‘Hikayeli Ürünler’ Kazandırıyor

Giriş: 06.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:OSMAN KUVVET

Dünyada50 milyar dolarlık hacme ulaşan promosyon ürünleri sektörü, Türkiye’de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Gelişen teknoloji, promosyon ve tanıtım sektörünü dönüştürürken, firmalar artık geri dönüşümlü malzemeden üretilen ve hikayesi olan ürünlere yöneliyor.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN

Hediyelik eşya ve promosyon ürünleri ile ilgili değişimler, geleceğe yönelik atılması gereken adımlar, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Alternatif Bir Reklam Mecrası Olarak Promosyon ve Tanıtım Ürünleri Paneli’nde masaya yatırıldı. İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi tarafından organize edilen panelde, sektörün tüm tarafları, promosyon pazarında kültürümüzden esinlenen, katma değeri yüksek ve inovatif ürünlere yönelmek gerektiğinin altını çizdi.

KÜLTÜRÜMÜZDEN ESİNLENMELİ

Panelin açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, promosyon ve tanıtım ürünlerinin büyük potansiyeli olduğunu ve pek çok sektörü domine ettiğini söyledi. Sektörün inovatif ürünlere odaklanması gerektiğini vurgulayan Kuralay, “Promosyon ve tanıtım ürünlerinde kültürümüzden de esinlenilerek yeni tasarımlar yapılmalı. Yenilikçi bir yaklaşımla üretim gerçekleştirilmeli. Sektör olarak tanımlamalar, tarifler ve veriler konusunda sıkıntılarımız var. Bilgiye dayalı çalışma, verilerin kaydedilmesi ve yorumlanması, sektörümüzü daha ileriye taşımak adına çok önemli” diye konuştu.

PROMOSYONUN İHTİYACI VAR

Prof. Dr. İbrahim Kırcova’nın hazırladığı ‘Türkiye Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü’ adlı kitabın sektör için önemine değinen Kuralay, “Benzer bir çalışmanın, promosyon ve tanıtım sektörü için de yapılması faydalı olacak” dedi. Panelin oturum başkanlığını ise İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komite Üyesi Ömer Karatemiz yaptı.

AVRUPA PAZARINA ODAKLANALIM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegesi Kemal Kaşo, panelde yaptığı konuşmada, promosyon ürünlerinde hammaddenin büyük oranda ithal edildiğini, dolayısıyla katma değeri yüksek ürünler hazırlanması gerektiğini vurguladı. Kaşo, “Yeni nesil ürünler ile piyasayı canlandırmamız gerekiyor. Promosyon ürünleri için Avrupa en önemli pazarlardan biri. Bu pazara daha çok eğilmeliyiz” dedi.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN MALZEME KULLANILMALI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Basım, Yayın Meslek Komitesi Başkanı Zekeriya Acar, promosyon ürünleri sektörünün dünyada 50 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin bu pastadaki payı sadece 3 milyar dolar. Promosyonun tanımı değişiyor; promosyon bir tanıtım materyali olarak değerlendiriliyor. Teknoloji, promosyon ve tanıtım sektörünü de dönüştürüyor. Firmalar artık hikayesi olan ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen promosyon ürünlerini tercih ediyor.”

PROMOSYONUN TEMEL TAŞLARI

Prof. Dr. İbrahim Kırcova, promosyonun olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı:

  • Fiyat değişkeni çok göz önünde olmamalı.
  • Tasarım ve materyal seçimi önemli.
  • Dağıtım sistemi doğru kurulmalı.
  • Promosyon iletişim malzemesi olarak görülüyor.
  • Promosyonun kendisi de bir rekabet unsuru.

PSI 2020 İÇİN YERİNİZİ AYIRTIN

Panel kapsamında, Avrupa’nın en etkin promosyon ürünleri fuarı olan PSI 2020 Fuarı’nın tanıtımı da yapıldı. Almanya’nın Düsseldorf kentinde 7-9 Ocak 2020’de düzenlenecek fuarın Türkiye milli katılımını İTO yürütüyor. 58 yıldır 80’den fazla ülkeden profesyonelleri ağırlayan fuarda, Türk firmaları da İTO çatısı altında stand açacak.