tatil-sepeti
tatil-sepeti

Her sorun inovasyon için gizli bir fırsattır

Giriş: 09.07.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası, üyelerine yönelik eğitim çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İnovasyon Uzmanı Salih Keskin tarafından verilen İnovasyona Giriş Eğitimi’nde bu alandaki uygulama modelleri ve firmaların izlemesi gereken yollar detaylarıyla anlatıldı. Her alanda yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu belirten Salih Keskin, “İnovasyon yeni fikrin değere dönüşmesidir, yani katma değer oluşturmak amacıyla yeni fikirlerin uygulamaya konulmasıdır. İnovasyona bakış açısını kıyaslarsak, dünya inovasyonu pazarlama bazlı, Türkiye ise ürün bazlı düşünüyor. Türkiye müthiş bir inovasyon tüketicisi; yeni ürünleri dünyada en hızlı tüketen ülkelerin başında geliyor. Ancak bir inovasyon üreticisi değil. Şunu unutmayalım; inovasyonda kan kaybı, toplumsal refah ve sosyal huzurda kan kaybı anlamına gelir” dedi.

KÖR NOKTAYI GÖRÜN

Firmanın çalışanlarından yeni fikirler almasının çok önemli bir inovasyon kaynağı olduğuna da dikkat çeken Keskin, şöyle konuştu: “İnovasyonda başarılı olmak için soyut zekamızı geliştirmek zorundayız. Mesela kör nokta teorisi var. Her alanda görünmeyen kör noktaların olduğunu savunan tezdir. Etrafımızda olanla yetindiğimiz zaman kör noktayı görmüyoruz. Oysa etrafımızda dolaşan onlarca fikir var. Her sorunun aslında inovasyon oluşturacak gizlenmiş bir fırsatı temsil ettiğini unutmayın.”

BİR ALANA ODAKLANIN

İnovasyonun dört şartını bilgi, sermaye, yetkin ekip ve organizasyonel destek olarak açıklayan Keskin, şöyle devam etti: “Japonya’da yüksek lisans ve doktora tezleri iş dünyasının taleplerine göre yapılıyor. ABD’de de sadece inovasyon özelinde üniversite var. Rekabetçi firmaları değerli kılan kodlanmış değil, örtük bilgidir. İnovasyonda tüm yatırımı en iyi oldukları alana yatırırlar. İnovasyona götüren kodlanmış bilgi değil, örtük bilgidir.”

NEDEN İNOVASYON?

Neden inovasyon yapılmalı konusunu Salih Keskin, şöyle açıkladı: “Piyasada olmak ciddi dalgalarla boğuşmak demek. Firmalar arasındaki ayrım, artık peşin ve veresiye çalışanlar diye değil, yenilikçi ve gelenekçi firmalar diye yapılıyor. Gerekli bilgiyi edinmek bir tercih değil, mecburiyet. Bir örnek ile açıklamak istiyorum. Konaklama rezervasyonu yapan ve hiç oteli olmayan Airbnb ile Hilton’u karşılaştıralım. 2008’de kurulan Airbnb’nin cirosu 3.5 milyar dolar, değeri ise 31 milyar dolar. 1919 yılında kurulan Hilton’un cirosu 3.5 milyar dolar, değeri ise 21 milyar dolar.”

AMAZON ÖRNEĞİ

Firmalara bir konuda inovasyon yapmaları tavsiyesinde bulunan Salih Keskin, “Çünkü inovasyonda başarılı olan firmalar genelde bir konuda öne geçmeye çalışır. Mesela Amazon’un çıkış noktası dünyanın en iyi pazarlama firması olmaya çalışmaktır. Firmanın nereden inovasyona başlayacağı konusu da önemli bir mesele” diye konuştu.

AR-GE VE İNOVASYON FARKI

Salih Keskin, Ar-Ge ile inovasyon arasındaki fark konusunda şunları söyledi: “Ar-Ge, parayı yeni bilgiye dönüştürme sonucunda patent, faydalı model ortaya çıkarmaktır. İnovasyon yeni bilgiyi paraya dönüştürme sürecidir. Sonucunda ticari başarıya ulaşan ürün vardır.”