesi yurtdışı seyahati için rapor hazırlamış ve meclise sunmuş öğrenmek istiyorum.
Bir konudan daha söz etmek isterim. Birçok arkadaşım bu konudan mustarip. Dünyada hiçbir ülkede olmayan sorumluluklar var bizde. Kaçakçılık oluşturmayan durumlarda Kabahatler Kanunu’na göre Türkiye’de şu anda uygulanan cezalar, dünyada hiçbir ülkede yok. Konuyu daha önce de bakanımızın bulunduğu birçok toplantıda ifade ettim. Kaçakçılık filine zaten kimsenin itirazı yok. Bir kabahat işliyorsunuz, gümrüklerdeki mal değerinin birkaç misli ceza çıkıyor. Vatandaş 50 bin dolara malı getiriyor, anti damping eklenmiş vergilerle birlikte bu 100 bin dolara çıkıyor. Cezalar ise 500 bin doları buluyor. Birçok Meclis üyesi arkadaşım bundan mustarip. Bu dünyada olmayan bir sistem.

HÜKÜMETE YOL GÖSTEREN PROJELER ÇIKMALI

Mithat Yümlü/Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: İş programımızda dünya ekonomisi çok iyi anlatılmış. Öztürk Oran, meclisi seçime götürecek zor bir dönemde görev aldı, bu sorumluluğu aşabilecek tecrübede. Bize düşen görev, yönetim kuruluna destek vermek. Demokrasinin vazgeçilmezi kuvvetler ayrılığı. STK’lar da demokrasinin bir parçası. Cumhurbaşkanımız, İbrahim Çağlar’ın cenazesinde ‘İTO en önemli STK’ dedi. STK’lar birer kurum ve kurumlar demokrasinin temel taşları. İstanbul’a ait sorumluluklarımız var. Projeler üretmeliyiz. Kanunlar taslak halinde iken inceleyebilmeli, o metni yazmalı ve hükümete götürmeliyiz. Kanunlaştıktan sonra bir şeyi değiştiremeyiz. İTO hükümetin laboratuvarı ve buradan hükümete yol gösteren projeler çıkmalı. TOBB’da İTO’yu temsilen 30 delegemiz varsa aidatımızı da 30 kişiye göre vermeliyiz.

SES GETİRECEK SOSYAL YARDIMLAR YAPMALIYIZ

Bayram Bilgin/Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Öztürk Oran’a muvaffakiyet diliyorum. İTO’nun hazırladığı bütçenin daha sarih olması lazım ki, istifhamlar oluşmasın. Kadro sayısı daha ayrıntılı yazılmalı. Personel arasında geometrik olarak ücret farkları varmış gibi gözüküyor, daha sarih yazılmalı. Oda gelirlerini, munzam gelirlerini tamamen harcamak zorunda mıdır? Tamamı sarf edilmek durumunda gibi gözüküyor. Tahsilat yapılamayan gelirler öngörülemiyor mu? Aidatların kısıtlanması söz konusu olabilir, gelirler düşebilir. Sürekli gelir getirebilecek kaynaklar oluşturulabilir. Başka yatırım gerekebilir. Gazeteyi çok kaliteli buluyorum, zarar etmemeli. Bağış ve yardımlarda detay yok. İTO, uyuşturucuya karşı büyük mücadelede rol alabilir. Sosyal yardımları ilgili bakanlıklarla görüşerek ses getirecek şekilde yapmalıyız. İTO bir birim kurup tacirin önündeki engellemeleri önlemek için çalışabilir.

ACI KAYBIMIZDAN DERS ALMAMIZ LAZIM

Mustafa Albayrak/Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Merhum başkanımızın ağustostaki meclis toplantısında konuşması sitem doluydu, kalbi kırıktı. Merhum, bize hakkını helal etmiştir inşallah. Merhum Çağlar, dünyada bulup, dünyada bırakacağımız mevkilerden söz edip ‘arkadan dolanıp, eş dost satanlardan olmayalım, iftira etmeyelim. Mertlikle gelmeyen hiçbir makam varsın hiç birimize gelmesin’ demişti. Başka kalbini kırdığımız insanlar, kuruluşlar var mı? Bu acı vefattan, kaybımızdan ders almamız lazım. Değerli ağabeyimiz, yeni başkanımızın destekçisi ve takipçisi olacağız.

ÇALINAN ÇEKLERİMİZ PİYASAYA SÜRÜLDÜ

Hüseyin Akarçeşme/Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi: Yurtdışında olduğu için benden kendi adına konuşmamı isteyen Mehmet Tevfik Dinçer için de çok önemli olan çalıntı çeklerle ilgili konuşuyorum. İşyerimden çelik kasamızı çaldılar, içindeki boş çek karnelerinden bir sürü sıkıntı yaşadık. Birçok tüccar bu nedenle dolandırıldı. Bizim çeklerimiz piyasaya sürüldü. Adamlar bir de bize telefon edip, tehdit ediyorlar. Bu konunun ele alınması gerekiyor. Hepimizin başına gelebilir. Bu konu ile ilgili teyakkuzda olmalıyız. Polis az, hırsız çok. Her hapse girişlerinde, bilgi ve tecrübelerini artırıp çıkıyorlar.

İNSAN KAYNAKLARI WEB SİTEMİZ OLMALI

Nuri Özelmacıklı/Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi: İbrahim Çağlar, tüccara ve millete faydalı olan bir insandı. Allah rahmet eylesin. Öztürk Oran’a da hayırlı olsun. Bütçede 62 milyon TL fazlamız var. 2018 için aidat artışı yapılmasın. Zaten sermayelere göre alınan munzam aidatlar var. Küçük bütçeli işletmelerden az aidat alınsın. Gazete gelirlerinde reklam geliri konulmamış. İTO Meclis üyesi olarak pejmürde otoparkta araba park ediyoruz. Bu beni üzüyor. Satın alalım ve Avrupa yakasında üyelerin kullanacağı bir yerimiz olmalı.

