Uzmanlar, bu konuda en önemli endişenin kontrolü sağlamak olduğuna dikkat çekerek, “Kontrol endişelerini aşmak için çıktıya ve bu çıktıyı elde etmek için yapılan plana odaklanmak gerekir” diyor.
HABER: ADEM ORHUN
Son yıllarda iş yerlerini ve çalışma hayatını değiştirmeye başlayan hibrit çalışma modeli, giderek daha fazla işletmede uygulanıyor. Pandemide acil çözüm olan ‘biraz evde, biraz iş yerinde çalışma’ şeklinde uygulamalar, hibrit modelin yaygınlaşmasını sağladı. Konu hakkında İstanbul Ticaret Odası tarafından bir webinar düzenlendi. Hibrit Çalışma Modeli başlıklı webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, üyelerin birçoğunu ilgilendiren hibrit çalışma modeli hakkındaki sorulara cevap bulmak amacıyla akademisyenlerin katılımıyla bir webinar düzenlediklerini kaydetti. Özellikle pandemi dönemindeki uygulamaların ardından birçok firmanın, hem çalışanlarına olumlu etkileri hem şirket harcamalarında sağladığı tasarruf sebebiyle hibrit çalışma modelini uygulama yolları aradığını belirtti. Uzaktan çalışma anında iletişim problemlerinin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Salman, şöyle konuştu: “Şirketler sağlam bir altyapı kurmaya dikkat etmeli. Bu da firmaya yeni maliyet getirebilir. Ayrıca çalışanların performans yönetim süreci, ilgili yöneticiler ve insan kaynakları servisleri tarafından doğru kurgulanmadıysa, sürecin suistimal edilmesi veya tam tersi çalışma disiplininin takdir edilmemesi gibi negatif durumlar da ortaya çıkabilir.”
UYUM-VERİMLİLİK
Webinarın sunumlarını; Resilience Akademi Kurucu Ortağı, Klinik Psikolog Doç. Dr. Gizem Cesur Soysal ve Resilience Akademi Kurucu Ortağı, Klinik Psikolog Dr. Ela Arı yaptı. Soysal, “Gelecek biraz hibrit olacak” diyerek, hibrit modelde iki ana konunun uyum ve verimlilik olduğuna dikkat çekti. Soysal, “İK teknolojilerinin geliştiğini varsayıyoruz ve çalışan deneyimini ön planda tutan modele önem veriyoruz. Şimdiye kadar alınan sonuçlara göre yüzde 55 daha yüksek performans elde ediliyor” dedi.
DEVAMLILIK TAKİBİ
Dr. Ela Arı da çalışanların devamlılığının nasıl kontrol edileceğine ilişkin şunları söyledi: “Yüksek üretkenlik deyince daha çok çalışma ya da belirli saatlerde çalışmanın ötesine geçtik. Bu modelde, biraz daha ‘çıktılara’ odaklanılmalı. Ayrıca bu modelde zaman zaman 8-9 saatin üzerinde çalışıldığını farketmek için de iletişimde kalmak gerekiyor.”
İŞ-YAŞAM DENGESİ
Hibrit çalışma modelinde iş-yaşam dengesiyle ilgili problemlere dikkat çeken uzmanlar, “Burada denge, çalışanın seçtiği bir denge olmalı. Bu esnektir, kişiseldir, dolayısıyla standardı yok. İş-yaşam dengesinde sınır çok önemli. Hibrit çalışmanın getirdiği avantajlar, bir noktada dezavantaja dönüşüyor. Esnekliği bir çerçevede tutmak gerekiyor. İş-yaşam dengesi için de bu sınır çok önemli” uyarısında bulundu.
KONTROL YÖNTEMİ
Canlı yayınlanan webinarda gelen sorulardan çoğu, yöneticilerin süreci nasıl kontrol edeceği hakkında oldu. Soruları da cevaplayan konuşmacılar, “Çalışanı mikro yöntemlerle kontrol etmektense daha çok çıktılar üzerinden kontrol etmek uygun olur. Beklenen çıktıları çok net bir şekilde ortaya koymak, çalışanın bunu anladığını doğrulamak gerekiyor. Kontrol de bu çıktıya yönelik plana, süreye uyulup uyulmadığını takip etmek şeklinde olabilir” dedi.
KONTROLÜ PAYLAŞMAK
Kontrolde mikro düzey yönetimin artık etkisinin olmadığını ifade eden konuşmacılar, şunlara dikkat çekti: “Yönetimin paylaşıldığı bir yerdeyiz. Dolayısıyla kontrolün paylaşıldığı modellere geçmek gerekiyor. Ekibin de bunu (işi-çıktıyı) kontrol yetkisi olmalı. Kontrol için ekip üyelerinin kullandığı aplikasyonlar var; onlarla çıktıları takip edebiliyorlar.”
PSİKOLOJİK FAKTÖRLER
Pandemi sırasında performansı artan şirketlerin, psikolojik faktörlere yaptıkları yatırımla dikkat çektiğini belirten konuşmacılar, “Bu şirketler, çalışanların iş tatmininde yüzde 48’lik bir artışa ulaştı. Geleneksel yöneticilik anlayışı yerine daha çok mentorluk ve koçluk için yatırım yapan şirketlerin performansı arttı. Takımların karar alabilme gücünün artmasını sağlayanlar, yöneticilerin
kontrol kaygısını azaltırken, çalışanların geminin parçası olduğu hissini kuvvetlendirdi” bilgisini de verdi.
AVANTAJLARI
DEZAVANTAJLARI