Haber: Şilan YILMAZ
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla evlerimizden eksik etmediğimiz kuşburnu, hem lezzet hem şifa hem de önemli bir geçim kaynağı. İster çay, ister pekmez, reçel veya marmelat olarak tükettiğimiz kuşburnu, tarımla uğraşan birçok ailenin geçim kaynağı haline geldi. Üstelik ihraç da ediliyor.
ÜRETİM BÖLGELERİ
Kuşburnu; Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki dağlık alanlarında sıkça görülen bir bitki. İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesimlerinde de farklı türleriyetişiyor. Karadeniz Bölgesi’nin, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Sinop, Ordu ve Samsun illeri ve çevresinde tarımla uğraşan aileler organize olarak üretim yapıyor. Hatta bu aileler devlet tarafından verilen Genç Çiftçilere Destek kapsamında hibeden de yararlanabiliyor. Kuşburnu üretimini teşvik için ücretsiz fidan dağıtımı da yapılıyor.
İHRAÇ EDİYORUZ
Kuşburnu; Almanya, İsviçre, Polonya, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. İhraç edilen kuşburnu, gıda ve ilaç sanayinde de hammadde olarak kullanılıyor. Yıllık yaklaşık bin 500 ton ile Türkiye‘nin en fazla kuşburnu üretimi yapan ili Gümüşhane. Kuşburnunun Ordu’daki rekoltesi de yılda 100 tona kadar ulaşıyor.
C VİTAMİNİ DEPOSU
Kuşburnu en yüksek oranda C vitamini içeren meyve olarak kabul ediliyor. Bulaşıcı hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı bedenin savunma sistemlerini güçlendiriyor. Kuşburnu bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en iyi doğal ilaç olarak da tanınıyor.
100 türün 24’ü Türkiye’de
Dünyada kuşburnunun 100’ü aşkın türünün bulunduğu belirtiliyor. Türkiye’de ise bu türlerden 24’ü yetişiyor. Kuşburnu, taze (sofralık) tüketime uygun bir meyve türü olmadığından gıda sanayinde çeşitli ürünlere işlenerek tüketiliyor. Türkiye’nin farklı yörelerinde kurulu 20 civarında kuşburnu işleme tesisi bulunuyor. Tokat ilinde ise kuşburnu işleyen 4 büyük fabrika ve birçok küçük ölçekli imalathane var.