Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 Yılı Performans Programı’na göre, ülke genelinde elektrikli araçlar için yüksek hızlı şarj istasyonu sayısı hızla artıyor. Programa göre, 2023 yılında 2030 olan yüksek hızlı şarj istasyonu sayısı bu yıl 5 bin 500’e, iki yıl sonra 8 bine ulaşacak. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında mobilite alanında elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulmasına yönelik yatırımlar destekleniyor. Bu desteklerin etkisiyle hızlı şarj istasyonlarının sayısı geçen yıl 5 bini geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Ocak 2025 raporuna göre, bu istasyonlardaki hızlı soket sayısı 10 bin 816’ya ulaştı. AC (yavaş) ve DC (hızlı) dahil toplam soket sayısı ise 26 bin 941 oldu. Ekonomik etki düzeyi yüksek olan bu yatırımlar, hem sektör hem de ekosistemdeki diğer alanlar için girişimcilere fırsat oluşturuyor.
Konu hakkında bir değerlendirme yapan Avrupa E-mobilite Derneği (eski ismiyle AVERE Türkiye) Başkanı ve E-mobility Europe Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sayar, hızlı dönüşüme dikkat çekti. Otomotiv ve enerjinin yanı sıra hizmet sektörünü de hareketlendiren gelişmelerin yeni fırsatlar doğurduğunu belirten Sayar, “Elektrikli araçların yaygınlaşması, sektörü kökten dönüştürerek yeni oyuncuların ve iş modellerinin ortaya çıkmasına yol açtı” dedi.
PROJELER BAŞLADI
Yeni iş modellerine dikkat çeken Haluk Sayar, şunları söyledi: “Türkiye’de batarya teknolojileri üzerine çalışan bazı şirketler, bu alanda yerli üretim için Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırdı, uluslararası işbirlikleri geliştirdi, hatta üretime başladı. Otonom sürüş teknolojileri üzerine çalışan girişimler de bu alan- da pilot projeler yürütüyor. Ayrıca şarj istasyonu soketlerinin üretimi için faaliyet gösteren yerli firmalar ortaya çıkarken, şarj ağı işletme lisansı alan yüzlerce firma, ülkenin dört bir yanına istasyonlar kurarak şarj hizmet sektörünü geliştiriyor.”
ABD’de, ünlü bir kahve zinciriyle işbirliği yapan bir üreticinin, müşterilerin kahve içerken araçlarını şarj edebileceği istasyonlar kurmaya başladığını kaydeden Sayar, “Elektrikli araçlar ve şarj altyapısı, teknolojinin sunduğu imkanlarla birleşerek bilinenlerin dışında sektörü daha yenilikçi, bağlantılı, akıllı ve sürdürülebilir bir hale getiriyor. Artık tedarik zincirleri daha da dijitalleşecek, yapay zeka ve veri analitiği sektörü şekillendiren temel unsurlar olacak” dedi.