Türk savunma sanayi bünyesinde geliştirilen ve ihraç edilen ürünlere bir yenisi daha eklendi. İnşaat ve entegre tesisler yönetimi alanlarında faaliyet gösteren Widad Business Group (WBG), Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak için HAVELSANile işbirliğine gidecek. Grup, bu kapsamda Malezya’nın silahlı kuvvetlerini güçlendirmeyi ve eğitim maliyetini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.
MALEZYA İLE İMZA
Taraflar arasındaki işbirliği mutabakat muhtırası, Asya Savunma Hizmetleri Fuarı’nda (DSA 2022) imzalandı. İşbirliği çerçevesinde WBG, Türk komandosu ve özel kuvvetler tarafından kullanılan ve paraşütçü eğitim maliyetini önemli ölçüde azaltan Hezarfen Paraşüt Simülatörü’nden 6 adet satın alacak. HAVELSAN, böylece paraşüt simülatörünün ilk ihracatını gerçekleştirecek. Hezarfen Paraşüt Simülatörü, itfaiye ve polis teşkilatı ihtiyaçları için de kullanılabiliyor.
HAVELSAN EN İYİLERDEN
WBG Group Yönetim Kurulu Başkanı Tan Sri Muhammad Ikmal, eğitim ve simülasyon teknolojilerindeki ürünleri için HAVELSAN ile ortaklık yapmaktan ve bu alanda dünyanın en iyi firmalarından birinin uzmanlığını Malezya’ya getirmekten heyecan duyduklarını söyledi.
DÜŞÜK MALİYET
Bu tür sistemlerin kullanılmasının Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin eğitimi için önemli maliyet tasarrufları sağlayabileceğineişaret eden Ikmal, “Bu, işbirliğimizin sadece ilk aşaması. HAVELSAN’da, olağanüstü faydalar sağlayabileceğini öngördüğümüz, makul fiyatlı ancak teknolojik olarak üstün birkaç sistem daha var” dedi.
ÖNEMLİ MERKEZ
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da Malezya’da askeri, kamu ve özel sektöre yönelik çok çeşitli projeleri aktif olarak takip ettiklerini ve Kuala Lumpur’da bir bölge ofisi kurduklarını aktardı. Nacar, şöyle devam etti: “Malezya, Güneydoğu Asya’da HAVELSAN için önemli bir merkez. Bu nedenle, WBG’de erişimimizi genişletecek ve ülkedeki bağlarımızı geliştirecek güvenilir bir ortak bulduğumuz için mutluyuz.”
GERÇEĞİ ARATMAYAN SİMÜLATÖR
Paraşüt eğitimi, riskleri ve maliyetleri yüksek olan bir alan. Bu riskler, Hezarfen Paraşüt Simülatörü ile en aza indirgeniyor. Simülatör, atlayıştan paraşüt açılışı ve hedeflenen noktaya inişe kadar gerçek bir eğitimde yaşanabilecek senaryoların ve tüm acil durumların deneyimlenebilmesini sağlıyor. Personelin sanal gerçeklik ortamında eğitim almasına olanak sunan simülatör, bu alanda güvenlik güçlerinin envanterine giren ilk Türk savunma sanayi ürünü oldu. Sistem, hayati yeteneklerin geniş çaplı hava koşulları, acil durumlar ve değişken rüzgar şartları altında gerçek zamanlı şekilde geliştirilmesine olanak tanıyor. Yatay düşüşle başlayan eğitimde, paraşütçünün serbest düşüş esnasında yapacağı manevralar kablosuz sensörlerle algılanıyor. Yüksek çözünürlüklü veri tabanı ve sanal gerçeklik kullanılarak göreve hazırlık sağlıyor ve kullanıcının gerçek performansını artırmayı hedefliyor.Paraşütçü, farklı paraşüt modelleriyle 30 bin feete kadar istediği irtifadan eğitim alabiliyor.