Pazar, 24 Kasım, 2024
Diplomat Yahya Kemal Beyatlı büyükelçilerle
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Onları baş tacı ettiğimiz şiirlerle, hayatımızdan kareler bulduğumuz romanlarla, hikâyelerle tanıdık. Oysa kimisi akademisyen, kimisi banka memuru, kimisi tüccar, kimisi öğretmendi. Türk edebiyatında derin izler bırakan Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı, Halide Edip Adıvar gibi onlarca yazarın yolu, edebiyatla buluşmadan önce pek çok farklı meslekten geçmişti.
UZMAN VETERİNER
İstiklal şairi olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’nin ilk sivil veteriner yüksekokulu olan Ziraat ve Baytar Mektebi’ni bitirmişti. Veteriner hekim olarak mezun olan büyük şair, Ziraat Bakanlığı’nda veteriner müfettiş görevini icra etmeye başladı. Bir süre sonra Umur-u Baytariye Dairesi Müdür Muavinliği görevine tevdi eden şair, İstiklal Marşı’nı kaleme aldığı yıllarda da TBMM’de Burdur Milletvekilliği görevinde bulunuyordu.
BANKACILIKTAN ÇİLE’YE
Türk edebiyatında derin izler bırakan Necip Fazıl Kısakürek de uzun yıllar banka memuriyetinde bulunmuş, pek çok eserini de banka memurluğu sırasında kaleme almıştı. Darülfünun Edebiyat Medresesi Felsefe Şubesi’nden mezun olan şair, o yıllarda gözde meslek olan bankacılık alanında çalışmaya başladı. Osmanlı Bankası, İş Bankası gibi bankalarda yıllarca çalışan Kısakürek, bankacılık mesleğinden sonra gazetecilik yapmaya başladı. Bir dönem edebiyat öğretmenliği de yapan büyük şair, dönüm noktası olarak kabul edilen Çile şiirini yazdığı sırada da öğretmenlik görevini icra ediyordu.
MALİYE MÜFETTİŞİYDİ
“İki çay söylemiştik orada birisi açık, keşke yalnız bunun için sevseydim seni…” diyordu ünlü şair Cemal Süreya. İnsan hayatına yakından temas eden şiirler yazmasıyla bilinen ünlü şair Cemal Süreya’nın da asıl mesleği maliye müfettişliğiydi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nü bitiren Süreya, maliye müfettişi olarak görev alır. Teftiş için gittiği pek çok yer, ona insanları gözlemleme imkânı sunar. Hayata dokunan eserlerini bu mesleği vesilesiyle ortaya çıkarabilen Süreya, başmüfettiş olarak emekli olana kadar onlarca eserini mesleğini icra ettiği yıllarda yazdı.
LOZAN’DA BİR ŞAİR
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı da diplomattı. Sorbonne Üniversitesi’nin Siyaset Bilimive ardından edebiyat okuyan ünlü şair, diplomat olarak da görev aldı. Farklı ülkelerde büyükelçilik görevini yapan Beyatlı, İsmet İnönü ile birlikte Lozan Barış görüşmelerine giden heyet arasında bulundu. Hayatta iken hiçbir eseri yayınlanmayan ünlü şair, “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul” gibi onlarca şiirini diplomat olduğu yıllarda yazmıştı. Ünlü şair, yaş haddinden emekli oluncaya kadar elçilik görevini sürdürmüştü.
BULAŞIKÇILIK YAPAN DA VAR, PROFESÖR OLAN DA
Türk edebiyatının ünlü roman yazarlarından Orhan Kemal, yazarlık hayatı boyunca pek çok farklı meslek grubunda çalışmıştı. Orta öğrenimini yarıda bırakan Kemal, bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Bir süre çırçır fabrikalarında işçilik ve kâtiplik yapan Kemal, amelelik ve hamallık da yapmıştı. Kemal, onlarca eserini bu işlerini yaparken yazmıştı. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkı işgale karşı direnmeye çağırmasıyla bilinen Halide Edip Adıvar ise İstanbul Üniversitesi’nde profesör olarak çalışıyordu. Adıvar, bir süre milletvekilliği de yapmıştı. Cahit Sıtkı Tarancı ise Eminönü’nde babasının yazıhanesinde ticari defterler tutmuş, Sümerbank’ta memurluk yapmıştı. Refik Halit Karay da yolu postaneden geçen yazarlardandı. Karay, uzun yıllar PTT’de umum müdürlüğü görevini icra etmişti. Türk romanının en ünlü yazarlarından Peyami Safa da Posta Telgraf Nezareti’nde uzun süre memurluk yapmıştı. Safa, pek çok romanını bu memuriyeti esnasında yazmıştı.
01 Şubat 2016 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar