Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünya genelinde 7 trilyon dolarlık bir pazara hükmeden helal pazarı, son yıllarda etkinliğini artırarak büyümeye devam ediyor.
Dünya helal pazarından 100 milyar doların üzerinde pay alan Türkiye, özellikle kalite altyapısıyla helal standartlarında otorite olarak kabul ediliyor.
ORTAK DİLİN ÖNCÜSÜ
1 milyar 86 milyon Müslüman nüfusu için olmazsa olmaz olan helal standartları, artık Müslüman olmayan nüfus tarafından da tercih ediliyor. Helal pazarının büyüme potansiyeline rağmen helal standartlarındaki parçalı yapı dikkat çekiyor. Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu’nun verdiği bilgilere göre, pazarda ortak bir yapı ve standart mevcut değil. Dünyada 400’den fazla helal belgelendirme kurumu bulunuyor. Ancak helal belgesi veren kurumların da bir denetlemeye tabi tutulması gerekiyor.
Soylu; İTO tarafından organize edilen ‘Hizmet Ticaretinde Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler’ başlıklı webinarda, Türkiye’nin kalite altyapısıyla ortak dilin öncüsü olabileceğini söyledi.
YURT DIŞINA AKREDİTASYON
Dünya helal pazarının haricinde helal akreditasyonun da ayrı bir pazarı bulunuyor. Küresel ekonomide sadece helal belgelendirme için 6 milyar dolar harcanıyor. Helal belgelendirmenin parçalı bir yapıda olması hem üreticide hem tüketicide güven sorunu oluşturuyor. Helal belgesi veren kurumların da bir üst kuruluş tarafından denetlenmesi ve bu üst kuruluşça akredite olmamış firmaların helal belgesi verememesi üzerine bir yasal çalışma da yapılıyor. Türkiye’nin bu alanda öncü bir misyonu olduğunu söyleyen Soylu, “Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da akreditasyon talepleri alıyoruz” dedi. Soylu, üreticilerin yalnızca akredite olan kuruluşlarca verilen belgelere itibar ederek ürünlerini güvenceye alması gerektiğini de ifade etti.
GİYİMDE İKİNCİ
Dünya helal pazarının hitap ettiği alanlar her geçen gün gelişiyor. İlk olarak gıda alanında başlayan helal standartları, bugün; giyim, kozmetik, finans, turizm, medya, kalite yönetim sistemi, taşıma ve depoculuk gibi pek çok alanda geçerli. Küresel İslami Ekonomi Durum Raporu 2022 yılı verilerine göre Türkiye, dünya helal pazarından Endonezya’dan sonra 5. sırada pay alıyor. Türkiye, helal giyim ve modada dünyada ikinci konumda iken, helal gıda ve helal turizmde üçüncü, eczacılık ve kozmetikte sekizinci, medya ve iletişimde beşinci sırada yer alıyor. Türkiye, yakın zamanda helal pazarından aldığı payı 100 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
SORUNSUZ TİCARET İÇİN HELAL BELGE
Webinarın açılış konuşmasını, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman gerçekleştirdi. Salman, şöyle konuştu: “Helal standartları; helal olmalarının yanı sıra temiz ve sağlıklı olmalarından dolayı tüm insanlar tarafından tercih ediliyor. Bu nedenle piyasa her geçen gün büyüyor. Helal ürün ve hizmetlerin uluslararası ticaretinin sorunsuz işlemesi için helal belgelerin temini önem arz ediyor. Türkiye’de Helal Akreditasyon Kurumu bu yetkiyi sunuyor. Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen kurumlar prestij sahibi oluyor.”
2000’Lİ YILLARDA BAŞLADI
Helal ile ilgili ilk standartlar Endonezya ve Malezya gibi Uzak Doğu ülkelerinde gıdalarda güvenliği tesis etmek amacıyla ortaya çıktı. Daha sonra Türkiye’nin de sahaya inmesiyle helal pazarı farklı bir alana taşınmış oldu. Merkezi İstanbul’da bulunan, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı ve yönetimi yüzde 40 oranında Türkiye’nin önderliğinde olan İslam Ülkeler Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) kuruldu. SMIIC, bugün İİT devletleri arasında standartların uyumlaştırılması ve yenilerinin hazırlanması için faaliyet gösteren bir çatı kuruluş niteliğinde.
18 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi