HABER: ADEM ORHUN
Uluslararası ticarette etkisi giderek artan helal gıda sanayi ve helal sertifikası, Türk iş dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Bu konuda öne çıkan Malezya’nın helal gıda sertifikasyonu da ortak standart olmamakla birlikte çoğu ülkede kabul görüyor. İstanbul Ticaret Odası, bu gelişmeleri “Malezya Gıda ve Helal Sanayi Yatırım Fırsatları” toplantısında üyelerine aktardı.
ÖZER: STA İLE TİCARET İKİ KAT ARTTI
Malezya Yatırım Geliştirme İdaresi (MIDA) ve Malezya Dış Ticaret Geliştirme Şirketi (MATRADE) yetkililerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını İTO Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Özer yaptı.
İslam ülkeleri arasında ekonomik işbirliğinin arttığını görmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Özer, “Malezya ile Türkiye arasında 2014 yılında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. O yıldan bu yana da ticaret hacmimiz iki buçuk kat arttı. Bu artış, yatırımlarla taçlandırılırsa daha da anlamlı olacak” dedi. Özer, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerin yanı sıra gayri müslim ülkelerde yaşayan Müslümanlar için helal gıdanın çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
BAŞKALARI KARŞILIYOR
İTO Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı da olan Özer, konuşmasında, helal gıda sertifikalı ürünün kaynağı konusunda ilginç bir durum olduğuna işaret etti. Özer, bu konuda şunları söyledi: “Helal sertifikalı üretim konusunda işin içinde olması gereken ülkelerin ihtiyacı karşılayamadığı görülüyor. Örneğin en büyük helal et üreticisi Brezilya. Burada helal gıda üretiminin yanı sıra belgelendirme de önemli. Sertifikasyon işlemlerinin yüzde 100’ünü biz yapabiliriz. Sertifikasyon konusunda atılacak adımların çok faydalı olacağına inanıyorum.”
YATIRIMCIYA TAM DESTEK
İTO Meclis Üyeleri ile gıda ve dış ticaret firmalarının yetkililerinin takip ettiği toplantıda, Malezya Yatırım Geliştirme İdaresi (MIDA) Gıda Teknolojisi ve Kaynak Tabanlı Sektör Direktörü Rasli Muda, ülkesindeki gıda ve helal sanayi yatırımlarını anlattı.
Muda, “Şirketlere her aşamada rehberlik ediyoruz. Hatta operasyonlarınız aşamasında bina inşaatı ve gümrük problemlerinde dahi destek sağlıyoruz. Hükümet, Malezya’yı küresel helal merkezi yapmak için ‘Helal Bankası’ kurdu. Finansal açıdan da şirketleri teşvik ediyoruz” dedi.
TÜRK YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Küresel helal gıda pazarının 2.3 trilyon dolar olduğunu belirten Muda, Türk yatırımcılara şu çağrıyı yaptı: “Küresel şirketler de Malezya’da nesillerdir üretim ve ticaret yapıyor. Dünya çapında meşhur birçok firma helal gıda onayı aldı. Avrupalı ve ABD’li firmaların yanı sıra Japon firmaların da Malezya’da helal üretimleri var. Türk firmalarının da 200 milyon doları aşan yatırımları mevcut. Ancak helal üretim için ülkemizde daha fazla Türk şirketi görmek istiyoruz.”
STA’DA AVANTAJ VAR
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Şirketi (MATRADE) Direktörü Idzham Abdul Hamid ise Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın önemli iş fırsatları sağladığını söyledi. Hamid, “Türkiye’deki temaslarımız sırasında birçok firmanın STA’dan ve avantajlarından haberdar olmadığını gördük” dedi.
VERGİ MUAFİYETİ
Hamid, şirketlere sağlanan teşvikler hakkında ise şu bilgileri aktardı:
“Yatırım yapanlara 5-10 yıl boyunca tam veya kısmi vergi muafiyeti sağlıyoruz.
Bazı sektörlerde 15 yıla kadar teşvik alan şirketler de var. Hisse ve kâr konusunda kısıtlama yok. Şirketler, kârlarını kendi ülkelerine rahatlıkla götürebiliyor.”
PALM YAĞINI YAKINDAN İZLİYORUZ
İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sultan Selim Şimşek, Malezya’nın palm yağında ana üretici olduğuna dikkat çekti. Şimşek, “Malezya’daki gıda sektörünü ve özellikle palm yağını yakından takip ediyoruz. Bu ürün pek çok alanda kullanılıyor. Malezya, birçok batılı ülke tarafından helal sertifikasyonu kabul edilen bir ülke. Bu sebeple ikili işbirliği çok gerekli” diye konuştu.
MEYVE SEBZE LOJİSTİKLE GELİŞECEK
Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Abdulmuti Baran, Türkiye’nin 50 milyon ton meyve sebze üretimiyle Avrupa’da birinci olduğunu söyledi. Baran, “Üretim hacmimize karşılık ihracatımız düşük kalıyor. Fakat özellikle 3. havalimanı ve Pekin-Londra demiryolu hattıyla İstanbul yakında lojistik merkez olacak. Bizler de sebze-meyve alanında bu fırsatı değerlendirmek için hazırlanıyoruz” dedi.
HUBUBAT STRATEJİK ÖNEMDE
Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, Türkiye’nin, hububat-bakliyat üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Dinçer, “Bakliyat stratejik bir sektör. Bu sebeple bu sektörün idaresinin küresel bir vizyonla ele alınması önem arz ediyor. Dolayısıyla helal gıda sertifikasyonu, pazarlarda önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.