NECMİ UYSAL
Hindistan, 2070 yılında ‘net sıfır karbon’ emisyonu hedefi doğrultusunda fosil olmayan yakıt kaynaklarından ürettiği kapasiteyi 2030 yılına kadar 500 gigawatta çıkarmayı planlıyor. O yıla kadar temiz enerji kapasitesini neredeyse üç katına çıkarmayı hedefleyen Hindistan, geçtiğimiz yıl 2.44 trilyon rupilik (29.6 milyar dolar) enerji aktarım hatları inşa planını duyurmuştu.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan, 2030 yılı itibariyle 500 gigawatt yenilenebilir enerji yatırımı hedefinin 160 GW’lık bölümünü gerçekleştirdi. Bu kapsamda kömüre dayalı santrallerin payının yüzde 70’den yüzde 50’ye düşürmeyi planlıyor.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Hindistan Enerji Bakanı Raj Kumar Singh, ABD ve Avrupa Birliği’nin ülkelerindeki yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmaları sübvanse ederek Batı türü bir korumacılık uyguladıklarını, bu durumun ise gelişmekte olan ülkelerin iklim hedeflerini zaafa uğratacağı uyarısında bulundu.
Bakan Singh, ABD’nin enflasyonu düşürme anlaşması ve AB’nin yeşil hidrojen desteklerinin yenilenebilir endüstrilere ciddi sübvansiyonlar sağlayacağı ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde filizlenme aşamasında olan temiz enerji üretimi girişimlerini zayıflatacağını, gelişmiş ülkelerin geçmişte gelişmekte olan ülkelere serbest ticaretin ne kadar önemli olduğu konusunda dersler verdiğini ancak şimdi kendilerinin engel koyan konumuna geldiklerini dile getirdi.