tatil-sepeti

HABER: FEDAİ YILDIRIM

Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zoran Markoviç, Türk yatırımcıların Sırbistan’ı ziyaret ederek, fırsatları yakından görmesi gerektiğini söyledi. Başkonsolos Markoviç, “Başta Rusya ve çevre pazarlar olmak üzere diğer ülkelere birlikte ihracat yapabiliriz. Sırbistan’ı bu konuda tramplen olarak kullanın” dedi.

Diplomatlığa özel sektörde çalıştıktan sonra adım attığını hatırlatan Başkonsolos Markoviç, dolayısıyla iş dünyasının sıkıntılarını çok iyi anlayabildiğini belirtti. İşlere bakış açısını ‘net, hızlı, tam ve gerçek’ olarak tanımlayan Başkonsolos Markoviç, “Başbakanımızın ‘1 dolar altını vereceğiz’ ifadesi, iyi niyet ve dostluk göstergesindeki arzu ve temennimizi özetliyor. Ben de Türk girişimcilere, sorunlarını 7 ila 10 gün içinde çözme garantisi veriyorum” dedi.

Başkonsolos Markoviç, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı.

İŞ ADAMLARINA KULAK VERİN

Belgrad’daki Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda her iki Başbakan da destek mesajları verdi. Bu mesajlardan girişimciler ne anlamalı?

İki ülke ilişkilerine kısa bir dönem ara verilmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti her şeyden önce bu aranın kapanması açısından çok önemli. Başbakanlarımızın mesajları oldukça pozitifti. Bu tür ziyaretlerin devamı gelmeli. Çünkü ziyaret esnasında iki ülke iş adamları birbirlerini daha yakından tanıma ve fırsatları yerinde görme imkanı elde ediyor.Ayrıca eskiden tüccar, siyasetçileri dinler ve siyasi duruma göre şekil alırdı. Ancak artık siyasetçiler iş adamlarına ve ekonomistlere kulak veriyor. Bence de olması gereken buydu. Çünkü ticari ilişkileri iyi olan ülkeler arasında politik sorunlar da yaşanmıyor. İş adamları arasındaki iyi ilişkiler siyasetçilere de topluma da aynı derecede olumlu yansıyor.

GÖREVİM ÇÖZÜM BULMAK

Başkonsolosluk olarak sizin yaptığınız çalışmalar neler?

Başkonsolosluk olarak hem Sırbistan’daki hem de Türkiye’deki ilgili kurumlarla irtibat halindeyiz. Benim görevim iş dünyasının sorunlarına çözüm bulmak. Sırbistan’a yatırıma giden bir girişimcinin sıkıntısı benim de üzüntümdür. Türk iş adamlarına, sorunlarını 7 ila 10 gün içinde çözmeyi garanti ediyorum. Sorunlardan kaçmıyor, onlarla yüzleşiyoruz.

Türk girişimcisine tavsiyem; Sırbistan’a gidin, araştırın ve döndüğünüzde diğer yatırımcılara da gördüğünüz fırsatları anlatın.

KARŞILIKLI ZİYARET OLMALI

Bu alanda İTO ile nasıl bir işbirliği yapılabilir?

Bu noktada İstanbul Ticaret Odası ile Sırbistan’daki muhatap kurum, karşılıklı ticaret heyetleri organize edebilir. Çünkü Türk iş adamlarının Sırbistan’da tanıyacağı imkanlar var. Aynı zamanda şirket kuruluşları, vergi avantajları ve yatırım teşvikleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri bizzat benden ya da bünyemizdeki ilgili birimden alabilirler.

Şu an tarih net değil ancak yılın ilk 6 ayında olabilir, Sırbistan Başbakanı Vuçiç de beraberindeki siyasetçi ve iş adamlarıyla birlikte Türkiye’ye gelecek. Bu ziyarette ticaret de konuşulacak.

1 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarma hedefi konuldu. Bu hedefe ulaşmak için neler yapılmalı?

Özellikle STA imzalandıktan sonra iki ülke arasındaki ticaret hacmi yılda ortalama yüzde 20 büyüyor. Dolayısıyla 1 milyar dolar zaten beklenilen bir rakam. Şu anki 780 milyon dolarlık dış ticaret hacmi tatmin edici değil. Artırmak için öncelikle iş adamları birbirlerini daha iyi tanımalı. Yoğun bilgi akışı olmalı. Özellikle Türk iş adamalarına Sırbistan’ın sunduğu fırsatlar çok fazla.

Türkiye, ihracatını artırmak istiyor. Sırbistan, nüfusu bakımından büyük bir pazar değil, fakat üçüncü bir ülkeye ürün satma konusunda merkez konumunda. Sırbistan ile Türkiye birlikte üretip, birlikte ihracat yapmalılar. Örneğin yüzde 51’i Sırbistan’da üretilip, ‘Made in Serbian’ olarak Rusya’ya ihracat yapılmak istenirse, ürün Rusya’ya gümrüksüz girebiliyor. Bu sayede ciddi potansiyeli olan büyük bir bölgeye Sırbistan aracılığı ile ulaşma imkanı var.