Üyelerimizin faydalanacağı insan kaynakları web sitemiz olmalı. İTO Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM) bunu üretebilir. Eleman bulacağımız bir çalışma yapılmalı. Bizim asli görevimiz olmalı. İstihdam edeceğimiz elemanı bulamıyoruz, yetiştirecek asgari ücretli elemanı bulamıyoruz. Okullar iyi eğitim veremiyor. Bu sorunları ne zaman çözersek o zaman topluma faydalı olacağız.

UYGULAMA MÜHENDİSİNE İHTİYAÇ VAR

Ender Yazıcıoğlu/Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Çağlar’ın mekanı cennet olsun. Öztürk Oran’ı tebrik ediyorum. Dünya Bankası’nın açıklamasına göre, iş yapma kolaylığında 190 ülkede 69’uncuyuz. Zaman kaybı ve masrafta da 79’uncuyuz. Aidat tahsilatı yüzde 36. Vatandaş ancak bu kadar ödeyebiliyor. Buna çözüm bulmalıyız. Kendi kendimizi zor durumda bırakıyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Hasan Erkesim’in emeği çok fazla ama daha fazlasını istiyoruz. Türkiye’ye örnek olmalıyız. Uygulama mühendislerine ihtiyaç var. Bir an önce olgunlaştırılmalı. Ar-Ge, bilişim ve uygulama mühendisliklerini öne çıkarmamız lazım. Personel alımında referansa karşı değilim. Ama girdikten sonra işe yarayan kalmalı, yaramayan gitmeli. Gelecek ile ilgili her türlü projede İTO işin içinde olmalı.

GENÇLERİN HAYALİNİ TÜRKİYE’YE ÇEKMELİYİZ

İbrahim Çetinkaya/Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Programı okudum, güzel olmuş. Hükümetlerin hazırladığı raporları da görüyoruz. O raporla bizim raporumuz, bir anlamda bütünleşiyor. Görevimiz, hükümete destek olmak için ufuk açmak. Onların ufkunu açmak için eksik kalan görüşleri dile getirmeliyiz. Başarısız olduğumuzda bunu Türkiye dışı gelişmelere bağlamayı da doğru bulmuyorum. Dayanışma ve birliğimizi sağladığımızda sorunlarımızın önemli bölümünü çözmüş oluruz. Birlik ve dayanışma için başka gelişmelere ihtiyacımız var. Odamız önerilerde bulunmalı, Odamız kamuyu ilgilendiren konuları bayraklaştırmalı. Gençlerimizin hayali yabancı ülkelere gitmek. Onların hayallerini Türkiye’ye yöneltmeliyiz.

TÜCCARI YAŞATMALISINIZ

Kazım Ekinci/Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: BDDK Başkanı’nı burada görmek bir şans olacak. Bankalarla ilgili sorunlarımızı aktarabiliriz. En kârlı kuruluşlar bankalar. Bu ülkede bütün imkanlar bankalar için mi? Bankaların büyük kısmı yabancıların elinde. Bunlar vatandaşa, memura kredi veriyor ama ekonomiye katkı sağlayacaklara kredi vermiyor. Bankalar yasal olarak değilse de varlık fonlarının gerçek sahibi. Vergi daireleri işe memur zihniyeti ile bakıyor. Elektronik ortamda 30 hesaba birden bloke koyabiliyor. Tüccarı yaşatmazsanız ne olacak haliniz? İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin sahibi İTO. Adının önüne İTO getirilmeli.

BÜTÇE GELİRE GÖRE HESAPLANIR

Sadettin Çaldağ/Mali Müşavirlik Meslek Komitesi (Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı): 2018 bütçesi, Hesapları İnceleme Komisyonu’na geldi. Bütçenin uygun olduğu görüşüne karar verildi. Gelirin bütçe muhasebe ve talimat yönetmeliğine göre hazırlanması gerekiyor. Bütçe, gelire göre hesaplanıyor. Geliri olmayan bir şeyin gideri olmaz. Gelir bütçesinin realize edilmesi noktasında, hesaplarımız geçmiş üç yılın ortalaması. Bütün giderleri gerçekleştiremiyoruz. Yılın ilk beşinci ayına kadar nakit akışında sıkıntılı dönem yaşıyoruz. Bütçeden arta kalan kısım, yeni yılda nakit akışında kullanılmış oluyor.

İSTANBUL TÜCCARINA DESTEK VERMELİYİZ

Ahmet Özer/Meclis Başkan Yardımcısı-Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi: Rabbim, hayırlı işler yapmayı nasip etsin Öztürk Oran’a. Kanunen toplamak zorunda olduğumuz, sürekli topladığımız ve bütçeyi hazırlayanların nereye dağıtacağını şaşırdığı bir para var. 301 milyon TL toplayacağız. İTO’nun ihtiyacı ne kadar? Yaptığımız işlerden ihtiyacımız olan 130 milyon TL toplayacağız. Munzam aidattan da 171 milyon TL fazla toplayacağız. Sonra çok da ticaretle alakalı olmayan projeler üretmeye çalışıyoruz. Aslında İstanbul tüccarına daha çok katkı sağlayacak adımlar atmalıyız. Gelecek yönetime de bu yönde bir altyapı hazırlamalıyız.

TOBB’da 30 kişi ile temsil ediliyoruz. Fakat buna oranla fazla para veriyoruz. Niye bu kadar az temsille bu kadar çok para veriyoruz? Bu, TOBB’un gündemine getirilmeli.

25 Aralık 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem