HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Vergi İncelemelerinde Mükellef Hak ve Yükümlülükleri Semineri düzenledi. İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sadettin Çaldağ’ın oturum başkanı olduğu seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar yaptı.
EKONOMİK İNKİŞAFIN İKİ CÜZÜ
Bir ülkenin; kamu bütçesinin kaynak sağlama metotlarının özel sektörünün yatırım dinamizmiyle uyumlu olması gerektiğini söyleyen Çağlar, “Ben buna ekonomik inkişafın iki cüzü diyorum. İş adamı, mükellef vergisini ödeyecek; kamu kaynaklarının artırılması da akamete uğramayacak” dedi.
Çağlar, kamu bütçesinin artırılırken özel sektörün yatırıma giden yolunun da tıkanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “ Bu çok hassas bir denge. Yani tabiri caizse; maliye politikası ile yatırım politikalarının şakülü düzgün tutulmalı” şeklinde konuştu.
KAYIT DIŞININ CAZİBESİ KALMADI
Çağlar, etkin bir denetim sistemi için sadece mevzuatın yeterli olamayacağını, mükellefin de hak ve sorumluluklarını iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık kayıt dışı iş yapmanın bir cazibesi kalmadı. Ülkemizde kayıt dışı sıfırlanma noktasına gidiyor.”
KÖPRÜLERİ SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ
Mevzuatın iyileştirilmesi noktasında da Maliye Bakanlığı’nın çok önemli adımlar attığını, adım adım ilgili mevzuatın yenilendiğini ifade eden Çağlar, “Yeni Vergi Usul Kanunu mükellef merkezli bir yaklaşım kazanıyor. Hizmetlerin elektronik ortama taşınması, vergi bilincine yönelik eylem planı, etkin denetimler yapılması ile bürokratik mekanizmada iyileştirmeler de gerçekleşti. Biz de, Oda olarak, üyelerimizin görüşlerini, vergi politikasıyla ilgili taleplerini Maliye Bakanlığımıza doğrudan iletiyoruz” şeklinde konuştu.
KATILIMCILARA BİLGİ VERİLDİ
Seminerde ilk sunumu Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Billur Yaltı ‘Vergi İncelemelerinde Mükellef Hakları Açısından Yaşanan Sorunlar’ başlığında yaptı. Yazıcılar Holding Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezai Tanrıverdi’nin konusu ‘Mükellef Gözüyle Vergi İncelemelerinin Değerlendirilmesi’ oldu.
İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Karabıyık ‘Meslek Mensubu Gözüyle Vergi İncelemelerinin Değerlendirilmesi’ konulu sunumunu yaptı. Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanı Cebrail Yılmazer ise ‘Vergi Müfettişlerinin Vergi İncelemesi Sırasında Mükellef Hak ve Yükümlülükleri Açısından Esas Aldıkları Dayanaklar’ temalı bir sunum gerçekleştirdi.
MEVZUATTA DEĞİL UYGULAMADA SORUN VAR
Vergi Denetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karakum, “Mevzuat anlamında çağdaş devletlerden bir eksiğimiz yok ama uygulamada problemlerimiz var. Uygulamayı da yönlendirmek ve mükellefi bilgilendirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Mükellef haklarının gittikçe daha çok önem verilen bir alan haline geldiğine dikkat çeken Karakum, verginin; hem devlet, hem de mükellef için çok önemli olduğunu söyledi.
SIKINTILARI BİRLİKTE ÇÖZERİZ
Karakum, mükellef haklarının neler olduğunu mükellefe anlatmaya ve güven duygusunun tam anlamıyla sağlanmasına çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Mükellef hakları, mükellefin yanı sıra daha verimli bir vergileme için idarenin de ihtiyaç duyduğu haklardır. Vergi incelemesini mükellefle birlikte yürütmek ve onların beklentilerine cevap vermek çok önemli. Sıkıntıları ancak etkili bir iletişim ile çözmek mümkün olur.”
ÖNERİLERİNİZE AÇIĞIZ
Karakum, Vergi Denetim Kurulu’nun her türlü desteği sunmaya hazır olduğunun altını çizerek, “Memnun değilseniz önerilerinize her zaman açığız. Mükellef hakları vergide en çok önemsediğimiz konu. Vergi Denetim Kurulu ile mükellef hak arasında ciddi bir ilişki mevcut.” açıklamasını yaptı.
MÜKELLEF HAKKINI ÇOK İYİ BİLECEK
İbrahim Çağlar, “Çarşı ağası çarşıyı dolaşırken; okkası, dirhemi eksik olan korkarmış. Vergi denetimi de o hesap. Okkası da dirhemi de eksik olmayan mükellef, vergi denetiminden endişe etmemek için mevzuatın kendisine sağladığı hakları çok iyi bilecek” dedi.