Yatırımda hangi sektörleri tavsiye ediyorsunuz?

Tekstil, oto yedek parçaları ve bisküvi-şekerleme gibi üretilmiş hazır gıda alanındaki Türk girişimcileri Sırbistan’da görmek isteriz. Bu alanda Türk girişimciler doğru yönlendirilmeli. Kalıcı, uzun vadeli yatırımlarla çocuklarımıza da yatırım yapmış olacağız.

İYİ NİYET GÖSTERGESİ

Yatırımcıya teşvik var mı? Yatırımın maliyeti nedir?

Sırbistan’ı yatırımda tramplen olarak kullanın. Başbakanımızın söylediği gibi, yatırımcıya kim ne veriyorsa, biz 1 dolar altını vereceğiz. Bu sözümüzü kesin tutacağız. İyi niyet ve dostluk göstergesindeki arzu ve temennimizi göstermek için bunu söylüyoruz.

Yatırımcılar, Sırbistan’da kalifiye işgücü bulmakta zorlanmaz. Sıradan vatandaş bile İngilizce konuşabilir. Üretimin her alanında yeni teknolojiye açıklar. İşe çok çabuk adapte olabiliyorlar. Örneğin tekstilde gömlek üretiminde A plus ve üstü üretim yapan küresel firmalar mevcut.

Ayrıca bürokraside zaman kaybedilmiyor. İş adamı yatırıma karar verip bizden de ihtiyacı olan bilgileri aldıktan sonra emin olsun ki, Sırbistan’da zaman kaybetmeden gerekli işlemler başlayacak. Bu noktada işlere bakış açımı ‘net, hızlı, tam ve gerçek’ olarak tanımlayabilirim.

Örneğin şirket kuruluşu için başvuru yapılacak. Tek bir bina içerisinde çok kısa sürede evrak işlemi başlatılıp bitecek.

Konsoloslukta da ihtiyacı olan geri çevrilmiyor. ‘Mesai saatimiz bitti, artık yardımcı olamayız’ denmiyor.

Peki, Sırbistan’daki Türk girişimcilerin mevcut durumu nedir?

Net bir rakam söyleyemiyorum ancak gururla ifade edebileceğim bir rakama ulaşmadı. Disiplinli bir hazırlık sonrasında uzun vadeli yatırımlar yapabiliriz. Fakat Sırbistan’da yatırım yapıp küresel ticarette etkili bir Türk tekstil firması da var tabi.

Ayrıca Halk Bankası’nın Sırbistan’da şube açması da hem Türk hem de Sırbistanlı girişimci için çok faydalı olacak.

TURİZMDE DAHA ÇOK İŞ VAR

Türkiye’deki organik tarıma Sırbistanlı firmaların ilgi duyduğunu belirten Başkonsolos Zoran Markoviç, “İki ülke arasında çalışılması gereken alanlardan biri de turizm” dedi. Markoviç, şöyle devam etti: “Belgrad’a gelen Türk turistler, şehri daha yakından tanıyınca memnun olduklarını dile getirdiler. Yemeklerin, tarihi yerlerinin ve eğlence mekanlarının çok güzel olduğunu söylediler. Sırbistan, kış sporlarında da çok gelişmiş durumda. Doğası da bu alandaki yatırımlara çok uygun. Fiyatlar da çok cazip. Sadece yılbaşı tatilinde Belgrad’ı 4 bin Türk turist ziyaret etmiş. Sırbistanlı turistlerin de Türkiye’ye olan ilgisi artıyor. Özellikle Türk otellerindeki ‘her şey dahil’ sistemi bu ilgide etkili oluyor.”

ÇOCUKLUK HAYALİM GERÇEKLEŞTİ

“İstanbul’da kendimi evimde gibi hissediyorum. Burada hiçbir şeyin özlemini çekmiyorsunuz. Eşim ve oğlumla birlikte Boğaz’da çay ya da kahve içip yürüyüş yapmak gibisi yok. Küçük bir çocukken, yaşadığım yerde hep deniz olsun isterdim. Böylece çocukluk hayalim gerçekleşmiş oldu.”

FAVORİM BALIK

“Sırbistan mutfağı ile Türk mutfağı tarihten gelen birliktelikten ötürü çok benziyor. Ancak Türkiye’de deniz ürünleri favori yemeğim. Sırbistan’a gideceklere ise kırmızı eti öneririm. Benim her günkü klasik kahvaltı menüm, peynirli börek ve ayran.”

18 Ocak 2016 Pazartesi

Etiketler : Dünya