Hızlı büyümenin yolu e-ticaretten geçiyor

Giriş: 15.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Online platformların gelişmesi, tüketici tercihlerini değiştiriyor, tüketici tercihleri ise ticareti yeniden şekillendiriyor. Geleneksel ticaretin aksine, e-ticaret global ölçekte hızlı bir yükseliş trendini yakaladı. 2017 yılında 2.43 trilyon dolar olan online perakende satış (B2C), yüzde 18 büyüme ile 2018 yılında 2.86 trilyon dolar rakamına ulaştı. 2019 yılında rakamın 3.5 trilyon dolara erişmesi bekleniyor.

60 MİLYARA YAKLAŞTI

e-ticaret global olarak büyümesinin yanı sıra Türkiye’de de hızlı bir yükseliş sürecinde. e-ticaret sektörü 2018 yılında, TL bazında yüzde 42 büyüme ile 59.9 milyar liralık hacme ulaştı. Son beş yılda sektörün ortalama yıllık büyüme hızı ise yüzde 33 oldu.

PAZAR BÜYÜYOR

Geleneksel ticaretten e-ticarete dönüşümü yakından takip eden ve üyelerini sürekli güncel yeniliklerle tanıştıran İstanbul Ticaret Odası, bu kez e-ticaret girişimciliği semineri düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Bahadır Yaşık, işletmelerin geleneksel ticaret yöntemlerinin dışında e-ticaret ve dijital pazarlama gibi alanlarda etkin birer oyuncu haline gelmeleri gerektiğini söyledi. Yaşık, Türkiye’deki e-ticaret pazarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yapılan son araştırmalara göre ülkemizde kullanıcılar ayda ortalama 4 kez online alışveriş yapıyor. Bu satışların yüzde 52’si mobil uygulamalar aracılığı ile gerçekleşiyor. Ülke nüfusunun 54.3 milyonu internet kullanıyor.

Mobil internet kullanıcı sayısı 51.5 milyon. Mobil penetrasyon oranı yüzde 98.7 olurken, makinalar arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil penetrasyon yüzde 110.9. İnternetten alışveriş yapan kişi sayısı ise 31.7 milyon. Bu rakamlara baktığımız zaman önümüzde muhteşem büyüklükte bir pasta olduğunu görüyoruz.”

HER YÖNÜYLE TARTIŞILDI

Seminerde, IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, ‘E-Ticaretle Gelir Elde Etmenin Yolları’ Tek Kılavuz İş Geliştirme Müdürü Kerem Aktaş ‘Arama Motoru Pazarlaması ve E-Ticaret’, PTT E-Ticaret Daire Başkanı Settar Ulu ise ‘PTT Trade-Yeni Nesil B2B E-Pazaryeri Platformu’ konulu sunum yaptı.

7 KAT HIZLI BÜYÜME

e-ticaretin temelinde tüketicinin davranışlarını doğru yakalayabilmek olduğuna dikkat çeken IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, şunları söyledi: “Global bir araştırmaya göre, her 100 kişiden 84’ü bir ürün almadan önce araştırma yapıyor, 64’ü ise araştırmasında online kanalları kullanıyor. Mobilden araştırma yapan tüketici sonuçlardan en az 5.5 tanesini inceliyor. Bu, arama motorlarında görünür olmak yetmiyor, görünür olduktan sonra en az 5 rakibiniz var demektir.

e-ticaret sitesi yazılımı kompleks bir yazılım. Yani e-ticaret sisteminiz sosyal medya, e-mail gibi birçok farklı sistemlerle haberleşebilmeli.

e-ticarette sadece ürün satıl-mıyor, ürünle birlikte hizmet satılıyor. Süreci yönetebilir olmak zorundasınız. Türkiye’de bir e-ticaret sitesi açıyorsanız en az 4 markanın sanal POS’u olmalı. e-ticaret sürekli izlemek ve takip etmek zorunda olduğunuz, rekabetin eşit olduğu bir sektör. e-ticaret yapan firmalar yapmayanlara göre 7 kat daha hızlı büyüyor. Bu fark giderek açılacak.”

TÜRKİYE’DE NEDEN E-TİCARET YAPMALI?

IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, ‘Neden e-ticaret yapmalı?’ sorusunun cevabını rakamlarla şöyle özetledi:

  • Türkiye’de 54 milyon internet kullanıcısı, 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var.
  • Sosyal medya kullanımında Avrupa ikincisi, sosyal medyada geçirilen zamanda Avrupa birincisi.
  • Tüketicilerin yüzde 78’i internetten araştırarak satın alma kararını veriyor.
  • 31 milyon akıllı telefon kullanıcısı var. Mobilde satın alma yüzdesinin en yüksek olduğu ülke.
  • 147 milyon banka kartı, 66 milyon kredi kartı var.
  • Ürünü araştıran tüketici, web üzerinde ortalama 5.4 dakika, mobil üzerinde 90 saniye vakit geçiriyor. Alışveriş sepeti ortalaması web’de 256 TL, mobilde 90 TL.
  • e-ticaret sektörü 2018’de yüzde 42 büyüdü. Türkiye’de bu kadar hızlı büyüyen başka bir sektör yok.

E-TİCARET SEMİNERLERİ SÜRECEK

İstanbul Ticaret Odası, e-ticaret eğitim seminerlerine önümüzdeki dönemde de devam edecek. Sonraki seminerler; 21 Ekim, 11 Kasım ve 29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

TÜKETİCİ KARARINI NELER ETKİLİYOR?

Alışveriş yapan kişilerin internetteki yorumlarının da e-ticarette önemli olduğunu vurgulayan Tek Kılavuz İş Geliştirme Müdürü Kerem Aktaş, “Henüz bir marka olmamışsanız, internette çok araştırılıyorsunuz” dedi. Aktaş, girişimcilere şu önerilerde bulundu: “İnstagram ve facebook da ürünleriniz için bir tartı oluyor. Aslında yapılması gereken şey iletişim. İletişimi ne kadar çok sıkı tutarsanız o kadar çabuk başarılı olursunuz. Mesela e-ticaret kısmındaki canlı sohbet yani müşterinin sorusuna gecikmeden cevap verilmesi önemli. Türk tüketicilerin çok sevdiği başka bir yön ise ücretsiz kargo. Tüketicilerin satın alma kararını etkileyen en önemli 10 faktör konusunda yapılan bir araştırma var. Buna göre; ürün kalitesi yüzde 56, ücretsiz teslimat yüzde 49, kolay iade yüzde 35, müşteri değerlendirme yüzde 33, görsel arama yüzde 30, harika navigasyon yüzde 26, kasa kolaylığı yüzde 24, birçok seçenek yüzde 24 etkili. Sosyal medyada reklam verenler kullanıcıya ulaşıyor, arama motorunda ise kullanıcılar reklam verenlere ulaşıyor. Önemli olan müşteriyi analiz edip oradan hedefe yönelmek ve reklamı ona göre vermek. Küçük de olsa bir e-ticaret siteniz olsun çünkü arka taraftaki veriyi e-ticaret sitesi ile daha iyi okuyoruz.”

PTT TRADE İLE E-İHRACAT FIRSATI

PTT TRade B2B (firmadan firmaya) pazaryeri platformu hakkında bilgi veren PTT E-Ticaret Daire Başkanı Settar Ulu, projenin çıkış sürecini şöyle açıkladı: “PTT olarak, 2012 yılında ePttAVM ile B2C (firmadan tüketiciye) alanında e-ticaret faaliyetlerine başladığımız zaman 5-6 yıl içinde B2B tarafında başlarız diye planladık. Uzun süre bu proje üzerine çalıştık.” PTT’nin, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Dünya Posta Birliği’nin idari konsey başkanlığını dört yıldır sürdürdüğünü de vurgulayan Ulu, bu durumun 192 ülkenin posta idaresiyle kontak sağlanması yönüyle proje için önemli bir artı sağladığına da dikkat çekti. PTT TRade’in milli bir B2B pazaryeri ihtiyacına cevap vereceğini belirten Settar Ulu, KOBİ’lerin e-ihracata güven içinde yöneleceğini de söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın işaret ettiği 15 hedef ülke ve 32 öncelikli ülke pazarından hareketle tüm dünyayı kapsayan bir anlayışı benimsediklerinin de altını çizen Settar Ulu, şöyle konuştu: “Şu anda ücretsiz üyelik üzerinden hareket ediyoruz. İTO üyesi firmaları ücretsiz üyeliğe davet ediyorum. PTT TRade’in en önemli özelliklerinden biri de e-ihracat yapmak isteyen firmalara uluslararası ticarette kullanacakları dokümanları 13 farklı dilde sunması. PTT Trade 13 farklı dilde anında çeviri yapabiliyor. Ayrıca site üzerinden onlarca dış ticaret eğitim videosuna da ulaşabiliyorsunuz.”