tatil-sepeti

Küresel İslam Ekonomisi 2022 Raporu’na göre, dünya genelindeki Müslümanların seyahate yaptığı harcama 154 milyar dolar oldu.

Küresel İslam Ekonomisi 2022 Raporu’na göre, dünya genelindeki Müslümanların seyahate yaptığı harcama 154 milyar dolar oldu. Bu harcamaların 2025’te ise 189 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Helal turizmin en önemli ikinci destinasyonu olan Türkiye de helal turizm liginin ilk sırasına yerleşmek için kolları sıvadı.  

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Dünya Müslüman nüfusunun tercihi olan helal turizm, turizm pastasındaki payını her geçen gün artırıyor. Pandemi nedeniyle ertelenen seyahat tercihleri, 2022 yılında yeniden canlandı. Dünya genelinde hareket eden yaklaşık 150 milyon Müslüman turistin seyahat tercihleri, artık helal belgesine göre şekilleniyor.

 

HAK’TAN AKREDİTASYON ŞARTI

 

Geçtiğimiz haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre, Helal Akreditasyon Kurumu’ndan (HAK) akredite olmayan kuruluşların helal belgesi verememesine karar verilmiş ve sektörde belge veren kuruluşlara uyum için bir yıl süre tanınmıştı. HAK’tan helal turizm belgesi vermek üzere akredite olan ilk ve tek kuruluş Türk Standardları Enstitüsü (TSE) oldu. Müslüman turistlerin Malezya’dan sonra en çok tercih ettiği ikinci ülke olan Türkiye de sertifikasyonu sistematik hale getiriyor. Sertifikasyon sistemiyle turistlere verilecek hizmet kalitesi en üst seviyeye ulaşacağından Türkiye’nin helal turizmde birinci sıraya yerleşebileceği belirtiliyor.  

 

PANDEMİ ÖNCESİ YAKALANIYOR

 

Mastercard-Crescent Rating Global Muslim Travel (GMTI) 2022 raporuna göre, uluslararası Müslüman turist girişleri 2019’da 160 milyona ulaştı. Pandemi dönemine denk gelen 2020 ve 2021 yılı kesintilerinin ardından bu rakamın 2023 yılında yeniden pandemi öncesine yaklaşarak, 140 milyona ulaşması öngörülüyor. Müslüman turistlerin seyahat için yapacağı harcamaların 2028 yılında 225 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 

 

40 KRİTER VAR 

 

GMTI 2022’ye göre, 138 helal turizm destinasyonu arasında ikinci sırada yer alan Türkiye’de helal olma iddiasında olan otellerin HAK’a akredite olan kurumlardan bu belgeyi alması gerekiyor. Şimdilik yalnızca TSE HAK’a akredite olurken, Antalya’da bir otel dünya standartlarındaki bu belgeyi heybesine ekledi. TSE Global Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş. (ICAS) tarafından verilen bilgilere göre, oteller A, B ve C kategorilerine göre sınıflandırılıyor. Her bir sınıfın kriteri bulunuyor. A sınıfındaki bir otel 25 şartı, C sınıfındaki bir otel ise 6 kriteri sağlaması halinde bu belgeyi almaya hak kazanıyor. TSE Global ICAS’tan alınan bilgilere göre, bu kriterler arasında; helal mutfak, çalışanların helal giyinmesi, otelde kumarhane bulunmaması, kıble yönünün belirgin olması, namaz vakitlerinde ezan okunması gibi maddeler yer alıyor.

 

STANDART KARMAŞASI BİTECEK  

 

Türkiye’de çeşitli kurum ve kuruluşlar farklı alanlarda helal belgelendirmesi yapıyor. Ancak belli standartları olmayan bu belgelendirme, çoğu zaman tüketicide soru işaretleri oluşturabiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte dünya standartları Türk helal otellerinde de geçerli olacak. Türkiye’de Müslüman dostu 200’ün üzerinde otel var. Ancak dünya standartlarının geçerli olduğu belgeye sahip henüz bir otel bulunuyor. 

 

ÇEVRE KONUSUNDA İKİNCİ 

 

Helal sertifikasyondaki adımlarıyla Müslüman turistlerin tercih ettiği ülkeler arasında ilk sırayı zorlayacak olan Türkiye, GMTI 2022 Raporu’na göre; rahatlık, güvenlik ve inanç kolaylığını baz alan çevre kategorisinde ikinci sırada yer alıyor. Yine aynı rapora göre hizmetler kategorisinde Türkiye, Endonezya’dan sonra ikinci sırada. 

 

HELAL KRUVAZİYER TURİZMİ 

 

Türkiye, 2023 yılında helal kruvaziyer turizminin de önemli destinasyonları arasında yer alacak. Türkiye merkezli global bir kruvaziyer firması, önümüzdeki yıl İstanbul kalkışlı helal konseptli bir kruvaziyer turu düzenleyeceklerini duyurmuştu. İstanbul-Cidde arası gerçekleşecek olan helal konseptli sefer, dünya genelindeki Müslümanlardan deniz seyahatini helal standartlara göre yaşamak isteyenleri Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor. 

 

‘GÜVEN SAĞLAYACAK’

 

Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu: Helal turizm belgesi olmadığında helal otel ya da İslam’a uygun otel gibi birçok farklı kavram kullanarak müşteri çekmeyi hedefleyen işletmeler, dini hassasiyeti yüksek olan mütedeyyin turistlerde büyük bir hayal kırıklığı ve memnuniyetsizlik oluşturabiliyor. Hatta mütedeyyin turist yaşadığı kötü deneyim sonrası artık Müslüman dostu bir otelde konaklamama kararı alabiliyor. 

 

Bu yüzden gerek dünyada gerekse Türkiye’de önemli bir pazar haline gelen helal turizm uygulaması kapsamında bu tarz otellerin helal turizm sertifikası alması güven sağlayacak. Sahip olduğu yüzde 99’un üstünde Müslüman kitlesi ve helal turizmde akrediteli standartları ile Türkiye hem yerli hem de yabancı mütedeyyin turistlerin ilgisini kolaylıkla cezbedecek.  

 

HELAL TURİZM BELGESİ İÇİN KRİTERLERDEN BAZILARI 

 

Tesiste kumarhane ve gece kulübü bulunmaması 

 

Odalarda yer alan sanat eserlerinin insan veya hayvan formunda olmaması

 

Mahremiyet sağlamak için odalarda yeterli düzeyde ses yalıtımının sağlanması

 

Odalarda sağlanan TV kanal seçeneklerinde yetişkin kanallarının olmaması

 

Tesiste helal gıda kriterlerinin uygulanması

 

Gerekli ekipmanlarla donatılmış abdesthane

08 Aralık 2022 Perşembe