tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) iştiraki olan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından da desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM) filizlenen projeler, küresel çapta da iddialı.

BTM’nin genç girişimcilerinden ‘Cübbem’ ekibi, kurduğu cubbem.com’la evrenselhukuk dünyasını aynı platformda buluşturmak için kolları sıvadı.

Platformun kurucuları Şükrü Köse ve Berk Tüzel; sitelerine Türkiye’den ABD’ye, Nijerya’dan Litvanya’ya kadar 17 farklı ülkeden 10 binden fazla hukukçunun giriş yaptığını söyledi.

Hedeflerinin İstanbul’u hukuk dünyasının başkenti yapmak olduğunu belirten Köse ve Tüzel, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Projeyi ve yenilikçi yönünü anlatır mısınız?
Cübbem, global ve yerel pazarda rakibi olmayan sosyal hukuk platformu. Sadece hukukçulara özel bu platformda; avukat, hakim, savcı, akademisyen ve hukuk fakültesi öğrencileri bir araya geliyor. Kullanıcılar, hukuki konularda birbiri ile konuşarak hem bilgi paylaşımı yapıyor hem de hukuk networklerini genişletiyor.

Bizi şu anda Nijerya’dan Litvanya’ya kadar kullanan hukukçular var. Cübbem küresel bir değer olduğunda, tüm hukukçulara rahatlıkla ulaşılabilecek.

Çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere şu anda 10 binden fazla kullanıcıya ulaştık. Sosyal medya girişimlerini riskli bir iş olarak görüyoruz.

Hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı?
Hukuk camiasının, ‘birbirleriyle iletişimde kalma’ ihtiyacı var. Mevcut sosyal
medya uygulamalarının sadece hukukçulara özel olmaması ve hukukçu olduğunuza dair bir kanıtı olmaması sebebiyle cubbem. com’u açtık. Sistemin arka kısmında oluşturduğumuz algoritma ile hukukçu olduğunuz onaylanıyor.

Bazı durumlarda İstanbul’daki avukatın Londra’daki meslektaşı ile konuşma ihtiyacı oluyor.
Fakat bunu yapabileceği bir sistem yoktu.

Cübbem’in şu anda Türkiye’den sonra en fazla kullanıcısı ABD’den. Şimdi New York’taki bir hukukçu ile cubbem.com sistemi üzerinden rahatlıkla iletişim kurulabiliyor.

İlerleyen dönemde hangi özellikleri katacaksınız?
Ülkemizde şu an avukatlara reklam yasağı var. ABD ve Avrupa’da yasak yok. Bu sebeple yurtdışındaki kullanıcıları, avukat bulma uygulamamıza entegre ederek Cübbem üzerinden listeleyeceğiz. New York Barosu’na kayıtlı kullanıcı, bir vatandaşımızın arama motorumuz üzerinde ‘Avukat-New York’ olarak aramasıyla, iki kullanıcıya da iş olanakları sunmayı planlıyoruz. Tabii ülkenin yasalarının izin vermesi durumunda yapabiliriz. Ülkemizde böyle bir model yapmamız şu an mümkün değil.

Küresel pazara ne zaman açılacaksınız ve sektöre kazandıracağı faydalar neler?
İlk zamanlarda 10 dilde kullanım seçeneği sunarak birçok ülkeden kullanıcı çekmeye başladık.
Fakat öncelikli hedefimiz ülkemiz hukukçularının neredeyse tamamına ulaşmak. Bunun için kendimize yedi aylık bir süre belirledik. Ardından ABD, İtalya, İspanya ve İngiltere üzerine yoğunlaşarak büyüme planladık. Bugüne kadar ülkemizde benzeri olmamış etkinlikler yaparak hukukçuların yapay zeka, blockchain ve teknolojinin değinilmemiş hukuksal alanlarından haberdar olmalarını sağladık. Bir sosyal medya uygulaması olmanın yanında, değer üretme ve faydalı olma bilinciyle hareket ederek
ülkemize katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu işin en başında ekip arkadaşlarımıza söylediğimiz bir söz vardı: İstanbul’u hukuk dünyasının başkenti yapacağız. Hâlâ
bu vizyonu taşıyoruz.

APPLE STORE VE PLAY STORE’DAN İNDİRİLİYOR

Proje hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız? Kullanıcı oranı nedir?
Şu an 17 farklı ülkeden birçok kullanıcıya hizmet veriyoruz. 20 Haziran 2017’de aktif olarak çalışmaya başladık ve eylülde şirketi kurduk. Hem web sitesi olarak hem de mobil uygulamalarımızla hizmet veriyoruz. Apple Store ve Play Store’dan indirilebilir. 22 hukuk fakültesinde temsilciliğimiz, birçok şehir merkezinde Cübbem Kurumsal üyeliklerine sahip işletmeler mevcut. Sosyal medya uygulaması olmamız sebebiyle bizim için öncelik, aktif kullanıcı sayıları. Son iki ayda bu süreyi 5 dakikanın üzerine çıkarmayı başardık. İkili anlaşmalarla artık daha da hız kazanacağız.

08 Mart 2018 Perşembe

Etiketler : Gündem