Pazartesi, 18 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Son yılların en hızlı yayılan pandemilerinden biri olan Covid-19’dan korunmak için hijyen ilk sırada yer alıyor. Dünyada ellerin yıkanamadığı durumlarda dezenfektan kullanımı öneriliyor. Türkiye’de ise uzmanların önerisi ile ellerde olması muhtemel virüsleri bertaraf etmek için kullanılıyor. Fransız resmi haber ajansı AFP tarafından geçtiğimiz haftalarda ‘Türklerin gizli silahı’ başlığı ile kapsamlı bir dosya çalışmasına konu edinilen kolonyada gözler şimdi etanol piyasasında.
Covid-19’un Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesinin ardından piyasada arz problemi yaşanan etanolde, aksaklıkların önüne geçmek için kollar sıvandı. Türkiye’nin en büyük etanol üreticileri milli çözüm planını devreye alarak üretim kapasitelerini yüzde 146’ya varan oranda artırdı.
ŞEKERDEN ÜRETİLİYOR
Kolonyanın hammaddesi olan etanolun çok çeşitli üretim biçimleri bulunuyor. Ancak Türkiye’de etanolün en büyük kaynağını şekerin son şurubu olarak bilinen melas oluşturuyor. Melas şeker fabrikalarının atığı sayılıyor. Ancak içinde yüzde 50 oranında şeker olduğu için etanol ve maya üretiminde değerlendiriliyor. Ayrıca Türkiye’de etanol üretimi özel bir izne bağlı bulunuyor. Etanol üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde üretimlerini gerçekleştiriyor. Şu anda 13 tesisin etanol üretim izni bulunuyor. Bakanlık izinleri bulunan firmalar Covid-19’dan sonra üretim kapasitelerini daha da artırdı.
8.5 MİLYON LİTRE
Türkiye etanol pazarının büyük oyuncularından biri olan Türkiye Şeker Fabrikaları, Covid-19’un ardından kolonya sektörünün ve hastanelerin etanol ihtiyacını karşılamak üzere üretim kapasitesini yüzde 71 artırdı. Günlük 35-40 bin litre olan etanol üretimi, artan ihtiyaca binaen 60 bin litreye çıkarıldı.
Amasya Şeker Fabrikası da üretim kapasitesini artırarak kolonya ve dezenfektan sektörüne katkı sunan fabrikaların başında geliyor. Fabrika kolonya ve dezenfektan üretimi için can suyu olacak 4 milyon litre etanolü piyasaya sürecek. Covid-19’dan önce aylık 1 milyon 625 milyon litre olan etanol üretimini 4 milyon litreye çıkardı.
Etanol ihtiyacının yüzde 56’sını karşılayan Konya Şeker’de hali hazırda yıllık 84 milyon litre etanol üretiliyor. Fabrika bu süreçte farklı sektörlere verdiği etanolün tamamını kolonya ve dezenfektan sektörüne ayırdı.
ÜRETİME BAŞLADI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etanol üretim izni bulunan Tezkim Tarımsal Kimya da Covid-19’dan sonra dezenfektan olarak kullanım amaçlı etanol üretimine başladı. Sektörün sıkıntı yaşamasının önüne geçmek için günlük 60 bin litre etanol üreterek dezenfektan sektörünün kullanımına sundu.
TAAHHÜT VERENE
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan:
Ürettiğimiz etil alkol Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında dezenfektan, kolonya ve sağlık sektöründe kullanıldı. Tıbbi ürünler dışında her hangi bir ürün imalatında kullanmayacağını taahhüt eden, kamu hastanelerine dezenfektan üretimi yapan firmalara 550 bin litre etil alkol sağladık. Kolonya üreten firmalardan herhangi bir fiyat artışı yapmayacaklarını taahhüt edenlere 450 bin litre olmak üzere, ilk etapta toplam 1 milyon litre etil alkolün satış planlamasını yaptık.
AĞUSTOSA KADAR ÜRETİM
Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı:
Stoklarımızda bulunan 900 bin litre alkolü dezenfektan, kozmetik ve kolonya sanayisinin hizmetine sunduk. Üretmeyi planladığımız 4 milyon litre etil alkolün 2 milyon litresi için sipariş aldık. Üretim kapasitemiz günde 55-60 bin litre civarındadır. Fabrikayı ağustos ayına kadar çalıştırmayı planlıyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan etil alkolü insanlarımızın faydası için üretmeye çalışacağız.
İHTİYACA YETER
Pancar Ekicileri ve Kooperatifleri Birliği Başkanı Recep Konuk:
Konya Şeker olarak 2012 yılından bu yana Türkiye’nin etanol ihtiyacının yüzde 56’sını karşılıyoruz. Şeker sanayisi olmayan dolayısıyla pancar veya kamıştan melas üretimi yapılmayan ya da tahıllardan etanol üretecek altyapıyı kurmayan ülkeler bugün hijyen, dezenfektan konusunda en şanssız ve sıkıntılı ülkeler konumunda. Türkiye’de etanol arzında herhangi bir sorun yaşanmayacak.
‘DENGE YERİNE OTURACAK’
Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer:
Ülkemizde artan talebin yanı sıra daha önce kolonya kullanım alışkanlığı olmayan ülkeler de kolonyanın antibakteriyel bir hijyen ürünü olduğunun farkına vardı ve bu da talepleri yukarı çeken farklı bir detay oldu.
‘ÜÇ VARDİYA ÇALIŞIYORUZ’
Deva Holding:
Boğaziçi Kolonyaları olarak artan talebi karşılamak için üretim kapasitemizi maksimum seviyeye çıkardık. Hali hazırda üretimimiz üç vardiya olmak üzere hızla devam ediyor. Diğer yandan daha çok sayıda kişinin kolonyaya erişebilmesi için çalışıyoruz.
PİYASA RAHATLADI
Eser Kolonyaları Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Alparslan:
Salgın başladığında yurtdışından gelen etanol arzında sorunlar yaşandı. Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından üretilen etanolün kolonya ve dezenfektan piyasasına kaydırılması piyasayı ilk günlerdeki sıkışmadan kurtardı.
07 Nisan 2020 Salı
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi