Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Yükselen Markalar Projesi’nde başarılı olan 14 kadın girişimciden biri de inşaat mühendisi Duygu Özdemir Kibar. Hindistan’a yaptığı bir ziyaretle hayata bakışı değişen Kibar, markasının hikayesini İstanbul Ticaret’e anlattı. Kibar, “Hayatımda ne yapmak istediğime 30’lu yaşların ortasında Hindistan’a gitmekle karar verdim. Hindistan’dan döner dönmez de ‘yeni bir başlangıç’ı ifade eden Matla’yı kurdum” dedi.
HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası liderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ortaklığında yürütülen Yükselen Markalar Projesi ile üreten kadın girişimcilerin markalaşmalarına, küresel değer üretmelerine yol açıldı. Yükselen Markalar Projesi’nde başarılı olan 14 markanın hikayesinde bu hafta, birbirinden renkli eşarp ve kimonoları ile Matla yer alıyor. Markanın kurucusu inşaat mühendisi Duygu Özdemir Kibar, İstanbul Ticaret’e markalaşma hikayesini anlattı.
ÜRETKENLİK TÜKENİNCE
Kendi markanızı geliştirmeye nasıl karar verdiniz?
Eğitimimi Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra özel sektörde mühendis olarak, aslında kendimi çok da sorgulayarak sekiz yıl boyunca çalıştım. Bu süreçte kendimi daha iyi hissedebilmek için küçük yaşlardan itibaren ilgi duyduğum resim ve fotoğraf gibi sanatsal faaliyetlere zaman ayırmaya çalışıyordum.
Yoğun bir iş temposu içindeyken sürekli kendini tekrar eder halde hayatımı ve üretkenliğimi tükettiğimi fark ettiğim sırada Hindistan’a gitme kararı aldım.Kendimi farklı bir şekilde ifade edebileceğimi, hatta bir yerlerde birilerine ilham verebileceğimi, üretebildiğim zamanlarda mutlu olacağımı ve bunu paylaşmanın bu mutluluğu artıracağını düşünmenin kararlılığı ve heyecanıyla tamamlandı Hindistan’dan öte kendi iç dünyama yaptığım bu yolculuk. 30’larımın ortasında, hayatımda ne yapmak istemediğimin farkına varmış olmanın huzuru ile Hindistan’dan döner dönmez hayallerimi gerçekleştirmek için işimden istifa ettim ve Matla’yı kurmak için kolları sıvadım.
İPEĞİN CANLI DOKUSU
Markanızdan bahseder misiniz?
Matla; ‘güneş ve gök cisimlerinin ufuk çizgisi üzerinde doğduğu yer, yeni bir başlangıç’ anlamına geliyor. Kendi çizim dilimi kullanarak, kağıt üzerine daha çok suluboya ile resmedip tasarladığım desenleri insanlarla nasıl paylaşabilirim diye düşünürken, çoğumuzun hem günlük hem de şık kıyafetlerle rahatlıkla kombinleyebileceği zamansız bir aksesuar olan eşarplarla çalışmaya başlamamın doğru olabileceğini fark ettim. Desen odaklı bir marka olmayı hedefliyordum.
Tasarımlarımdaki rengarenk çizimlerle ipek kumaşın canlı dokusunun bir bütünlük oluşturacağını, çok daha niş bir ürün ortaya çıkacağını düşündüğüm için öncelikle ipek eşarp üretmeyi tercih ettim.
Zaman içerisinde müşterilerimin talepleri doğrultusunda koton ve yün gibi farklı materyallerde de üretimlere başladım.
Matla doğaya, hayvanlara ve kadınlara dair rengarenk desenler içeren, kaliteli üretimi ile bilinen, özgün ve hikayesi olan bir eşarp markası olarak tanındı. Geçtiğimiz yaz döneminde desenlerimi eşarpların yanısıra kimonolara taşıyıp müşterilerime sundum. Gösterilen yoğun ilgi ve pozitif geri dönüşler, ürün gamımı arttırmam konusunda beni cesaretlendirdi.
ERKEKLER DE İLGİLİ
Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?
Matla, desen ve renk sevgisi olan, tasarımlarımı kullandığında kendini özel hissetmekten hoşlanan, aksesuarın gücüne inanan, kopyala yapıştıra karşı bir kitlesi olan bir marka. Son zamanlarda üretimini yaptığım kimonolar ile birlikte kadınların yanısıra erkeklerin de Matla kullanmaya başladığına şahit oldum.
MARKALARLA İŞBİRLİĞİ
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Önümüzdeki dönemlerde desenlerimi, giyilebilir farklı formlarda üretmeyi ve hatta farklı renk varyasyonları ile zenginleştirip sunmayı planlıyorum. Marka ruhuyla özdeşleşen ve birbirlerini besleyeceğini düşündüğüm markalarla işbirliği yapmayı çok istiyorum. Tasarımlarımı yurt dışı mağazalarında ve çeşitli platformlarda sunmayı, insanların sosyal ortamlarda gördüklerinde tereddüt etmeden tanıyıp, bildikleri bir marka olmayı hedefliyorum.
BEN DE BURADAYIM!
Yükselen Markalar Projesi’ne neden katıldınız?
Tasarıma olan tutkum ve markaya olan inancım sayesinde hiç vazgeçmeden çalışarak, ihracat yapabilmek ve global bir Türk markası olabilmek adına, “Ben de buradayım!” diyebilmek için projeye başvurmak istedim.
BU PROJE İLE MARKAMI KAFAMDA OTURTTUM
Yükselen Markalar Projesi size neler kazandırdı?
Pandemi sürecinde birçok marka için ayakta durmak ve psikolojik olarak kişisel motivasyonu yüksek tutmaya çalışmak hayli zor oldu. Proje kapsamında düzenlenen webinarlarla samimi ve enerjisi yüksek bir platformda bu süreci biraz daha hafif atlattım diyebilirim. Yükselen Markalar Projesi, marka olmak için çıktığım bu yolda yaşadığım zorluklarda aslında yalnız olmadığımın, tanınmış birçok markanın benzer yollardan geçerek, azim ve sabır ile çok çalışarak bugünlere geldiğinin bir kez daha farkına varmamı sağladı. Markam ile ilgili bugüne kadar neyi doğru, neyi yanlış yaptığımı, hangi konularda eksikliklerim olduğunu, markayı geliştirmek için alabileceğim destekleri, Yükselen Markalar Projesi kapsamında kafamda daha çok oturtmuş oldum.
İNANARAK KÜÇÜK DE OLSA BİR ADIM ATIN
Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz neler?
Marka olmanın zor ve uzun bir yol olduğunu bilerek asla hayallerinden vazgeçmesinler. Sabırla, çok çalışarak, öncelikle kendilerine ve yaptıkları işe inanarak, yanlış ya da doğru farketmez küçük de olsa adım atsınlar.
24 Mayıs 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar