Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin ticareti artırma çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda İTO ve Tahran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası (TCCIM) ile ortaklaşa ‘İran ile Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ başlıklı webinar düzenlendi.
Her iki ülke iş insanlarının dinleyici olarak katıldığı webinarın açılış konuşmasını, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu yaptı.
Alayoğlu, konuşmasında iki ülke arasında yakın tarihe dayanan çok yönlü ilişki olduğunu belirtti. Alayoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İki komşu ülke arasında 1980’lerden bu yana ticareti artırmaya yönelik çeşitli anlaşmalar yapıldı. Özellikle 2015 yılından beri yürürlükte olan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamının genişletilmesi hususu, ekonomik ilişkilerimiz açısından çok önemli. İran, Odamızın önem verdiği öncelikli pazarlar arasında. İran’da yürüttüğümüz projelerin sayısına baktığımızda yüksek ama toplam değer beklenenin gerisinde kalıyor. Daha katma değerli projelerle işbirliğimizi güçlendirmeliyiz.”
AVRUPA’YA TİCARETİN BAĞLANTISI
Tahran Ticaret Odası (TCCIM) Genel Sekreteri Dr. Bahman Eshghi, İran’ın ticaret hacminin yüzde 50’sini gerçekleştiren firmaların kendi üyeleri olduğunu belirtti. Eshghi, iki Oda’nın, Türkiye ve İran arasındaki ticareti geliştirmek için önemli bir konumda olduğunu söyledi.
Eshghi, “Türkiye’yi, Avrupa ile olan ticaretimizde önemli bir bağlantı yolu olarak görüyoruz. Aynı şekilde biz de Türkiye için doğuya açılan bağlantı yoluyuz. Bu durumu, her iki ülkenin ticaretini artırmak için kullanmalıyız” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası CEO Departmanı Genel Müdürü ve İran Ticareti Geliştirme Örgütü Eski Başkanı Hamid Zadboom ise iki ülkenin bölgedeki en yüksek ticaret kapasitesine sahip olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
YATIRIM ALANLARI
TCCIM Danışmanlık Merkezi Yöneticisi Ferial Mostofi de İran’ın ihracatının yüzde 16’sının otomotiv sektöründen oluştuğunu ifade ederek, “Otomotiv, en büyük yatırım alanlarından biri. Sektör, üretim ve yatırım maliyetlerinin düşük olması dolayısıyla yatırım yapmaya uygun” dedi.
Mostofi ayrıca İran’ın köklü tarihi ve önemli kültürel varlıklara sahip olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin turizmde sahip olduğu tecrübe bizim için çok önemli. İran, bu alanda da ciddi yatırım potansiyeline sahip. Türkiye ve İran’ın, otomotiv ve turizm başta olmak üzere birçok alanda yatırım ortaklığı fırsatları mevcut. İki ülke arasındaki ticaret potansiyeli çok daha yüksek olmasına rağmen beklenen hacme henüz ulaşılamadı.”
TİCARET HACMİ
İran, 2020’de 12 milyar dolarlık ihracat, 22.3 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye, o dönemde İran’ın dış ticaretinden 2.25 milyar dolarlık pay aldı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2020 yılında 3.44 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Webinarda ayrıca T.C. Tebriz Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Tahir Dingil ve İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ekonomi Müsteşarı Kourosh Jafari de birer sunum yaptı.
HEDEF SEKTÖRLER
* Enerji
* Tekstil
* Otomotiv
* Tarım
* Turizm
* Bilişim
* Blockchain
* Dijital ekonomi
21 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi